REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranckiečio pergalė – išlaikė Seimo pirmininko postą

Papildyta 13.37

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išlaikė postą. Per pakartotinį balsavimą valdantiesiems neužteko balsų jį atstatydinti.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išlaikė postą. Per pakartotinį balsavimą valdantiesiems neužteko balsų jį atstatydinti.

REKLAMA

Už V. Pranckiečio atstatydinimą iš pareigų balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo penki, 11 biuletenių sugadinti. Tuo metu jį atleisti iš pareigų reikėjo ne mažiau kaip 71 balso. Slaptame balsavime dalyvavo 79 Seimo nariai, opozicijos atstovai nusprendė ignoruoti balsavimą. 

Seimo statute numatyta, kad Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną, tad valdantieji bandyti atstatydinti V. Pranckietį galės tik pavasario sesijoje.

Seimas praėjusią savaitę neeilinio posėdžio metu jau balsavo dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu, tačiau balsavimas žlugo, jame dalyvavus tik 11 Seimo narių. Procedūrą iš pradžių inicijavę valdantieji posėdžio pradžioje paliko salę ir protestuodami šiame balsavime nedalyvavo. Jie norėjo procedūrą surengti kitą dieną, kai tikėjosi užsitikrinti reikiamą balsų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Po žlugusio balsavimo, valdančiųjų balsais buvo pareikštas nepasitikėjimas slapto balsavimo biuletenius skaičiavusiai Seimo narių grupei, ir šiuo pagrindu nuspręsta balsavimą kartoti.

REKLAMA

Antradienio rytinio posėdžio pradžioje patvirtinta nauja balsų skaičiavimo komisija: liberalas Virgilijus Alekna, frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovas Rimas Andrikis, socialdemokratas Liudas Jonaitis, valstietis Algimantas Kirkutis, konservatorius Dainius Kreivys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Česlav Olševski ir mišriai Seimo narių grupei atstovaujantis Vytautas Bakas.

Konservatorius Antanas Matulas prieš slaptą balsavimą pasakojo, kad įvairių bendruomenių nariai jam perdavė „taikos duonos“ kepalą ir prašė pasidalinti juo su parlamentarais. Konservatorius davė kepalą valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui.

REKLAMA
REKLAMA

Posėdžiui pirmininkaujanti Rima Baškienė paskelbė slapto balsavimo pradžią.

Prieš balsavimą jaudinosi

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad nepaisant to, kokie bus pakartotinio balsavimo rezultatai dėl nepasitikėjimo juo, reikės kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl procedūros teisėtumo.

„Bet kokiu atveju, dėl to, kad du kartus negalima svarstyti, bet kokiu atveju – ar palankus, ar nepalankus [balsavimas] – vis tiek reikės kreiptis tam, kad sužinotume, ar kitą kartą tokie precedentai galimi“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

V. Pranckietis prisipažino, kad jaudinasi laukdamas antrojo balsavimo.

„Negaliu sakyti, kad esu nenormalus žmogus ir nesijaudinčiau dėl to. Taip, natūraliai, žmogiškai jaudinuosi“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepasitikėjimo V. Pranckiečiu iniciatorius valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis nesiryžo prognozuoti, ar šįkart užteks balsų atstatydinti parlamento vadovą. Jis tik tvirtino, kad antradienį Seimo posėdyje dalyvauja beveik visi valdantieji.

„Kiekvienas žmogus, kuris šiandien balsuos, turi teisę balsuoti slaptai. Mes negalime šiandien suskaičiuoti, kas kaip šiandien balsuos, suskaičiuos balsų skaičiavimo komisija. Bet esmė yra ta, kad valdančioji dauguma turės progą beveik visiems esant balsuoti. Gaila, kad opozicija balsuoti savo frakcijų nariams uždraus“, – antradienį Seime žurnalistams teigė R. Karbauskis.

Valstiečiai V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių pasirašytą memorandumą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti socialdarbiečiams.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų