REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytuje situacija gerėja, tačiau ir čia aistrų tik daugėja. Paniką žmonėms sukėlė specialistų išvada apie pirmosiomis gaisro dienomis rastą nugaišusį kiškį. Neatmetama, kad tai –padangų gaisro padariniai. Tuo metu sveikatos apsaugos ministras į žmonių baimes atsako pokštaudamas. Beje, trečiadienio naktį į ligoninę išvežti du ugniagesiai.

Alytuje situacija gerėja, tačiau ir čia aistrų tik daugėja. Paniką žmonėms sukėlė specialistų išvada apie pirmosiomis gaisro dienomis rastą nugaišusį kiškį. Neatmetama, kad tai –padangų gaisro padariniai. Tuo metu sveikatos apsaugos ministras į žmonių baimes atsako pokštaudamas. Beje, trečiadienio naktį į ligoninę išvežti du ugniagesiai.

REKLAMA

Negyvas zuikis prieš kelias dienas rastas Punios seniūnijoje, Žiūkų kaime, maždaug 6 kilometrai nuo degančios padangų gamyklos Alytuje.

Gaišena sukėlė paniką internete. Socialiniuose tinkluose žmonės ėmė piktintis, kad dėl taršos po gaisro Alytuje pradėjo gaišti gyvūnai. Ne juokais išsigandę ir netoli gaisro gyvenantys Miklusėnų kaimo gyventojai, kuriems daugiausiai kliuvo nuodingų teršalų, sako besijaučiantys kaip Černobylio zonoje.

Išgąsčio pridėjo ir pirminės Valstybinės  maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) išvados – zuikis iš tiesų nugaišo uždusęs dūmais.

REKLAMA
REKLAMA

„Zuikis krito dėl kvėpavimo takų pažeidimų. Galima teigti, kad tai yra uždusimas įkvėpus į kvėpavimo takus suodžių ir kietųjų dalelių. Tiesiogiai mes negalime susieti su šiuo gaisro židiniu. Tam reikalinga atlikti detalesnius tyrimus ir bus nustatyta“, – sako Alytaus VMVT atstovas Jonas Vaikšnoras.

REKLAMA

Tačiau tarnybų specialistai ramina, kad daugiau jokių pranešimų per gaisrą ar po jo apie žuvusius bei sunegalavusius gyvūnus nėra gavę. Apie įtartinai kritusius keturkojus negauta pranešimų ir iš privačių veterinarų – šie jau įspėti, kad tokiomis žiniomis, jei turėtų, dalintųsi.

Kaip gaisras vėliau paveiks net tik gyvūnų, bet ir žmonių sveikatą, vandenį, dirvožemį – kol kas nežinia, nes į aplinką pateko didžiuliai kiekiai nuodingų medžiagų. Tačiau gaisravietėje situacija vis gerėja.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra vienas kraštas, kuris dar smarkiai rusena, stengsimės iki nakties prie jo prieiti ir užgesinti. O po to išauš nauja diena ir nauja kova su ugnimi“, – pasakoja Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Iš karto po gaisro į nuodingų teršalų šleifą papuolusių kaimų gyventojams buvo uždrausta gerti vandenį iš šulinių. Specialistai ramina, kad kol kas vandens mėginiai – švarūs.

„Vandens mėginiuose toksinių medžiagų nenustatyta ir jokių pakitimų. Vanduo yra geras ir galima naudoti. Kad įsitikintume, jog gaisro metu nepablogėjo, vandens mėginiai paimti antrą kartą“, – teigia visuomenės sveikatos centro atstovė Dalytė Nekraševičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ištirtas ir Nemuno vanduo. Į upę su nuotekomis pateko vandens iš gaisravietės. Aplinkosaugininkai tikina, kad teršalų nerasta ir čia. Šiomis dienomis aplink gaisravietę bus pradėtas tirti dirvožemis.

„Mes numatėme tam tikrą tinklą, pakankamai platų – 10 kilometrų spinduliu – į gaisro paveiktą pusę ir į švarią pusę, kur nebuvo atsisukęs vėjas“, – sako D. Nekraševičienė.

Kaimų gyventojai, kurie papuolė į uždūmintą zoną, turi savo kiemuose sušluoti nukritusius lapus ir sudėti į specialiai atvežtus maišus. Į laboratoriją jau išvežti daržovių bei vaisių mėginiai. Štai kai kurie vietiniai kopūstus uždengė plėvele. Tik ar tai padės – nežinia.

REKLAMA

„Dalis pagrindinių produktų jau yra susandėliuota. Lankiausi teritorijoje, kai kur dar matėsi ir kopūstų, ir morkų, ir porų. Tai jiems yra pateiktos rekomendacijos, kad susilaikytų“, – kalbėjo J. Vaikšnoras.

Gyventojai vis dar baimėje, o štai sveikatos apsaugos viceministras nusiteikęs pokštauti. Į žmonių susirūpinimą dėl nugaišusio zuikio jis atsakė.

„Daugiau skaitykite komentarų – jūs matysite, kad gal ir drambliai pradėjo (gaišti – aut. past.) sušlubavus sveikatai. Tokiais atvejais reikia klausyti tik oficialios informacijos“, – mano viceministras Algirdas Šešelgis.

Nuodų prisikvėpavę žmonės abejoja, ar buvo tinkamai ištirtas, ar vis dar tiriamas oras. Alytaus rajono meras pratrūko: ekologinės nelaimės ištiktoje teritorijoje esą per mažai mobilių laboratorijų. Dirbo trys – viena Lietuvos ir dvi iš Lenkijos.

REKLAMA

„Dūmai veržiasi, Miklusėnai dūsta, o tyrimų stotelė atvežta, kuri vienintelė Lietuvoje, ji rodo, kad oras normalus, gal ne toje vietoje pastatyta“, – sako rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Tą patį mano ir Miklusėnų seniūnas Kęstutis Tumynas.

„Taip ir buvo. Nes pirmutinė stotelė matavo prie Miklusėnų krašto. Tuo momentu ten vėjo nebuvo ir tyrimai turėtų būti geri. Buvo stotelių trūkumas.“

Beje, skelbiama, kad į Alytaus ligoninę naktį iš antradienio į trečiadienį atvežti du ugniagesiai. Įtariamas apsinuodijimas toksinėmis medžiagomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų