REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
96
Strazdauskaitės nužudymo byla (nuotr. TV3)

Kauno apygardos teisme už uždarų durų toliau vyksta plungiškės Ievos Strazdauskaitės žudikų bylos nagrinėjimas. Parodymus byloje jau davė visi trys kaltinamieji – pusbroliai Karolis, Leonas ir Mantas Bieliauskai.

96

Kauno apygardos teisme už uždarų durų toliau vyksta plungiškės Ievos Strazdauskaitės žudikų bylos nagrinėjimas. Parodymus byloje jau davė visi trys kaltinamieji – pusbroliai Karolis, Leonas ir Mantas Bieliauskai.

REKLAMA

Byla nagrinėjama už uždarų durų, todėl plačiau apklausos rezultatai nėra komentuojami. Aišku tai, kad artimiausiu metu turėtų būti pagarsinta bylos medžiaga, o vėliau išklausytos ir baigiamosios kalbos, bet tikrai nėra jokių garantijų, jog teismo sprendimo galima būtų tikėtis sulaukti dar šiais metais. Posėdžiai numatyti ir kitais metais, kol kas atviras klausimas, ar jų visų prireiks?

Vieno iš kaltinamųjų K. Bieliausko advokatas Raimundas Gargasas tv3.lt teigė, kad šioje byloje neaiškumų ir abejonių yra labai daug. Tad sunkus darbas laukia ne tik nukentėjusiaisiais pripažintų asmenų bei kaltinamųjų advokatams, bet ir sprendimą priimti turėsiantiems teisėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Klaidos bado akis

R. Gargasas pabrėžė, kad ši byla yra itin sudėtinga, o anksčiau padarytos klaidos tiesiog bado akis: „Tiek įrodymu prasme, tiek dėl teisiamųjų parodymų, tiek dėl policijos netinkamai atliktų veiksmų. Daug klaidų buvo padaryta. O ir nusikaltimo pasekmės yra sunkios. Buvo nužudytas jaunas žmogus, o nėra nieko brangiau už žmogaus gyvybę.

REKLAMA

Prieš pradėdamas advokato karjerą, net 17 metų dirbau prokuratūroje. Žinau, kaip viskas yra daroma. O čia kraupios klaidos. Nužudymo bylose, kad vyktų kriminalistai su įtariamuoju be advokato... Nesuvokiama! Praktikoje yra buvęs atvejis, kai dėl advokato nedalyvavimo tam tikram procese buvo pakeisti parodymai teisme ir žudikas buvo išteisintas.

O čia – advokato nėra, nieko nefilmuoja. Parodymų patikrinimo protokolą surašo po kelių dienų. Įtariamasis vėliau teigia, kad nesąmonės tame protokole surašytos. Tos klaidos, kurios dabar išryškėjo, krenta į akis beprotiškai. Juodu ant balto įstatyme parašyta, kad gynėjo dalyvavimas yra privalomas. Nori to ar nenori. Procese visada galima surasti advokatą. O dabar turime klausimą, kuo tikėti – pareigūnais ar kaltinamuoju?“

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1995 m. advokatu dirbantis R. Gargasas teigia, kad liudytojų šioje byloje praktiškai nėra. Be kaltinamųjų nėra tokių žmonių, kurie pasakytų, kaip ir kas ten vyko. Tad kas lėmė tokias grubias tyrėjų klaidas?

„Manau, kad čia buvo ypatingai įtempta situacija. Dirbo pareigūnai dieną ir naktį... Gal kažkiek patirties stoka koją pakišo. Bet turime tokią situaciją, kad tai, kas surašyta protokole ir tai, kas vėliau pateikta byloje – visa tai skiriasi.

Aišku, kas padaryta, tas padaryta. Klaidos yra procesinės, bet jų nebeatitaisysi. Žinoma, tai nereiškia, kad kaltinamieji dėl tokių klaidų taps nekaltais. Bus tiesiog sunkiau įrodinėjama. Bylos pradžioje yra viena medžiaga, o pabaiga visai kitaip atrodo“, – pridūrė R. Gargasas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalba su ašaromis akyse

K. Bieliausko advokatas pridūrė, kad jo klientas labai išgyvena dėl to, kas nutiko: „Su juo kalbamės labai objektyviai apie visą šią situaciją. Apie gresiančią bausmę nekalbame. Tai liūdni dalykai. Jis pasakojo, ką padarė, bet šios informacijos atskleisti negaliu. Kokie kiekvieno kaltinamojo vaidmenys šiame nusikaltime – dar yra nustatinėjama. Jei buvo vienas kastuvas, tai su vienu kastuvu ir buvo kasama.“

Paprašytas pakomentuoti nužudytos plungiškės artimųjų elgesį per uždarus teismo posėdžius, R. Gargasas teigė:

„Galiu pasakyti tik tiek, kad artimieji yra labai išsilavinę žmonės. Ypatingai reti atvejai, kad nukentėjusieji taip objektyviai viską pasakotų. Jie yra kultūringi žmonės. Žinoma, matosi, kad kalba su ašaromis akyse...“

REKLAMA

Gresia iki gyvos galvos

Kaltinamiesiems dėl itin žiauraus jaunos merginos nužudymo, plėšimo, svetimo turto sugadinimo, neteisėto laisvės atėmimo, neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu ir šaudmenimis gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Be pusbrolių Bieliauskų, laisvėje nuosprendžio palikti laukti dar du šios bylos dalyviai, marijampolietis Algimantas Stankevičius ir kėdainiškis Tomas Gurskas. Jie kaltinami neteisėtu šaunamųjų ginklų disponavimu, vienas iš jų ir ginkluotu apiplėšimu.

Strazdauskaitės šeimą atstovaujantis advokatas Marius Liatukas anksčiau tv3.lt yra sakęs, kad jis nemano, jog teismo procesas užsitęsė išskirtinai ilgai: „Viskas vyksta pagal procedūras ir kažką daugiau pakomentuoti būtų sudėtinga. Iš esmės taip, kaip numatyta, taip ir vystosi šitas procesas.“

REKLAMA

Kaip buvo skelbta anksčiau, iš į bylą įtrauktų duomenų daroma prielaida, kad nusikaltėliai iš anksto neplanavo užpulti I. Strazdauskaitės. Pirminis jų tikslas buvo pavogti prabangų automobilį, 40 tūkst. eurų rinkoje vertinamą „Audi“, kuriuo ji važiavo viena.

Netoli Elektrėnų imitavus eismo įvykį, buvo užgrobtas merginos automobilis. Byloje fiksuojama, kad iš pradžių nusikaltėliai ketino paleisti merginą, bet šiai pagrasinus, kad skųs policijai, nuspręsta ja atsikratyti.

Galiausiai Jonavos rajone, Priežymių miške, mergina buvo žiauriai nužudyta. Nužudymas įvyko 2017-ųjų kovo 5 d. Naujienų portalas tv3.lt primena, kad merginos ne vieną parą ieškojo gausios policijos ir savanorių pajėgos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos po kelių dienų pareigūnams pavyko sulaikyti įtariamuosius dėl tuomet kaip manyta merginos bei jos vairuoto automobilio pagrobimo. Deja, iškart pasitvirtino žiauriausia versija – plungiškė nebuvo pagrobta, ji buvo nužudyta.

Belangėje atsidūrė trys pusbroliai – Karolis, Leonas ir Mantas Bieliauskai. Įtariamųjų būta ir daugiau, tačiau vėliau dalies jų statusai pasikeitė. Iki pat bylos perdavimo teismui už grotų dienas leido tik minėti pusbroliai. Ikiteisminis tyrimas buvo baigtas 2018 metų kovo pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų