REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po dramatiško fiasko mėginant atstatydinti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį valdantieji nesudeda ginklų. Jie abejoja, ar parlamento posėdis, kuriame buvo balsuojama dėl atstatydinimo, buvo teisėtas, todėl į kovą dėl Seimo pirmininko posto velia ir parlamento Etikos ir procedūrų komisiją. Politologai dėl to, kas nutiks artimiausiu metu nėra vieningi, vieni sako, kad aršų kovos pratęsimą pamatysime jau ketvirtadienį, o kiti įsitikinę, kad kova baigta, belieka išsilaižyti žaizdas.

Po dramatiško fiasko mėginant atstatydinti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį valdantieji nesudeda ginklų. Jie abejoja, ar parlamento posėdis, kuriame buvo balsuojama dėl atstatydinimo, buvo teisėtas, todėl į kovą dėl Seimo pirmininko posto velia ir parlamento Etikos ir procedūrų komisiją. Politologai dėl to, kas nutiks artimiausiu metu nėra vieningi, vieni sako, kad aršų kovos pratęsimą pamatysime jau ketvirtadienį, o kiti įsitikinę, kad kova baigta, belieka išsilaižyti žaizdas.

REKLAMA

Seime antradienį žlugo valdančiųjų pradėta iniciatyva dėl nepasitikėjimo atstatydinti Seimo pirmininką V. Pranckietį, balsavime dalyvavus tik vienuolikai parlamentarų.

Valdantieji iš viso boikotavo V. Pranckiečio klausimą jo paties iniciatyva sušauktame nenumatytame Seimo posėdyje, ginčydami jo teisėtumą. Dėl to kreiptasi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Balsavimą dėl V. Pranckiečio valdantieji planavo surengti ketvirtadienį, tikėdamiesi surinkti atstatydinimui reikiamą 71 balsą.

REKLAMA
REKLAMA

Trauks naujus ginklus – grasins apkalta

Politologas Algis Krupavičius sako, kad tai, ką mes matėme vakar Seime – dar ne pabaiga. 

„Vakar darbotvarkėje dar buvo klausimas kas ką? Ar valstiečių frakcija su Ramūnu Karbauskiu priešakyje laimi ir Viktoras Pranckietis atstatydinamas, arba kitas variantas, kai trūksta balsų ir V. Pranckietis lieka poste. Jei Seime būtų vykęs pilnavertis balsavimas konflikto gesinimo saugiklis būtų suveikęs, dabar gi po vakarykščio balsavimo-farso ir opozicijos obstrukcijos, nežinia. Finale net 36 opozicijos parlamentarai pasirašė valstiečių-žaliųjų parengtą teikimą dėl V. Pranckiečio atstatydinimo ir iš viso tą dokumentą pasirašė net 89 Seimo nariai. Po obstrukcijos veiksmo, turime tik vieną klausimą, kada ir kaip bus atstatydintas Seimo pirmininkas“, – klausė politologas. 

REKLAMA

Anot jo, antras veiksmas turėtų prasidėti jau trečiadienį Seimo etikos ir procedūrų komisijoje, kur bus keliamas klausimas dėl antradienio posėdžio sušaukimo teisėtumo. 

„Toje komisijoje politiniai svoriai vaidins savo vaidmenį, todėl yra tikimybė, kad sprendimas dėl posėdžio sušaukimo teisėtumo gali būti teigiamas. Gali būti pripažinta, kad posėdis buvo sušauktas neteisėtai. Tikrai viskas tęsis“, – patikino politikos mokslų specialistas. 

Pasak A. Krupavičiaus, yra keli scenarijai dėl procesų greičio. „Jei etikos komisija pripažintų posėdį neteisėtu, galima tikėtis, kad V. Pranckiečio klausimas į darbotvarkę bus sugrąžintas artimiausiu metu, gal net ryt. Jei ne, dabar valdantieji savo rankose turi ypatingą kortą, Irinos Rozovos tyrimą, o jis gali paskatinti apkaltą Seimo pirmininkui už informacijos nuslėpimą, nelygias galimybes. I. Rozovos tyrimo eigoje gali atsirasti ir papildomų argumentų. Todėl apkaltos scenarijus – reali galimybė“, – sakė jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Politologas aiškino, kad opozicija tiesiogiai dalyvavo visame V. Pranckiečio „nuvertimo“ procese, todėl nebeveiks argumentas, kad šį klausimą turi spręsti valdantieji. V. Pranckiečio pozicijos po vakarykščio balsavimo taip pat gerokai susvyravo, nes argumentai apie tai, kad paskyrė visas Seimas ir nuversti turi visas – nebegalioja. 

„Balsavime dalyvavo 11 Seimo narių. Iš jų 7 parėmė Seimo pirmininką, jo teisėtumas ir politiniai argumentai pakimba beorėje erdvėje, yra neįtikinami. Žinoma, Seimo pirmininkui reikėjo balsavimo, jo išsigelbėjimas buvo nepakankamas balsų skaičius atstatydinimui, bet balsavime turėjo dalyvauti mažų mažiausiai visa valdančioji koalicija“, – įsitikinęs politologas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabartinis scenarijus, pasak politologo, Seimo pirmininkui visiškai nenaudingas, nes pasitikėjimą išreiškus 7 parlamento nariams, V. Pranckietis tampa niekieno. Jis įsitikinęs, kad šis skandalas pakenks Seimui, bet nebūtinai valdantiesiems. 

„Opozicija per visą V. Pranckiečio istoriją mobilizavo savo rinkėjus, įtampos tarp Seimo pirmininko ir valdančiųjų jiems yra naudingos. Ši situacija nėra itin nenaudinga ir valstiečiams, nes jie gali sakyti, žiūrėkite, ką daro opoziciją, kas yra kas? <..> Jie gali sakyti, kad opozicija jiems neleidžia išspręsti problemų, kurios atsirado Seimo vadovybėje“, – sakė politologas. 

Kova kenkia valstiečiams

Tiesa, apžvalgininkas Kęstutis Girnius mano, kad V. Pranckietis bent pusmetį gali būti ramus. 

REKLAMA

„Aš manau, kad opozicija patarė V. Pranckiečiui, nemanau, kad jis pats sugalvojo tą manevrą. Ir su visais tais žingsniais užbaigė tuos keturis mėnesius trukusį farsą, manau, kad kreipimasis į etikos komisiją jokių rezultatų neduos. Manau, šis reikalas baigtas“, – aiškino politikos apžvalgininkas. 

Jis nebuvo linkęs prognozuoti tolimesnių R. Karbauskio žingsnių, nes yra įsitikinęs, kad valstiečių lyderis senokai žinojo, jog balsavimą dėl V. Pranckiečio pralaimės. 

„Jei būtų žinojęs, kad laimės, seniai būtų šaukęs balsavimą. <..> Jis jautėsi, kaip partijos vadovas, kad turi teisę, kad partijos nariai jo klausytų. V. Pranckiečio buvo prašoma atsistatydinti, tas atsisakė, tada R. Karbauskis norėjo įrodyti, jog turi pakankamai galios ir įtakos. Bandė suorganizuoti pašalinimą, bet nepasisekė. Norėjo parodyti, kad turi teisę ir galią formuoti Seimo vadovybę, bet paaiškėjo, kad ne“, – sakė K. Girnius. 

REKLAMA

Jis prognozavo, kad šie skandalai ir dėmesio skyrimas smulkmenoms pakenks valstiečiams dabar ir rinkimų metu.

„Manau, kad per ateinančius rinkimus valstiečiams gali būti labai blogai, pradeda atsigauti socialdemokratai, Darbo partija jau senokai peržengia 5 proc. ribą. <..> Aš manau, žmonės atsisės prieš rinkimus ir truputį rimčiau pagalvos, ką jie palaiko ir ko ne, ir, manau, valstiečiams bus labai blogai – manau surinks mažiau nei 10 proc. Ir šie ginčai smarkiai prie to prisidės“, – svarstė politikos apžvalgininkas, situaciją Seime apibūdinęs, kaip žaidimus smėlio dėžėje, kurių ten neturėtų būti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų