REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranckietis lieka poste, balsavimas dėl atstatydinimo žlugo

Papildyta 20.24 val.

Seimas neeilinio posėdžio metu nusprendė dabartinio parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio likimą. Po balsavimo paaiškėjo, kad V. Pranckietis lieka Seimo pirmininko poste. Svarstant šį klausimą valdantieji paliko Seimo salę, tad Ramūnas Karbauskis tikisi, kad neeilinis posėdis bus paskelbtas neteisėtu.

Seimas neeilinio posėdžio metu nusprendė dabartinio parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio likimą. Po balsavimo paaiškėjo, kad V. Pranckietis lieka Seimo pirmininko poste. Svarstant šį klausimą valdantieji paliko Seimo salę, tad Ramūnas Karbauskis tikisi, kad neeilinis posėdis bus paskelbtas neteisėtu.

REKLAMA

Balsavime savo valią pareiškė vos 11 Seimo narių iš 141. Už atstatydinimą balsavo 3 Seimo nariai, prieš 7, vienas biuletenis pripažintas negaliojančiu. Kad būtų atstatydintas parlamento vadovas, reikia kad už tai balsuotų bent 71 Seimo narys. Balsuoti atėjo tik dalis opozicinių Seimo frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės atstovų. 

„Kaip popiežius Pranciškus sakė: „viskas yra dovana“. Šiandien Seimas <...> suteikė Lietuvai ramybės dovaną. Ačiū jums“, – po balsavimo sakė V. Pranckietis.

REKLAMA
REKLAMA

Poste likęs parlamento vadovas Viktoras Pranckietis BNS teigė, kad valdantieji pademonstravo savo silpnumą ir parodė esantys mažuma.

„Valdantieji šiandien parodė, kad jie yra mažuma. Aš manau, kad jie turi skaitytis ir su kitais Seime esančiais žmonėmis. Vėlgi kviesiu visus normaliam darbui ir ramiam darbui“, – žurnalistams antradienį sakė V. Pranckietis.

REKLAMA

Taip parlamento vadovas kalbėjo Seime žlugus balsavimui dėl jo atstatydinimo.

Politikas tvirtino, kad šis balsavimas buvo ne apie jį, o apie paramą valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio asmeniškumams.

Paklaustas, ką balsavimas parodo pačiam R. Karbauskiui, Seimo pirmininkas atsakė: „Turbūt kad „laimėjo“ penktus rinkimus“.

Taip jis pašiepė valstiečių lyderio kalbas apie pergalę šiemet vykusiuose savivaldos, prezidento ir Europos Parlamento rinkimus.

„Aš tikėjausi sustabdyti procesą, kuris vilkosi keturis su puse mėnesio ir atrodo, kad tas šiandien įvyko“, – sakė V. Pranckietis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes galime sakyti žmonėms, kad galime ramiai dirbti, (...) toliau galime tęsti darbą, o ne kažkokią paraveiklą“, – pridūrė jis.

Parlamento vadovas tikino galintis toliau dirbti be valdančiųjų paramos, nes Seimo pirmininkas yra paties Seimo, o ne daugumos ar mažumos atstovas.

„Interesas yra Lietuvos, o ne kažkieno, ir atstovauti Lietuvos interesams mes privalome būdami ir valdyboje, ir Seime. Ir išvis – Seimas yra Lietuvos žmonių nuosavybė“, – tvirtino V. Pranckietis.

Ginčijo posėdžio teisėtumą

Neeilinio posėdžio pradžioje konservatorius Sergejus Jovaiša paprašė frakcijos vardu pusvalandžio pertraukos. Po šio prašymo Seimo salėje nuaidėjo šūksniai „gėda“. Posėdžiui pirmininkaujanti Irena Degutienė teigė, kad kolegos gali nueiti „kavos, į tualetą ir kur nori“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstietė Agnė Širinskienė teigė, kad yra gautas Arvydo Nekrošiaus kreipimasis, kuriame politikas kvestionuoja patį Seimo valdybos posėdžio teisėtumą, nes jis buvo surengtas Seimo posėdžio metu, kuriam tuo metu pirmininkavo A. Nekrošius ir negalėjo fiziškai dalyvauti parlamento vadovų susirinkime.

„Manau, kadangi valdybos posėdžio teisėtumas yra kvestionuotinas, o valdybos posėdis sušaukė šį [neeilinį] posėdį, nuoseklu manyti, kad iš teisės neseka teisė“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Tačiau, pagal Seimo statutą, Seimo valdybos posėdis vyksta teisėtai, kai dalyvauja dauguma Seimo valdybos narių. Šiuo atveju nedalyvavo vienintelis A. Nekrošius. Vis tik, dėl posėdžio teisėtumo valdantieji kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.

REKLAMA

Atleidžia Seimas, o ne Karbauskis

Mišriai Seimo narių grupei šiuo metu priklausantis Remigijus Žemaitaitis iš Seimo tribūnos sakė, kad po koalicijos memorandumo pasirašymo Seimo pirmininkas V. Pranckietis prarado pasitikėjimą. Memorandume numatoma, kad parlamento vadovo postas atitenka socialdarbiečiams.

Pradėdamas savo kalbą V. Pranckietis paleido garso įrašą, kuriame girdimas Ramūno Karbauskio balsas. Įraše valstiečių lyderis sakė, kad V. Pranckiečiui priekaištų neturi.

„Nuo darbo pradžios nuolatos girdėjau tai kartojant: „Seimo pirmininkui dėl darbo priekaištų neturime“. Dabar girdžiu, kad esu kaltinamas, kad nepaklusau valdančiųjų daugumai“, – sakė V. Pranckietis.

REKLAMA

V. Pranckiečio kalbos metu didžioji dalis valdančiųjų išėjo iš Seimo salės.

Seimo pirmininko teigimu, susidūrė du požiūriai – į politiką ir demokratiją. V. Pranckiečio tvirtinimu, Seimas yra slaptų susitarimų įkaitas.

„Negaliu užsimerkti ir leisti vešėti neteisybei ir nesuprantamų tikslų ir ambicijų tenkinimui“, – tvirtino V. Pranckietis.

Pasak jo, kelis mėnesius buvo siekis įgyvendinti „vieno žmogaus tikslą“.

„Tai nėra nei Seimo, nei Vyriausybės, nei Lietuvos žmonių tikslas“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas teigė, kad jam apmaudu, kad valstiečių frakcijos nariai palaiko R. Karbauskį dėl „interesų, pinigų ir vietos sąraše kitų metų rinkimuose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darau ne dėl to, kad tai yra lengva. Bet dėl to, kad tai yra sunku ir būtina“, – buvusį JAV prezidentą J.F. Kennedy‘į citavo V. Pranckietis.

Seimo vadovas sakė, kad balsavimas dėl jo likimo bus pamoka ateities Seimams. Po V. Pranckiečio kalbos salėje nuaidėjo plojimai.

Mišrios Seimo narių grupės narys Andrius Mazuronis klausė, ar pasikeitus politinėms aplinkybėms ir valdančiajai daugumai, ne per ilgai įkalino Seimą.

„Aš nesijaučiu smagiai stovėdamas čia. <...> Kalbame apie demokratiją. <...> Statute aiškiai parašyta, kad Seimo pirmininką atleidžia Seimas. <...> Ne partija, ne frakcija ir ne Ramūnas Karbauskis“, – sakė V. Pranckietis.

Lygino su „Sostų karais“, vadino farsu

„Sveiki „Sostų karų“ dalyviai“, – į kolegas kreipėsi liberalas Eugenijus Gentvilas.

Pasak jo, stebime dviejų „žaliųjų žmogeliukų“ peštynes, į kurias įveltas visas Seimas, kurio darbas sutrikęs. E. Gentvilas sakė, kad jam nesvarbu ar V. Pranckietis bus Seimo pirmininku. Liberalo teigimu, jam svarbu ar Seime vyksta darbas, ar valdančiųjų peštynės.

REKLAMA

E. Gentvilo nuomone, pasirašytas memorandumas, kuriame Seimo pirmininko postas atiduodamas socialdarbiečiams, yra vienaasmeninis sprendimas ir kerštas V. Pranckiečiui. Po to, pasak politiko, R. Karbauskis ėmėsi „postų prekybos“, kai siūlė parlamento vadovo postą Liberalų sąjūdžiui ir socialdemokratams mainais už tai, kad šios partijos palaikytų V. Pranckiečio atstatydinimą.

E. Gentvilo teigimu, liberalai nepalaikys V. Pranckiečio atstatydinimą.

Opozicijos lyderis, socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė, kad stumdymasis dėl Seimo pirmininko likimo sujaukė parlamento darbą.

„Valdantieji įsivarė save į kampą. Jie galvojo, kad Seimą paėmė įkaitais. Jie patys tapo įkaitais“, – kalbėjo socialdemokratas.

REKLAMA

J. Sabatausko nuomone, Seimui laikas grįžti prie darbų.

„Šitą krizę reikia išspręsti nedelsiant. Opozicija <...> nedalyvaus balsavime. Mes šitame farse dalyvauti nenorime“, – teigė J. Sabatauskas.

Socialdemokrato Algirdo Syso nuomone, klaida buvo tai, kad V. Pranckietis, žmogus, neturintis politinės patirties, buvo paskirtas į Seimo pirmininko postą.

„Seimui būtų naudingiau, kad už jo vairo stovėtų kitas žmogus“, – įsitikinęs A. Sysas.

Karbauskis: esu tikras, kad šis posėdis bus pripažintas neteisėtų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas R. Karbauskis įsitikinęs, kad antradienio vakarą sušauktas nenumatytas posėdis dėl Seimo pirmininko V. Pranckiečio atstatydinimo bus pripažintas neteisėtu, kaip ir jame priimti sprendimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien mes sužinojome, kas remia Seimo pirmininką, sužinojome, kad Seimas turi daugumą Seimo narių, kurie pasiruošę jį pakeisti, bet turime faktą, kad padaryta viskas, kad Seimo dauguma neturėtų progos demokratiniu būdu slaptame balsavime to padaryti. Aš esu tikras, kad šis posėdis bus pripažintas neteisėtu ir mes grįšime prie procedūrų“, – antradienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, dėl to valdantieji paliko posėdžių salę. 

„Valstiečiai“ ginčija Seimo valdybos posėdžio teisėtumą, nes jis vyko plenarinio posėdžio metu ir negalėjo dalyvauti jam pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius. Dėl to kreiptasi į Etikos ir procedūrų komisiją.

REKLAMA

„Etikos ir procedūrų komisija svarstys klausimą dėl posėdžio teisėtumo, ir aš manau, kad sprendimas akivaizdus. Šiandien keli dalykai tapo aiškūs, pirmas dalykas, kad opozicija remia Seimo pirmininką, antra – Seimo pirmininkas žino, kad mes turime balsų dėl jo atstatydinimo, nes jei jis to nežinotų, mes šito spektaklio nebūtume matę“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Valstiečių“ vadovas neabejojo, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas bus palankus valdantiesiems – komisijoje jie turi daugumą.

„Skirtingai nuo šito posėdžio vedimo, kuriame Seimo pirmininkas pasirūpino, kad jį vestų konservatorių atstovė (Irena Degutienė – BNS), Etikos ir procedūrų komisijoje valdančioji dauguma turi daugumą. Iš tikrųjų sprendimų taip, kaip dabar primetinėjama salėje, niekas negalės primetinėti“, – tvirtino R. Karbauskis.

REKLAMA

Klausimą valdybai perkėlus į antradienį, valdančiųjų atstovai bandė išvengti balsavimo dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu atsiimdami parašus, tačiau teikimą tuomet pasirašė opozicijos atstovai. Valstiečių lyderis R. Karbauskis tvirtina, kad tokie manevrai rodo, jog V. Pranckietis neturi daugumos palaikymo Seime.

„Jie žinojo, kad mes ketvirtadienį balsuosim, kad mums užteks balsų, ir viskas sustojo į savo vietas – Seimo pirmininkas atstovauja opozicijai, opozicija daro viską, kad jis išliktų, ir dabar visuomenė žino, kad Seimo pirmininko neremia dauguma, nes jis tokio spektaklio nebūtų žaidęs, jei būtų nesupratęs, kad ketvirtadienis bus jo paskutinė darbo diena Seimo pirmininko pozicijoj“, – BNS sakė valstiečių vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyko parašų kova

Seimo valdybai nusprendus šaukti neeilinį posėdį dėl V. Pranckiečio atstatydinimo, valdantieji ėmėsi naujos taktikos – ėmė atsiimti parašus nuo prašymo pašalinti dabartinį parlamento vadovą. Opozicija ėmėsi priešingo plano ir dėjo parašus.

Seimo vicepirmininkas, valstietis Arvydas Nekrošius portalui tv3.lt patvirtino, kad valdantieji atsiima savo parašus.

„Dėl techninių priežasčių, siekiama, kad posėdis neįvyktų“, – kodėl nuspręsta atsiimti parašus aiškino A. Nekrošius.

Politikas teigė negalintis tiksliai pasakyti, kiek Seimo narių atsiėmė parašus, tačiau A. Nekrošiaus tvirtinimu, tą padarė didžioji dalis dabar posėdyje dalyvaujančių Seimo narių.

Opozicijos lyderis, socialdemokratas Julius Sabatauskas portalui tv3.lt teigė, kad kol valdantieji eina į Seimo raštinę atsiimti parašų, opozicijoje esantys parlamentarai elgiasi priešingai – deda parašus, kad įvyktų V. Pranckiečio atstatydinimo procedūra.

„Mes norime kuo greičiau užbaigti šitą cirką ir pradėti dirbti dėl to, dėl ko mus išrinko tauta – spręsti svarbiausius valstybės klausimus“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Nenori, kad laikytų įkaitais Lietuvos žmonių

Seimo pirmininkas V. Pranckietis nustebino kolegas prašydamas balsuoti dėl jo atstatydinimo antradienį popiet vykstančiame Seimo posėdyje.

REKLAMA

„Kreipiuosi į jus, nematydamas prasmės vilkinti šio proceso <...> ir laikyti įkaitais visą Seimą ir Lietuvos žmones. <...> Siūlau klausimą, dėl Seimo pirmininko atšaukimo spręsti artimiausiame posėdyje, tai yra dabar“, – iš Seimo tribūnos paskelbė V. Pranckietis.

Toks V. Pranckiečio pareiškimas nuskambėjo po to, kai antradienį pusšimtis Seimo narių parlamento pirmajai vicepirmininkei Rimai Baškienei įteikė pareiškimą dėl Seimo pirmininko atšaukimo. Jame reiškiamas nepasitikėjimas V. Pranckiečiu ir siūloma jį atleisti iš pareigų.

Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius teigė, kad antradienį klausimas svarstomas nebus, kadangi posėdžio darbotvarkė jau yra patvirtinta, o V. Pranckiečio nušalinimo iniciatoriai nėra parengę pranešimo.

Tačiau Seimo valdyba susirinko į posėdį ir nusprendė dėl šio klausimą šaukti neeilinį posėdį antradienio vakarą.

„Nusprendėme surengti nenumatytą posėdį, kuriame būtų svarstoma atšaukimo procedūra tam, kad numatytame posėdyje pereitume prie rimtų įstatymų – mokestinių, biudžeto – ir baigtume tą diskusiją, kuri tvyro ore labai ilgą laiką“, – sakė V. Pranckietis.

Už nenumatytą posėdį balsavo penki Seimo valdybos nariai, prieš buvo du ir vienas susilaikė, pranešė V. Pranckietis.

REKLAMA

Parlamento vadovas teigė, jog skubus Seimo valdybos posėdis yra teisėtas, nes jame buvo dauguma narių – aštuoni iš devynių.

Posėdyje negalėjo dalyvauti tuo metu plenariniam posėdžiui pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas valstietis Arvydas Nekrošius.

Tvirtina, kad prarado pasitikėjimą

Dokumentą, kuriame siekiama atstatydinti V. Pranckietį, pasirašė 53 Seimo nariai: 42 valstiečiai, penki socialdarbiečiai, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, du Mišrios Seimo narių grupės nariai ir vienas Lenkų rinkimų akcijos narys.

Kad parlamento vadovas būtų atleistas iš pareigų, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

„Konstatuojama, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, žinodamas apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ 2019 metų gegužės 30 dieną pasirašytą memorandumą, prie kurio pakviesta prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, ir jame išreikštą partijų siekį kurti valdančiąją koaliciją, sistemingai veikė prieštaraudamas memorandumo nuostatoms bei kenkdamas partijų koalicijos ir ja pagrįstos valdančiosios daugumos formavimuisi Seime ir dėl to prarado pasitikėjimą“, – teigiama dokumente, kuris pavadintas pareiškimu dėl Seimo pirmininko atšaukimo.

REKLAMA

Valstiečiai V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti socialdarbiečiams.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

Seimo statuto 218 straipsnis apibrėžia Pareigūno atleidimo procedūrą: Seimo pareigūnas, dėl kurio atleidimo vyksta diskusija, tam posėdžiui pirmininkauti negali; diskusijoje dėl Seimo pareigūno ar valstybės institucijos vadovo atleidimo pirmiausia kalba atleidimo iniciatorių atstovas (iki 10 minučių), po to pareigūnas, kurio atleidimo klausimas yra svarstomas (iki 30 minučių). Pastarajam skiriama dar iki 30 minučių atsakyti į klausimus; toliau diskusija tęsiama bendra tvarka; sprendimas dėl Seimo pareigūnų ar valstybės institucijų vadovų atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, sprendimas dėl Seimo pareigūnų ar valstybės institucijų vadovų atleidimo kitais pagrindais – atviru balsavimu Seimo posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų