REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsitęsus ginčams dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo, parlamento koridoriuose vis garsiau kalbama apie būtinybę paleisti Seimą ir organizuoti priešlaikinius rinkimus. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis kategoriškai atmeta tokią galimybę.

Užsitęsus ginčams dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo, parlamento koridoriuose vis garsiau kalbama apie būtinybę paleisti Seimą ir organizuoti priešlaikinius rinkimus. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis kategoriškai atmeta tokią galimybę.

REKLAMA

Konstitucija numato, kad pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip trijų penktadalių Seimo narių balsų dauguma – ne mažiau kaip 85 parlamentarams.

Papiktino jovalas

Dar liepą Liberalų sąjūdžio atstovai Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Eugenijus Gentvilas registravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūloma paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus šių metų spalio 9 dieną. Dabar, jų teigimu, Seimas galėtų būti renkamas sausį. 

Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas konservatorius Antanas Matulas ketvirtadienį teigė, kad, Seimo daugumai ignoruojant teisines normas ir balsavimu priimant Seimo statuto neatitinkančius sprendimus, reikėtų pradėti rinkti parašus dėl parlamento paleidimo

REKLAMA
REKLAMA

„Dauguma visiškai nesiskaito, balsuoja, kaip nori, yra kažkoks jovalas. Matyt, reikia pradėti galvoti apie tai, kad reikia rinkti parašus ir bandyti paleisti parlamentą. Šitas parlamentas, mano manymu, yra nedarbingas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Matulas.

REKLAMA

Jam antrina ir opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas, manantis, kad po ištisus mėnesius besitęsiančių rietenų vienintelis kelias – pirmalaikiai rinkimai. Vis dėlto, kaip sako Seimo narys, tai nėra realus scenarijus.

„Po viso šito absoliutaus teisinio nihilizmo, nepaisymo ne tik elementarių teisinių normų, bet ir demokratijos principų, Seimas galutinai save diskreditavo ir logiškiausia išeitis būtų pirmalaikiai rinkimai. Tačiau, būdamas realistas, suvokiu, kad surinkti 3/5 balsų <...> vargu bau ar pavyks“, – tv3.lt kalbėjo J. Sabatauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmalaikių rinkimų idėja priimtina atrodo ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesoriui Tomui Janeliūnui.

„Visas bardakas Seime labai aiškiai rodo: nepaisant R. Karbauskio manipuliacijų jam nepavyko suformuoti įgalios daugumos Seime; opozicija perimti daugumos negali, o Seimo pirmininkas atstovauja tik pats save. Visiška krizė ir aklavietė. Premjero vietoje net neneščiau biudžeto projekto į Seimą, kai ten ne darbas, o dviejų gaidžių peštynės vyksta. Reikia skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus. Prieš biudžeto priėmimą, ar po jo – jau detalės. Bet dar metus tampytis tokioje absurdiškoje situacijoje yra per didelė prabanga“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė T. Janeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, anot profesoriaus, jei kitų metų pradžioje pavyktų išrinkti Seimą, naujoji valdžia galės pagal savo programą rengti kitų metų valstybės biudžeto projektą.

„Nebus naktinių reformų ir skubėjimo. Bėda tik, kad adekvataus mąstymo deficitas yra pats didžiausias deficitas Seime. Nei R. Karbauskis, nei jo ištikimi pavaldiniai neišdrįs pripažinti, kad visiškai susimovė. Pats Seimas nepasileis. Bet labai didelė rizika, kad Vyriausybė pralaimės balsavimą dėl biudžeto, tada privalės atsistatydinti ir štai tada turėsime viską kartu – ir biudžetinę krizę (nesvarbu, kad su 1/12 taisykle), ir pirmalaikius rinkimus“, – prognozavo T. Janeliūnas.

REKLAMA

Balsų surinkti nepavyks

Tačiau valdančiosios LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis mano, kad opozicijos kalbos apie pirmalaikius rinkimus – bandymas nukreipti dėmesį.

„Tai bandymas nukreipti dėmesį, nes praėjęs antradienis buvo parodymas, kad opozicija dalyvauja visuose cirkuose ir juos organizuoja. Dabar, aišku, jie pasimetę ir, suprasdami, kad visuomenė tai suprato, bando ieškoti kažkokių išeičių“, – tv3.lt kalbėjo R. Karbauskis.

Maža to, jis įsitikinęs, kad dauguma opozicinių frakcijų narių balsuotų prieš Seimo paleidimą.

„Aš esu tuo tikras, net neabejoju tuo. Kaip ir Seimo pirmininko atveju, jie neleis savo frakcijų nariams balsuoti, nes nežino, kaip Seimo nariai frakcijose balsuotų. Jie neleis demokratijai vykti, nes nėra užtikrinti savo frakcijos narių nuomonėmis. <...> Nė vienam tikriausiai nebūtų lengva tapti Seimo nariu dar vienai kadencijai. Tai yra rinkimai – tai yra darbas, išlaidos, laikas, tai yra viskas“, – dėstė Seimo narys.

REKLAMA

Anot R. Karbauskio, pirmalaikius rinkimus organizuoti reikėtų nebent tada, kai Seimas nepajėgtų priimti valstybės biudžeto ar kitų įstatymų.

„Nesvarbu, kas Seimo pirmininkas, svarbu, ar Seimas priima sprendimus. Seimas priima sprendimus, jokių problemų Seime nėra“, – teigė valstiečių lyderis.

Po 1990 m. vienintelė Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas neišdirbo visos kadencijos – 1992 m. spalio 25 d. įvyko pirmalaikiai rinkimai į Lietuvos Respublikos Seimą. 1992 m. Seimo rinkimuose daugumą (73 mandatus) laimėjo Lietuvos demokratinė darbo partija.

Portalas tv3.lt neseniai rašė, kokios batalijos vyko Seime, bandant atstatydinti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų