REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Gaisras Alytuje (nuotr. TV3)

Situacija Alytuje kiek gerėja, bet dar nedžiugina. Miesto meras Nerijus Cesiulis prisipažino, kad sunkiosios technikos, kuri padėtų gesinti gaisrą, jis ieško visoje Lietuvoje. Smilkstančios padangos ir apgriuvę pastatai trukdo visiškai užgesinti gaisrą, o Miklusėnuose, į kuriuos jau kelintą dieną vėjas pučia dūmus, užterštumas viršijo normas nuo 5 iki 8 kartų. 

18

Situacija Alytuje kiek gerėja, bet dar nedžiugina. Miesto meras Nerijus Cesiulis prisipažino, kad sunkiosios technikos, kuri padėtų gesinti gaisrą, jis ieško visoje Lietuvoje. Smilkstančios padangos ir apgriuvę pastatai trukdo visiškai užgesinti gaisrą, o Miklusėnuose, į kuriuos jau kelintą dieną vėjas pučia dūmus, užterštumas viršijo normas nuo 5 iki 8 kartų. 

REKLAMA

Tiesa, Vidaus reikalų ministrė (VRM) Rita Tamašunienė tikina, kad situacija nėra tragiška, o reikalingiausi specialistai sutelkti mieste. Kylant klausimams, kodėl tik praėjus penkioms dienoms po gaisro buvo susirinkusi valstybinė ekstremalių situacijų komisiją, VRM ministrės atstovė atsakė, kad anksčiau „rinktis nebuvo poreikio“. 

Pasak ministrės atstovės spaudai Boženos Zabarovskos-Ždanovič, skelbiant ekstremalią situaciją svarbu įvertinti visus lygius, todėl buvo paskelbta vietinė ekstremali situacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Situacija ne blogėjo, o gerėjo ir rodikliai yra gerėjantys, todėl susirinkę sekmadienį į valstybinės ekstremalių situacijų komisijos posėdį,  komisijos nariai nutarė, kad valstybės mastu ekstremalios situacijos skelbti nereikėtų“, – sakė atstovė spaudai. 

REKLAMA

Anot jos, matėsi, kad gaisras buvo suvaldytas. „Nuo pat pirmos dienos buvo vertinami visi rodikliai, teikiama visa informacija ir buvo paskelbta vietinė ekstremali situacija. <..> Dėl technikos, visos institucijos dirba, reaguojama į kiekvieną tarnybų poreikį, jei kažko buvo pasakyta, kad reikia – buvo pateikiama. Alytaus merui buvo pateiktas sąrašas, kur buvo nurodyta 14 įmonių su vadovų kontaktais, kurie galėtų padėti. <..> Kasdien yra klausiama, ko reikia ir į visus poreikius yra atliepiama. Jei Alytaus miesto meras nori sakyti, kad jis dirba vienas tai yra jo sprendimas. Alytus nėra paliktas vienas“, – sakė B. Zabarovska-Ždanovič. 

REKLAMA
REKLAMA

Alytaus meras nebuvo toks optimistiškas. „Situacija tokia, kokia yra. Stogo neatkėlėme“, – sakė meras Nerijus Cesiulis.

Jis šiandien nuo ankstyvo ryto jau posėdžiavo su ekstremalių situacijų komisija. Meras pripažino, kad „per visą Lietuvą ieškojome traktorininkų, buldozerininkų, maldavome, kad prikeltų traktorininkus, ekskavatorininkus, kurie nebijo ugnies“.

Meras aiškino, kad sunkioji technika atvažiuoja net iš Naujosios Akmenės, todėl kai ko dar reikės palaukti. Visgi, pasak mero, jau šią naktį bus galima dirbi visą parą, nes pavyko išsinuomoti šviestuvus, todėl net naktį bus galima vykdyti griovimo, gesinimo darbus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alytaus miesto meras vakar vakare savo „Facebook“ paskyroje, kurią paskutiniu metu itin dažnai naudoja skelbti informaciją žmonėms rašė:

„Pasakysiu trumpai ir aiškiai – kol neatkelsime tų prakeiktų lubų, kurios užspaudę degančias padangas, reikalai nepasikeis. Šiandien statybų ekspertai „Ekspertika“ iš Kauno išanalizavo pastato konstrukcijas ir paaiškino, kaip reikia griauti dalį pastato, kad sunkiasvorė technika galėtų daryti savo darbus, o ugniagesiai – savo.

Noriu tikėti, kad tai pavyks padaryti rytoj. Šiluminių tinklų bala jau tuščia, Gulbynė irgi. Šiuo metu vandens gauname iš Medvilnės balos. Jeigu pritrūktų vandens, būtų visai riesta. Tačiau šiandien pasitelkėme buvusius medvilnės darbuotojus, kurie aprodę senus vis dar turimus patalpų brėžinius patarė pabandyti nusileisti į rūsius, o ten didžioji gaisre naudojamo vandens dalis užtvindžiusi juos. Net palengvėjo, gesiname tuo pačiu vandeniu, kuris yra rūsyje ir vėl jis grįžta atgal, todėl vandens tikiuosi nepritrūks ir aplinkai žala bus mažesnė.

REKLAMA

Visi suprantame, kad gaisras lokalizuotas – tai reiškia, kad jis nebeplinta, situacija jau neblogėja. Ir kai blogiausia jau praeityje, dabar mus lanko daugybė politikų. Rimtais veidais aiškinasi situaciją, fotografuojasi, kalbina gelbėtojus, vadus, klausia kuo gali mums padėti. Nesu kuklus žmogus. Sakau tiesiai šviesiai – reikia betono karpymo žirklių, reikia ekskavatorių, papildomų apšvietimo stulpų ir taip toliau. Jie rimtais veidais išklauso, palinksi ir... išvažiuoja. Technikos, įrankių toliau ieškome patys“, – rašė meras. 

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje Alytuje Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovo pavaduotojas Mindaugas Kanapickas pareiškė, kad gaisrą gesinantys ugniagesiai turi visas reikalingas priemonės, džiaugėsi, kad nepritrūksta vandens, nes buvo atrasta, kad didelė dalis vandens naudota gesinti gaisrą subėgo į rūsį po gaisro židiniu, todėl dabar jis pumpuojamas ir naudojamas dar kartą. 

REKLAMA

„Visas vanduo, piltas per visas gesinimo dienas, nubėgo į technologines rūsyje esančias talpas, patalpas“, – sakė jis, patikinęs, kad putų atakos, kuri yra labai toksiška, daugiau nebus, bus naudojamos kitos priemonės. 

„Įvykio vietoje jau nuo vakar dirba du sunkieji ekskavatoriai, o vienas nuo penktadienio ten buvo. Savivaldybė bando rasti techniką iš kitų regionų. Teikiame įmonių sąrašą, kurios užsiimta tokio pobūdžio darbais, jokia putų ataka nenumatoma, gaisro gesinimas, laikas ir sėkmė priklauso nuo konstrukcijų atkėlimo. Naudojami sunkieji ir lengvieji švirkštai“, – sakė M. Kanapeckas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovės Dalytės Nekraševičienės, situacija nėra tokia gera, kaip norėtųsi, nes gaisro židinys dar smilksta, į orą išsiskiria toksinės medžiagos, sunkiosios dalelės, todėl rekomenduojama neiti į lauką, užsidaryti langus, nevėdinti patalpų. 

Savo ruožtu maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai kalbėdami apie situaciją Alytuje, tikino, kad tarnyba atrinko mėginius įmonėse, kurios gamina ar perdirba maistą, tą padarė visuose maisto tvarkymo etapuose: pieno ūkiuose, supirkimo punktuose, perdirbimo įmonėse dėl nustatomos taršos. Bus daromi tyrimai, žiūrima kokia yra tarša.

Tarnybos atstovai tai pat griežtai nerekomendavo gerti vandens iš šulinių, ar valdyti daržovių iš daržų, siūloma gyvulius suginti į tvarkus, šerti juos žieminiu pašaru. Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai tikino, kad teritorijoje aplink gaisrą turėtų būti nutraukiama bet kokia maisto gamyba, bet „Alytaus gido“ duomenimis gamyba greta smilkstančių gaisro židinių vyksta ir toliau. 

REKLAMA

Pirmadienio ryto duomenimis užterštumas kietosiomis dalelėmis Miklusėnų gyvenvietėje viršijo 5-8 kartus, o Naujosios gatvės pabaigoje, ties Bendruoju pagalbos centru - 1,5 karto. Tai pripažino ir aplinkosaugininkai, įvardiję, kad tarša yra ženkli tiek Alytuje, tiek apylinkėse. Visgi tikinama, kad „Nemuno vanduo neužterštas, pažeidimų gamtai nenustatytas...“, o oro užterštumo viršijimai nėra „dramatiniai“. 

„Tragiškos situacijos nėra“, – ramino sveikatos apsaugos specialistė, neslėpusi, kad viso užterštumo, ypatingai tokio gaiso atveju, nustatyti neįmanoma. 

Kaip portalui tv3.lt tvirtino Alytaus savivaldybės komunikacijos skyriaus vadovo pavaduotoja Loreta Gaižiuvienė šiandien įvažiavimai į Pramonės rajoną uždaryti, įmonės nedirba, nors šeštadienį ir penktadienį nemažai verslininkų manė esant teisinga, kad jų įmonės ir jose dirbantys darbuotojai dirbtų greta gaisro. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų