REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune – karas dėl šiukšlių. Mieste atliekas tvarkanti įmonė kaltina pakaunės bendrovę, kad ši braunasi į miestą ir iš didelių įmonių veža ne tik leistinas šiukšles, bet ir komunalines atliekas. O klientus esą vilioja pasiūliusi keliais centais pigesnius tarifus. Prabilta ir apie neva apgaulingas schemas, tačiau konkurentai tokius įtarimus neigia.

Kaune – karas dėl šiukšlių. Mieste atliekas tvarkanti įmonė kaltina pakaunės bendrovę, kad ši braunasi į miestą ir iš didelių įmonių veža ne tik leistinas šiukšles, bet ir komunalines atliekas. O klientus esą vilioja pasiūliusi keliais centais pigesnius tarifus. Prabilta ir apie neva apgaulingas schemas, tačiau konkurentai tokius įtarimus neigia.

REKLAMA

Kaune verda aistros, primenančios populiaraus televizijos serialo „Sopranai – mafijos kronika“ peripetijas. Tik ne dėl mafijos, o dėl šiukšlių. Kaip sakė pagrindinis herojus Tonis, šiukšlės – tai verslas, pasmerktas sėkmei, o štai Kaune dėl šios sėkmės susikibo du atliekų tvarkytojai. Atliekų tvarkymo monopoliją mieste turinti savivaldybės įmonė „Kauno švara“ meta kaltinimus pakaunėje dirbančiai privačiai bendrovei „Ekonovus“, jog ši esą braunasi į jos teritorijas.

„Išskirtines sąlygas Kaune tvarkyti komunalines atliekas turi „Kauno švara“. „Ekonovus" užsiima neteisėta veikla ir pažeidžia visą eilę teisės aktų, reglamentuojančių aplinkų tvarkymą. Manom, kad yra pažeidžiamas atliekų tvarkymo įstatymas, kad pažeista Kauno miesto patvirtinta atliekų tvarkymo tvarka. Ir visa eilė teisės aktų reglamentuojančių atliekų tvarkymą ir apskaitą“, – sako „Kauno švara“ generalinis direktorius Saulius Lazauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ekonovus“ atstovai kalbėtis su žurnalistais atsisako, o savo atsakymus atsiunčia tik raštu. Jie tvirtina, kad bendradarbiavimas su miesto įmonėmis išties vyksta, šiukšliavežiai zuja po miestą, bet neva gabena tik tai, ką leidžia įstatymai.

REKLAMA

„Kaune „Ekonovus“ aptarnauja privačias įmones, iš kurių renkame gamybines, statybines, antrinių žaliavų atliekas. Privačios įmonės turi teisę rinktis norimą vežėją, su juo, pagal poreikį, suderinti atliekų išvežimo dažnumą“, – teigia „Ekonovus“ Kauno regiono padalinio vadovas Darius Šlapikas.

Tačiau įmonės „Kauno švara“ vadovai tikina, kad konkurentai pažeidžia įstatymus ir galimai prisidengdami, jog iš privačių bendrovių išveža tai, kas leidžiama, drauge, kiek pigiau, susipila ir komunalines atliekas. Taip vieninteliai miesto šiukšlių tvarkytojai patiria nuotolius, o kiti esą pelnosi neteisėtai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kauno švara" atlieka eilę funkcijų, kuriuos yra priskirtos, kurios yra nepelningos, jos yra išlaidos, tai mes akivaizdu, kad patiriame žalą, kada iš stambiausių objektų susirenka. „Ekonovus" užsiima neteisėta veikla. Visoj eilėj stambių Kauno įmonių neteisėtai renka komunalines atliekas ir jas nuveža į Kauno regiono atliekų tvarkymo centrą ir jas priduoda kaip Kauno rajono atliekas“, – piktinasi S. Lazauskas.

Esą vykdoma apgaulinga apskaita ir miesto šiukšlės verčiamos rajono. Čia esą atsiskleidžia ir kituose miestuose galiojanti nusikalstama schema, kai iš šiukšlių pasipelnoma dukart.

„Tuomet didėja Kauno rajono gyventojams atliekų susikaupimo norma. Tokiu atveju už tas pačias atliekas sumokama du kartus- pinigai paimami iš Kauno miesto įmonių kai kurių ir taip pat pinigai paimami už atliekų tvarkymą iš Kauno rajono gyventojų“, – kalbėjo S. Lazauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau verslininkai tokius kaltinimus atmeta ir teigia, kad rajono gyventojai už atliekas moka visiškai kitaip, tad konkurentų įvardintas nusikalstamas schemas vadina nepagrįstomis.

„Kauno rajone šiuo metu veikia tarifinė sistema – gyventojai moka už aptarnavimo (konteinerio pakėlimo ir ištuštinimo) dažnį, o ne už surinktų šiukšlių svorį. Dėl to spekuliacijos dėl didesnio atliekų kiekio ir neva didesnio mokėjimo už jas netgi nėra logiškos“, – aiškina D. Šlapikas.

„Ekonovus“ atstovai tikina, kad komunalines atliekas veža tik iš rajono gyventojų ir viską tvarko kaip numatyta teisės aktuose. Tačiau nuo detalesnių komentarų raštu įmonė susilaiko, mat dabar šio karo dėl šiukšlių vingius jau narplioja teisėsauga. Į pareigūnus kreipėsi „Kauno švara“

REKLAMA

„Kauno VPK pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo vykdant atliekų surinkimą ir utilizavimą Kauno mieste pažeidžiant sutarčių taisykles“, – sako Kauno policijos atstovė Justina Kazragytė.

Jei paaiškės, kad dėl šiukšlių tvarkymo padarytas nusikaltimas, atsakingiems asmenims gali grėsti net ir laisvės atėmimas iki 4-erių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų