REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžyje gyvenanti Erika Grigorjevaitė atliko eksperimentą, kuriuo siekė patikrinti, kaip žmonės reaguoja į viešoje vietoje paliktą svetimą daiktą. Tam tikslui pasirinkta gražiai įpakuota dekoratyvinė pagalvėlė, kurią būtų lengva pasiimti ir nusinešti.

Panevėžyje gyvenanti Erika Grigorjevaitė atliko eksperimentą, kuriuo siekė patikrinti, kaip žmonės reaguoja į viešoje vietoje paliktą svetimą daiktą. Tam tikslui pasirinkta gražiai įpakuota dekoratyvinė pagalvėlė, kurią būtų lengva pasiimti ir nusinešti.

REKLAMA

Eksperimentas buvo atliktas centrinėse Panevėžio miesto vietose, kur visada būna daug žmonių. Gauti rezultatai buvo dviprasmiški – dalis žmonių nutarė pasisavinti svetimą daiktą, bet pasitaikė ir pozityvių atvejų, kai viena moteris informacija apie rastą pagalvėlę pasidalijo specialioje panevėžiečiams skirtoje „Facebook“ grupėje.

„Kažkada internete perskaičiau straipsnį, kuriame buvo rašoma, jog Panevėžyje ir Kaune įvykdoma daugiausia vagysčių. Pati gyvenu Panevėžyje ir man tokia nuomonė, jog šis miestas, dar nuo „tulpinių“ laikų, yra banditų kraštas – labai nepatinka.

REKLAMA
REKLAMA

Teko gyventi ir Vilniuje, tad žinau, kad visur visokių žmonių yra. Kiekviename mieste yra rajonų, kur geriau vakarais nevaikščioti. Pasikalbėjome su pažįstamais, kad reikia atlikti eksperimentą ir patikrinti kraštiečių reakciją į viešoje vietoje paliktą svetimą daiktą“, – apie eksperimento idėją papasakojo jo autorė.

REKLAMA

Siūlome pamatyti eksperimentą vaizdo įraše. Jo autoriai: TISSU BY E&N įkūrėja E. Grigorjevaitė ir Fabulus – production house. E. Grigorjevaitė atskleidė, kas ją labiausiai nustebino ir kokios patirtys ją nuvylė bei, priešingai, nuteikė itin pozityviai.

Pradėkime nuo to, kodėl eksperimentui pasirinkote dekoratyvinę pagalvėlę?

Iš pradžių galvojome palikti sėdmaišį (juokiasi – aut. past.). Bet sėdmaišis yra per didelis daiktas, kurio taip lengvai nenusineši. Tada pasitarėme ir nusprendėme palikti pagalvėlę. Ji nedidelė, ją lengvai galima paimti su savimi.

REKLAMA
REKLAMA

Taip, tam tikra prasme mes patys šiek tiek provokavome žmones. Eksperimentui pasirinkome centrines miesto vietas. Sugalvojome įvairių scenarijų. Vienoje vietoje nešiau pagalvę ir atsitūpiau užsirišti bato, o tada pakilau ir nuėjau „pamiršusi“ tą pagalvėlę.

Taip pat padariau ir Panevėžio autobusų stotyje, kur tuo metu buvo tikrai daug žmonių. Nuėjau, bet niekas nešaukė, kad „panele, kažką palikote, sugrįžkite". Tam tikra prasme, toks žmonių abejingumas sukėlė šoką.

Bet buvo ir pozityvių pavyzdžių. Viena pagalvėlę atradusi moteris pradėjo ieškoti, kam ši priklauso. Galiausiai ji paskelbė socialinio tinklo „Facebook“ grupėje įrašą su klausimu, kas pametė. Ji parodė, kad tikrai yra neabejingų žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koks jausmas buvo stebėti žmonių reakcijas bei elgesį dėl palikto daikto?

Darėme eksperimentą su gera nuotaika. Žiūrėjome, stebėjome. Buvo įdomu stebėti ne tik patį žmogų, kuris prieina prie pagalvėlės, bet ir tuos, kurie tuo metu buvo aplinkui. Stebėjome, kaip jie reaguoja, kai kažkas prieina. Juk kas matė, kad kažkas paliko, tai žino, jog tas daiktas ne to žmogaus, kuris priėjo.

Kas labiausiai nustebino atliekant šį eksperimentą?

Tos moters poelgis, kuri įdėjo tiek pastangų, kad surastų kieno ta pagalvėlė. Juk prie jos buvo etiketė su kaina (50 eurų – aut. past.), tad tikrai likau maloniai nustebinta tokiu sąžiningu jos poelgiu. Vėliau susisiekiau su ja, padėkojau už tokį sąžiningumą.

REKLAMA

Kiek žmonių pasisavino svetimą daiktą?

Dvi moterys ir vienas vyras pasiėmė pagalvėlę. O viena, jau minėta moteris, pasiėmė, bet pradėjo ieškoti, kas pametė. Pasakiau, kad dovanoju jai tą pagalvėlę, ji labai nudžiugo. O tie, kurie paėmė, tai palikome jiems tas pagalvėles. Nenorėjome jų gaudyti ir veltis į konfliktus. Ne toks buvo mūsų tikslas.

Ką asmeniškai tau pačiai davė šis eksperimentas?

Žmonėmis tikrai nenusivyliau (juokiasi – aut. past.). Toks eksperimentas paskatino iš gerosios pusės mano kūrybiškumą. Iš esmės dar kartą priminiau sau ir visiems žmonėms, kad būtų atsargūs bei nepaliktų daiktų, nes tikrai ne kiekvienas pasielgs sąžiningai. Šio eksperimento esminė žinutė – būti atsargiais.

O ką perduotum tiems žmonėms, kurie paėmė pagalvėlę ir nuėjo?

Tegul gražiai pasipuošia namų interjerą. Nieko daugiau čia nepridursi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų