REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako neabejojantis, kad kitą antradienį Viktoras Pranckietis bus atstatydintas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako neabejojantis, kad kitą antradienį Viktoras Pranckietis bus atstatydintas.

REKLAMA

Taip pat valstiečių vadovas tvirtina, jog valdančiųjų balsais priimtas sprendimas kartoti balsavimą yra teisėtas.

„Nei Teisės departamento išvada, nei Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvada negali paneigti Seimo sprendimo, Seimas balsuodamas priėmė sprendimą, todėl antradienį balsavimas dėl Seimo pirmininko įvyks, jau dabar niekas to paneigt negali“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Jeigu bus balsuojama, tas sprendimas bus teisėtas, ir tokiu atveju po antradienio Seimo pirmininko kabinetas turėtų būti laisvas“, – teigė valstiečių vadovas.

Valdantieji valstiečiai pasiekė, kad kitą antradienį Seime būtų pakartota procedūra dėl parlamento pirmininko V. Pranckiečio atstatydinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad balsavimas būtų kartojamas, ketvirtadienį balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 45 ir keturi Seimo nariai susilaikė.

Šį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės valstietės Agnės Širinskienės siūlymą balsavimui teikė posėdžiui pirmininkavęs valstietis Arvydas Nekrošius.

REKLAMA

Tuo pačiu metu kitoje parlamento salėje posėdžiavo skubiai parlamento pirmininko V. Pranckiečio sukviesta Seimo valdyba. Ji taip pat svarstė, ar gali būti pakartotas balsavimas dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu.

„Sušaukiau pasitarti, kad jeigu yra noras balsuoti, ar mes galime balsuoti antrą kartą dėl procedūros atšaukimo. Po ilgų diskusijų buvo vieninga valdybos nuomonė, kad statute yra aiški norma – kad balsuoti dėl atšaukimo galima vieną kartą per sesiją“, – po valdybos posėdžio žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Jo teigimu, reikalavimas kartoti balsavimą yra neteisėtas ir jo negali būti.

V. Pranckietis pareiškė netrauksiąs į antradienio posėdžio darbotvarkę klausimo dėl jo atleidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo statute numatyta, kad Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.

Tuo metu pirmoji Seimo vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė teigė, kad parlamentui priėmus sprendimą dėl slapto balsavimo pakartojimo, kyla neaiškumų, ar ši statuto nuostata tikrai galioja.

„Man kyla abejonių, noriu įsitikinti, ir iki antradienio sulauksime Teisės departamento išaiškinimo dėl tos normos“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R. Baškienė.

Ji teigė, kad esant daugumos valiai, klausimą dėl pakartotinio nepasitikėjimo balsavimo bus privalu įrašyti į Seimo posėdžio darbotvarkę. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlymą perbalsuoti dėl V. Pranckiečio atleidimo A. Širinskienė teikė argumentuodama, kad parlamentas pareiškė nepasitikėjimą antradienį balsus skaičiavusia Seimo narių grupe. Ši grupė vykdė slaptą balsavimą, per kurį V. Pranckietis išsaugojo postą.

Nepasitikėjimas šia grupe pareikštas, nes atnaujinta jos sudėtis nebuvo patvirtinta parlamente.

Antradienį nenumatytame posėdyje surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu žlugo, jame dalyvavus tik 11 Seimo narių.

Procedūrą iš pradžių inicijavę valdantieji protestuodami balsavime nedalyvavo, nes procedūrą norėjo surengti ketvirtadienį, kai tikėjosi užsitikrinti reikiamą balsų skaičių.

REKLAMA

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Valstiečiai V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti socialdarbiečiams.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų