REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį plenariniame Seimo posėdyje finansų ministras Vilius Šapoka pristato Vyriausybės patvirtintą kitų metų valstybės biudžeto projektą ir kitus su juo susijus įstatymų projektus.

Antradienį plenariniame Seimo posėdyje finansų ministras Vilius Šapoka pristato Vyriausybės patvirtintą kitų metų valstybės biudžeto projektą ir kitus su juo susijus įstatymų projektus.

REKLAMA

Bene daugiausia diskusijų visuomenėje sukėlė Vyriausybės planai įvesti naujus mokesčius ir padidinti kai kuriuos esamus.

Planuojama, kad nuo kitų metų turėtų įsigalioti Transporto priemonių taršos mokestis, lėčiau nei planuota bus mažinamas mažiausias pajamas gaunančių gyventojų apmokestinimas, didesnė dalis savininkų mokės nekilnojamojo turto mokestį, didės akcizai degalams, alkoholiui ir kaitinamo tabako gaminiams.

Be to, Seimo nariai ketina svarstyti dar kelis naujus įstatymus, mat norima apmokestinti bankų turtą ir stambią prekybą.

Kita vertus, Vyriausybė mokesčių didinimą argumentuoja tuo, kad reikia didinti pajamas vargingiausiai gyvenantiems žmonėms. Tai yra pensininkams, neįgaliesiems, šeimoms, auginančioms vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

Kviečiame tiesiogiai stebėti Seimo posėdį:

„Ateinančių metų biudžetų biudžetas realistinis, tikrai subalansuotas, skatinantis lėšas naudoti efektyviau ir nukreiptas į skurdo mažinimą“, – Seime kalbėjo ministras.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad privalu laikytis finansinės drausmės ir neišlaidauti, nes pasaulyje yra nemažai neapibrėžtumų.

V. Šapoka pabrėžė, kad valstybės sektoriaus perteklius kitais metais sudarys 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto. Tai reikštų, kad bendrai bus surinkta daugiau pinigų nei išleista. 

Ministro teigimu, tikimasi, kad kitų metų pabaigoje bus sukaupta 1,7 mlrd eurų rezervas.

Pristatydamas kitų metų biudžetą jis vardijo, kad kitais metais daugiausia didinamos išlaidos socialinei, sveikatos apsaugai, taip pat švietimui.

Didžiausia biudžeto dalis skirta socialinės apsaugos sričiai – 6 190 mln. eurų, papildomai 761 mln. eurų.  Papildomai 327 mln. eurų numatyta Valstybinio socialinio draudimo pensijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Išmokai vaikui padidinti papildomai skirti 149 mln. eurų, nedarbo draudimo ir dalinio darbo išmokoms didėja 72.9 mln. eurų, ligos, motinystės, motinystės-tėvystės ir tėvystės pašalpoms didėja 56,9 mln. eurų. Socialinės paramos išmokų baziniams dydžiams indeksuoti papildomai – 20 mln. eurų, šalpos pensijų bazei padidinti ir mažų pensijų priemokoms dar 21 mln. eurų ir kt.

Palyginti su šiemetiniais, kitąmet vaiko pinigai turėtų didėti 10 eurų (nuo 50 iki 60 eurų), neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų (su priedu) – 30 eurų (nuo 70 iki 100 eurų).

Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) neįgaliesiems padidės 292 eurais (nuo 308 iki 600 eurų,  turintiems vidutinį ar lengvą neįgalumą, o nuo 353 iki 645 eurų – turintiems sunkų neįgalumą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat padidės minimali mėnesinė alga (MMA) „ant popieriaus“ – 52 eurais (nuo 555 iki 607 eurų), o MMA „į rankas“ – 41 euru. Senjorų vidutinė senatvės pensija didės 29 eurais (nuo 345 iki 374 eurų), o vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 30,7 eurais (nuo 364,5 iki 395,2 eurų) ir kt.

Nauji ir didesni mokesčiai

Siekiant papildomų pajamų kitąmet siūloma padidinti akcizų tarifus etilo alkoholiui, benzinui, gazoliams, žemės ūkio veikloje naudojamiems gazoliams ir kaitinamojo tabako produktams, atsisakyti šildymui skirtiems gazoliams taikomos akcizų lengvatos.

Taip pat parengtas nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo projektas, kuriuo siūloma plėsti fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamojo turto apmokestinimo bazę.

REKLAMA

Kartu siūloma keisti Vyriausybės nutarimą „Dėl komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų taisyklių patvirtinimo“ – padidinti koeficientą, taikomą apskaičiuojant komandiruočių kompensacijas (neapmokestinamus dienpinigius).

Iš esmės pritariama ir Seimo narių registruotam Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siūlomas lėtesnis NPD didėjimas 2020–2021 metais.

Po pristatymo plenariniame posėdyje biudžeto projektas toliau bus svarstomas pagrindiniame Biudžeto ir finansų komitete, taip pat ir kituose komitetuose, kaip papildomuose komitetuose.

Projektą apsvarsčius komitetuose, vėliau už jį bus balsuojama bendrame posėdyje lapkričio 21 d. ir gruodžio 5 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų