REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl teršalų, atneštų iš gaisravietės padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“, savo namus paliko dalis šalia Alytaus esančių Miklusėnų gyventojų, teigia Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Dėl teršalų, atneštų iš gaisravietės padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“, savo namus paliko dalis šalia Alytaus esančių Miklusėnų gyventojų, teigia Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

REKLAMA

„Tikrai sumažėjo stipriai žmonių pačiuose Miklusėnuose. Vienai poniai kaip tik prieš keturias dienas siūliau evakuotis, tai jau šiandien išvažiavo į Kauną. Bet tikrai labai sumažėję gyventojų. Vieni pas gimines išvažiavę ir taip toliau“, – BNS pirmadienį sakė rajono meras.

Alytaus priemiestyje, Miklusėnuose, gyvena per 1 tūkst. žmonių.

Praėjusią savaitę Alytaus rajono savivaldybė pradėjo siūlyti žmonėms iš gaisro padangų perdirbimo gamykloje Alytuje paveiktų gyvenviečių laikinai apsistoti Daugų slaugos ligoninėje ar gimnazijos, verslo mokyklos bendrabučiuose.

Pasak A. Vrubliausko, siūloma savanoriška evakuacija žmonės domisi, tačiau iki šiol namus paliko tik viena šeima iš Alytaus miesto.

REKLAMA
REKLAMA

„Berods, vakar į Daugus atvyko iš Alytaus trys ar keturi vienos šeimos nariai. Vaikai ten alergiški. O iš rajono žmonės nevažiuoja. Jie pasirinkimą turi, bet to nedaro. Na, sunku pasakyti, kodėl žmonės vangiai išsikelia. Čia mentalitetas, kultūra gal. Man pačiam tenka įkalbinėti žmones, gal bijo turtą palikti, kad neapvogtų“, – teigė A. Vrubliauskas. 

REKLAMA

Kaip BNS teigė Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Giedrė Ilgūnaitė, daugiausia galimybe išsikelti domisi Miklusėnų gyventojai.

„Į Daugų slaugos ligoninę nė vienas žmogus nepersikėlė. Daugiausia žmonės skambina iš Miklusėnų. Jie domisi, klausia, bet kai sutariame, kad atvažiuosime paimti, persigalvoja“, – teigė G. Ilgūnaitė.

„Nežinau, kas tai lemia. Nežinau, kodėl taip yra. Gal pas gimines išvažiavo“, – pridūrė ji.

Gyventojai taip pat domisi galimybe apsistoti Daugų Vlado Mirono gimnazijos bendrabutyje, tačiau kaip BNS informavo gimnazijos atstovai, dar nė vienas nepersikėlė.

REKLAMA
REKLAMA

Į Miklusėnų gyvenvietę vėjas bene visą laiką nuo gaisro pradžios pučia sveikatai pavojingą dūmų šleifą. 

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, pirmadienio rytą teršalų – kietųjų dalelių ir benzeno – koncentracijos Miklusėnuose išliko aukštos.

Ligoninėje – pavieniai pacientai

Alytaus mieste kol kas teršalų kiekiai normų neviršija, tačiau pasikeitus vėjo krypčiai, dūmų šleifas nuo gaisravietės gali būti nešamas į miestą.

Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas BNS sakė, kad būta keleto pacientų su perštinčia gerkle.

„Tokio masinio antplūdžio nėra, bet vienetai ateina. Du, trys ar keturi žmonės buvo vakar. Nežinau, ar tai su stresu susiję, ar tikrai intoksikacija“, – pirmadienį sakė A. Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet sunkių ligonių nebuvo. Gal čia dėl to, kad palankus vėjas pūtė. Ačiū Dievui, šiai dienai to nėra“, – pridūrė jis.

Anot ligoninės vadovo, didžiausia Pietų Lietuvoje esanti gydymo įstaiga šiuo metu dirba įprastu režimu, tačiau ventiliacija teko išjungti. 

„Ligoninė dirba savo įprastiniu režimu. Vėjas kol kas palankus. Mes vykdome ekstremalios darbo grupės nurodymus. Nuo šeštadienio ryto atjungta vidinė ventiliacija, rekuperacija, langų nedarinėjame“, – teigė ligoninės vadovas.

„Ruošiamės, jeigu kartais pasikeistų vėjo kryptis“, – pridūrė jis.

Negaluojančių pacientų nepadaugėjo ir Alytaus poliklinikoje, BNS informavo jos atstovai.

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras lokalizuotas, tačiau ugniagesiai įvykio vietoje dirba ir toliau, nes padangos gaisravietėje dar smilksta.

REKLAMA

Dėl gaisro sukeliamos taršos Alytuje pirmadienį koreguotas ugdymo procesas, uždrausta dirbti Pramonės rajone esančioms įmonėms, taip pat uždrausta lauko prekyba.

Dėl užterštumo, kurį sukėlė gaisras padangų perdirbimo gamykloje, daugumoje Alytaus mokyklų pirmadienį vyks tik neformaliojo švietimo pamokos, todėl tėvai turi galimybę pasirinkti, ar leisti vaikus į mokyklą.

Pirmadienį bendrojo ugdymo mokyklose, Alytaus profesinio rengimo centre ir Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filiale vyks tik neformaliojo švietimo pamokos.

Lopšeliuose - darželiuose ir mokyklose - darželiuose, Alytaus muzikos mokykloje, Alytaus dailės mokykloje ir Alytaus jaunimo centre ugdymo procesas bus vykdomas, tačiau tėvams suteikiama teisė pasirinkti – leisti vaikus į įstaigas ar ne. Už vaikų nelankytą dieną tėveliams mokėti nereikės.

REKLAMA

Ekstremalių situacijų komisija taip pat nusprendė pirmadienį uždrausti prekybą lauke bet kokiais maisto produktais.

Komisija paliko sprendimą pirmadienį iki 17 val. uždrausti dirbti Pramonės rajone esančioms įmonėms, tačiau minėtame rajone esančioms transporto priemonėms bus leidžiama patekti ir išvykti į Pramonės rajoną per Artojų gatvę.

Įvertins ugniagesių darbą

Gaisrą padangų perdirbimo gamykloje Alytuje gesinančių ugniagesių darbas bus įvertintas, teigia ministro pirmininko atstovas Tomas Beržinskas.

„Akivaizdu, kad Alytuje dirbantys ugniagesiai demonstruoja išskirtines pastangas bei pasiaukojimą. Yra ir kitų žmonių, kurie tiesiogiai gaisro gesinime nedalyvauja, tačiau jų indėlis į bendrą rezultatą taip pat labai reikšmingas bei svarbus. Visi šie žmonės neliks nepastebėti ir neįvertinti“, – BNS teigė premjero atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Detalių ar skaičių kol kas pateikti negaliu, visa tai paaiškės kiek vėliau. Bet kokiu atveju yra aiškus premjero nurodymas minėtus žmones įvertinti – ir tai bus padaryta“, – pridūrė jis.

Įvertinti ugniagesius įkuriant specialų fondą ir renkant aukas, kad būtų atsidėkota ugniagesiams už pastangas neutralizuojant gaisrą,  siūlo ir Alytaus verslininkai bei gyventojai.

Praėjus kelioms dienoms po gaisro pradžios, sekmadienį, premjeras Saulius Skvernelis ragino visas susijusias institucijas ir toliau užtikrinti, kad ugniagesiams ir kitiems su gaisru kovojantiems ar jo padarinius šalinantiems žmonėms būtų suteikta visa reikiama įranga ir užtikrintos saugios darbo sąlygos.

REKLAMA

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras lokalizuotas, tačiau ugniagesiai įvykio vietoje dirba ir toliau, nes padangos gaisravietėje dar smilksta.

Nuo gaisro pradžios trečiadienį liepsnas malšina kelios dešimtys ugniagesių iš Alytaus, aplinkinių savivaldybių, taip pat ir iš kitų Lietuvos vietų, jie nuolat keičiasi pamainomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų