REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime užregistruotas naujas įstatymas, kuris, jo rengėjų teigimu, turėtų palengvinti daugiabučių namų gyventojų kasdienybę. Įstatymas turėtų suteikti daugiau teisių gyventojams ir leistų, pavyzdžiui, nuomonę apie namo renovaciją pareikšti mobiliuoju telefonu.

Seime užregistruotas naujas įstatymas, kuris, jo rengėjų teigimu, turėtų palengvinti daugiabučių namų gyventojų kasdienybę. Įstatymas turėtų suteikti daugiau teisių gyventojams ir leistų, pavyzdžiui, nuomonę apie namo renovaciją pareikšti mobiliuoju telefonu.

REKLAMA

Trečiadienį Seime vyko spaudos konferencija „Kaip naujas teisinis reguliavimas užtikrins daugiabučių namų gyventojų teises ir administratorių, bendrijos pirmininkų pareigas?“, kurioje buvo pristatytas naujasis Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų įstatymo projektas.

Daugiabučių namų gyventojų teises ir pareigas apibrėžiantį teisės aktą parengė Seimo narys, valstietis Lauras Stacevičius ir Aplinkos ministerija.

Gyventojai susiduria su nereikalingais apsunkinimais

L. Stacevičius sakė, kad naujasis reguliavimas apima 60 proc. Lietuvos gyventojų. Politiko teigimu, priimant gyventojus, daugiausiai klausimų jis sulaukdavo apie daugiabučius ir problemas, gyvenant juose.

REKLAMA
REKLAMA

„Problemos, kurias galima išskirti <...> – ataskaitų neteikimas, <...> gyventojai dažnu atveju nežino, už ką moka arba nėra pateikiama informacija kiek tiksliai kainavo vieni ar kiti darbai, savavališki darbų atlikimai, išaugę daugiabučių mokesčiai, nesutarus su pačiais gyventojais“, – pagrindinius dalykus, kurie neramina daugiabučių gyventojus, išdėstė politikas.

REKLAMA

Pasak L. Stacevičiaus, naujasis daugiabučius reguliuojantis įstatymo projektas suteiks galimybę apginti gyventojų interesus. Politiko tvirtinimu, iki šiol bendrojo naudojimo objektų valdymą reguliavo trys atskiri teisės aktai ir tai sudarė nereikalingų sunkumų, tad naujasis projektas, kuris viename dokumente apibrėš daugiabučių namų reguliavimą, palengvins gyventojų kasdienybę ir galimybę ginti savo teises.

Seimo nario nuomone, dabartinis reguliavimas nėra pakankamai efektyvus ir savivaldybės neturi pakankamai priemonių užtikrinti, kad daugiabučių valdytojai tinkamai vykdytų savo funkcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerija atliko tyrimą, kuris parodė, kad 2017 m. nustatyta daugiau nei 1,5 tūkst. daugiabučių namų bendrijų veiklos pažeidimų ir tik 13 jų buvo imtasi spręsti. Tais pačiais metais buvo nustatyta daugiau nei 1,5 tūkst. daugiabučių namų administratorių veiklos pažeidimų, bet 27 atvejuose imtasi poveikio priemonių.

L. Stacevičius pabrėžia, kad rengiant įstatymo projektą, buvo gauta Specialiųjų tyrimų tarnybos išvada, kurioje nustatyta teisinio reguliavimo stoka ir korupcijos rizika šioje srityje.

„Turim problemų ir gyventojai laukia, kad jos būtų sprendžiamos“, – tikino L. Stacevičius.

Sprendimus galės priimti telefonu

Seimo nario tvirtinimu, naujasis įstatymo projektas turėtų užtikrinti daugiabučių namų gyventojų teises, suteikiant jiems kuo daugiau įgaliojimų valdant savo nuosavybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Stacevičiaus, daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdymo įstatymo projekte numatyti šie tikslai: viename įstatyme reglamentuoti daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdymo teisinius santykius; skatinti aktyvų bendraturčių teisių ir pareigų įgyvendinimą; užtikrinti bendrojo naudojimo objektų valdymo skaidrumą ir valdytojų atskaitingumą; suteikti teisines priemones savivaldybių vykdomosioms institucijoms.

„Manau šios savininkų teisės privalo būti išnaudojamos ir patys bendraturčiai turi spręsti kartu namo ateities klausimus, kad, kaip pagal įvairius skundus yra matoma, dažnai savininkai sprendžia klausimus jau po fakto, kada padaryti darbai ar kiti <...> daugiabučio atnaujinimo ar priežiūros darbai“, – sakė L. Stacevičius.

REKLAMA

Viena iš naujovių – patalpų savininkai sprendimus, susijusius su namu, galės priimti ne tik gyvuose susirinkimuose, bet ir naudojantis elektroninėmis ryšio priemonėmis, pavyzdžiui išmaniuoju telefonu. Pasak L. Stacevičiaus, tai aktualu būtų išvykusiems ar kitiems asmenims patalpas nuomojantiems patalpų savininkams, kurie galėtų savo nuomone išreikšti, pavyzdžiui, daugiabučio renovacijos klausimais.

Įstatymas taip pat leistų savininkų bendriją steigti tik viename name. Iki šiol kai kurios namų bendrijos apima kelis ar net dešimtis namų. Taip pat būtų supaprastintas bendrijų valdymas, liktų tik bendrijos pirmininko pareigybė.

Namo administratorius turės atsiskaityti gyventojams

L. Stacevičiaus teigimu, pagal naują įstatymą, namo administratorius ne vėliau kaip iki vasario 1 d. privalės pristatyti ir pateikti metinę savo veiklos ataskaitą namo patalpų savininkų susirinkimui tvirtinti. Jei namo savininkai ataskaitos nepatvirtins, ji turės būti patikslinta ir pataisyta.

REKLAMA

Jei bus nepatvirtinta ir antrą kartą, administratorius neteks teisės administruoti pastato. Seimo nario teigimu, prie ataskaitos turės būti pridėtas ir planuojamų darbų planas.

Aplinkos ministerijos statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vyriausiasis specialistas Marius Žvinklis pabrėžė, kad ir dabar namo administratoriai turi teikti ataskaitas, tačiau nėra numatyta pasekmių, kas atsitinka, jei ataskaitai nėra pritariama.

„Siekiama, kad gyventojai patys priimtų sprendimus už tuos vykstančius pokyčius name, kuriame gyvena“, – kalbėjo L. Stacevičius.

Kitas pokytis – prekes, darbus ar paslaugas, susijusias su bendro naudojimo patalpomis, jų remontu, priežiūra, atnaujinimu, savininkų vardu pirks namo administratorius, vadovaudamasis pačių daugiabučio patalpų savininkų sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Stacevičiaus teigimu, tokia naujove siekiama išvengti manipuliacijų, administratorių piktnaudžiavimo ar nepagrįsto išlaidavimo.

Namo savininkai taip pat galės nuspręsti, ar administratorius pasirenkamas konkrečiam, terminuotam laikui, ar neapibrėžtam laikotarpiui.

Naujasis daugiabučius reguliuojantis įstatymas Seime turės pereiti pateikimo, svarstymo ir priėmimo stadijas. L. Stacevičius mano, kad įstatymas Seimui pateiktas gali būti lapkričio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų