REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
96
I. Strazdauskaitės nužudymo bylą (nuotr. TV3)

Didelio atgarsio sulaukusioje plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje į pabaigą artėja įrodymų tyrimas: ketvirtadienį vykusiame posėdyje garsinta bylos medžiaga.

96

Didelio atgarsio sulaukusioje plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje į pabaigą artėja įrodymų tyrimas: ketvirtadienį vykusiame posėdyje garsinta bylos medžiaga.

REKLAMA

„Yra garsinama bylos medžiaga ir procesas tęsiasi“, – žurnalistams po posėdžio sakė prokuroras Artūras Urbelis.

„Turime įvertinti, ar visi aktualūs bylos dokumentai buvo šiandien paskelbti, taip pat turime papildomų klausimų proceso dalyviams. Bandysime tai spręsti kitame posėdyje“, – sakė jis.

Bylos medžiaga bus toliau garsinama kitame posėdyje. Ją pagarsinus, įrodymų tyrimas gali būti baigiamas ir pereinama prie baigiamųjų kalbų.

Vis dėlto A. Urbelis pabrėžė, jog bylos nagrinėjimas yra labai dinamiškas, jame aktyviai dalyvauja visi proceso dalyviai, kurių yra daug, todėl sunku spėti, ar įrodymų tyrimas galėtų baigtis kitame posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras kategoriškai paneigė kaltinamojo advokato žiniasklaidoje keltą prielaidą, jog vykdant įtariamųjų apklausas galėjo būti pažeisti procesiniai reikalavimai.

REKLAMA

„Prokuroras neįžvelgia jokių tyrėjų procesinių pažeidimų, viskas yra padaryta Baudžiamojo proceso kodekso normomis“, – sakė A. Urbelis.

Vieno iš kaltinamųjų Karolio Bieliausko advokatas Raimundas Gargasas tv3.lt teigė, kad šioje byloje mato ikiteisminio tyrimo metu padarytus procesinius pažeidimus.

„Tiek įrodymu prasme, tiek dėl teisiamųjų parodymų, tiek dėl policijos netinkamai atliktų veiksmų. Daug klaidų buvo padaryta. O ir nusikaltimo pasekmės yra sunkios. Buvo nužudytas jaunas žmogus, o nėra nieko brangiau už žmogaus gyvybę, – kalbėjo jis tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia kraupios klaidos. Nužudymo bylose, kad vyktų kriminalistai su įtariamuoju be advokato... Nesuvokiama! Praktikoje yra buvęs atvejis, kai dėl advokato nedalyvavimo tam tikram procese buvo pakeisti parodymai teisme ir žudikas buvo išteisintas. O čia – advokato nėra, nieko nefilmuoja. Parodymų patikrinimo protokolą surašo po kelių dienų. Įtariamasis vėliau teigia, kad nesąmonės tame protokole surašytos. Tos klaidos, kurios dabar išryškėjo, krenta į akis beprotiškai. Juodu ant balto įstatyme parašyta, kad gynėjo dalyvavimas yra privalomas. Nori to ar nenori. Procese visada galima surasti advokatą. O dabar turime klausimą, kuo tikėti – pareigūnais ar kaltinamuoju?“ – klausia jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pusbroliai kėdainiečiai K. Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas kaltinami, kad siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų.

Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu. Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Pasak prokuroro, nors nė vienas iš kaltinamųjų iš principo neneigia kaltinimų, tačiau keičiasi jų pozicija dėl aplinkybių ir konkretaus vaidmens.

„Keičiasi parodymai ir jų kaita ėjo net ir ikiteisminio tyrimo metu ir dabar. Tai yra nuolat besisukantis mechanizmas dėl kurio nuolat reikia aiškintis“, – sakė jis. „Kai paklausė, ar kaltas, atsakymo, kad „nekaltas“ – nebuvo“, – pridūrė prokuroras.

REKLAMA

I. Strazdauskaitė 2017 metų kovo 5 dieną išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone.

Teisėsaugos duomenimis, mergina buvo mirtinai uždaužyta kastuvu.

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I. Strazdauskaitei išlipus iš automobilio, ją pagrobė.

Šioje byloje kaltinimai pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis Algimantas Stankevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis Tomas Zagurskas dar kaltinami plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą. Jiems skirtos švelnesnės už suėmimą kardomosios priemonės.

Pusbroliams Bieliauskams bei T. Zagurskui taip pat pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų