REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas nusprendė pažaboti verslininkus, radusius landą alkoholio draudimuose. Jau antras mėnuo vilniečiai gali „pasiskolinti“ stipriųjų gėrimų net tada, kai pagal įstatymą jų įsigyti parduotuvėse negalima. Tačiau antradienį parlamentas nutarė – tokiam verslininkų akiplėšiškumui turi ateiti galas.

Seimas nusprendė pažaboti verslininkus, radusius landą alkoholio draudimuose. Jau antras mėnuo vilniečiai gali „pasiskolinti“ stipriųjų gėrimų net tada, kai pagal įstatymą jų įsigyti parduotuvėse negalima. Tačiau antradienį parlamentas nutarė – tokiam verslininkų akiplėšiškumui turi ateiti galas.

REKLAMA

Sostinėje jau beveik pusantro mėnesio veikia specialūs aparatai – vadinamosios „alkoholio saugyklos“. Seimas po pateikimo pritarė įstatymo projektui, kuriuo būtų siekiama reglamentuoti jų veiklą. Už balsavo 82, prieš 6, susilaikė taip pat 6. Toliau jis bus nagrinėjamas Sveikatos reikalų komitete ir Ekonomikos komitete. Seimas toliau šį klausimą svarstys gruodį.

Sveikino sumanius verslininkus

Įstatymo projekto rengėjas Paulius Saudargas teigė, kad tokią paslaugą teikiantys verslininkai „demagogiškai atsako“, kad jie neparduoda alkoholio, o jį tik paskolina ar pasaugo.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes susiduriame su naujomis prekybos formomis“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo politikas.

Eugenijus Gentvilas teigė, kad žavisi Lietuvos verslininkais, kurie atrado naują verslo nišą.

„[Verslininkai] teisėtais būdais randa teisėtus sprendimus, kaip apeiti galiojančius draudimus“, – sakė Seimo narys.

REKLAMA

P. Saudargas tvirtino, kad tai nėra teisėti būdai, o veikiau įstatymo apėjimas.

E. Gentvilo nuomone, Seime yra suvokimo stoka, kad draudimais pasiekti norimų rezultatų nepavyks.

„Mes turime atsisakyti pomėgio viską drausti“, – įsitikinęs liberalas.

G. Steponavičius klausė, kodėl nenorima sureguliuoti „kilnojamų alkoholio saugyklų“ – tokią paslaugą teikia kai kurie taksi vairuotojai. P. Saudargas teigė, kad įstatymas reguliuotų legalių verslo formų, o tokiomis veiklomis, kokiomis užsiima kai kurie taksi vairuotai, turėtų užsiimti policija.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tiesų vienas draudimas <...> gimdo naują draudimą, kadangi žmonės apeidinėja aną reguliavimą, susikuria nauja veikla ir jūs siūlote naują draudimą. Ar nemanote, kad tai nesibaigianti istorija? Mes galime labai toli nueiti alkoholio kontrolės politikoje. <...> Ar nemanote, kad stovėsite kitais metais šioje tribūnoje su nauju draudimu, nes šį bus sugalvojęs kažkas apeiti“, – svarstė Aušrinė Armonaitė.

P. Saudargas kalbėjo, kad  jo siūlomas projektas yra ne draudimas, o naujos veiklos apibrėžimas.

„Tai nėra naujas draudimas, o atliepia besikeičiančio pasaulio situaciją“ , – sakė Seimo narys.

Vadina akiplėšišku bandymu

„Akivaizdu, kad šis verslas yra tiesmukas ir akiplėšiškas bandymas apeiti Alkoholio kontrolės įstatymą“, – portalui tv3.lt kiek anksčiau tvirtino P. Saudargas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nario teigimu, alkoholio saugojimo ir skolinimo saugyklos yra landa, kuri apeina numatytus laiko ribojimus prekybai alkoholiu. Dėl šios priežasties, anot P. Saudargo, jis ir registravo įstatymo pataisas, kuriose apibrėžiamos naujos sąvokos „alkoholio paskolinimas“ ir „alkoholio pasaugojimas“, siūloma už tokią veiklą bausti.

Įstatymo pakeitimo projekto aiškinamajame rašte siūloma uždrausti alkoholio produktų skolinimo ir pasaugojimo veiklą, kai už alkoholį galima atsiskaityti iš anksto arba atidėti apmokėjimą vėliau (leidžiamu prekybos alkoholiu laiku), kuria yra apeidinėjamas

„Alkoholio kontrolės įstatyme numatytas apribojimas prekiauti alkoholiu tik tam tikromis valandomis. Įstatyme taip pat yra apibrėžiamos naujos sąvokos Alkoholio produktų skolinimas ir Alkoholio produktų pasaugojimas. Laukiamas rezultatas – aiškiau apibrėžta (be įstatymo spragų) prekybos alkoholiu tvarka ir mažesnis alkoholio suvartojimas“, – rašomo aiškinamajame rašte.

REKLAMA

Reikia mobiliosios programėlės

Vilniuje yra penkios vadinamosios „alkoholio saugyklos“. Pasinaudojus specialia programėle mobiliajame telefone, kiekvienas norintis internetu gali iš verslininkų, valandomis kada prekyba leidžiama, nusipirkti pasirinkto stipriojo alkoholio. Pirkėjui jis paliekamas specialioje saugykloje.

Kadangi gėrimas jau nupirktas ir tėra saugomas, jį pasiimti žmogus gali, bet kuriuo paros metu, net ir tada, kai parduotuvėse įsigalioja alkoholio pardavimo draudimas. Tereikia priėjus prie vienos iš penkių jau veikiančių saugyklų savo telefone įvesti gautą specialų kodą ir netrukus butelis išrieda saugyklos apačioje.

TV3 Žinioms šia veikla užsiimantys verslininkai teigė, kad tokios „saugyklos“ jokių taisyklių nepažeidžia, tačiau Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba, nors ir gyrė verslininkus už originalumą, pastebėjo gausybę spragų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų