REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kontrabandos karaliumi tituluojamas Vilius Karalius šį pirmadienį išgirdo dar vieną nuosprendį dėl nusikalstamo susivienijimo ir kitų sunkių nusikaltimų. Vos prieš du mėnesius jis jau sulaukė bausmės už tai, kad papirko teisėją, siekdamas švelnesnės bausmės savo pažįstamui. 

Kontrabandos karaliumi tituluojamas Vilius Karalius šį pirmadienį išgirdo dar vieną nuosprendį dėl nusikalstamo susivienijimo ir kitų sunkių nusikaltimų. Vos prieš du mėnesius jis jau sulaukė bausmės už tai, kad papirko teisėją, siekdamas švelnesnės bausmės savo pažįstamui. 

REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį išnagrinėjęs vieną didžiausių kontrabandos bylų Lietuvos istorijoje Viliui Karaliui skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę. Tuo metu Vilniaus apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Lina Nemeikaitė naujienų portalui patvirtino, kad Seimo nario V. Kamblevičiaus sūnui A. Kamblevičiu skirta 110 MGL bauda.

Tiesa, A. Kamblevičius jau anksčiau yra praleidęs už grotų (daugiau kaip 2 mėnesiu), todėl teismas nusprendė, kad A. Kamblevičius bausmę yra atlikęs.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs policijos pareigūnas V. Karalius nuteistas už tai, kad kartu su kitais asmenimis sukūrė Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavo milijoninės vertės cigarečių kontrabandą. Tai viena didžiausių Lietuvoje ištirtų kontrabandos bylų.

REKLAMA

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršijo 10 mln. eurų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

V. Karalius kaltu neprisipažino, vadino save tik tarpininku. Byla Vilniaus apygardos teisme nagrinėta daugiau nei šešerius metus.

Nuosprendis byloje sudarė 700 lapų, tai vienas ilgiausių sprendimų Lietuvos teismų istorijoje. 

Dėl itin didelio kontrabandos masto V. Karaliui prokuratūra prašė skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę, o kitiems asmenims – nuo pusantrų iki 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA

V. Karalius figūravo ir teisėjų korupcijos byloje. Išskyrus ją iš pagrindinės bylos, šių metų rugpjūtį teismas buvusį policininką nubaudė  21,6 tūkst. eurų bauda už pažadą papirkti teisėją.

Anksčiau V. Karalius teistas keturis kartus.

Teisiami 25 žmonės

Byloje dėl nusikalstamo susivienijimo, kontrabandos, kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo be V. Karaliaus dar yra teisiami net 25 asmenys. Itin didelio masto cigarečių kontrabandos gabenimu kaltinamam V. Karaliui prokuratūra prašo skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tokią bausmę Vilniaus apygardos teismui per posėdį pasiūlė valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis. Teisėsaugos pareigūnai neabejoja, kad ši kontrabandos byla yra viena didžiausių vertinant visą Lietuvos teismų istoriją. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskirtos bylos

Jau rašyta, kad ilga laisvės atėmimo bausmė V. Karaliui pasiūlyta kontrabandos byloje. Tuo metu teisėjų ir advokatų korupcijos byla, kurioje jam buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu, buvo tiriama atskirai ir piniginės bausmės V. Karalius sulaukė šių metų rugpjūtį.

Buvęs policijos pareigūnas V. Karalius kaltinamas su kitais asmenimis sukūręs Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavęs milijoninės vertės cigarečių kontrabandą. Tai viena didžiausių Lietuvoje ištirtų kontrabandos bylų.

Ilga įkalinimo bausmė gresia ir vadovavimu nusikalstamam susivienijimui kaltinamam Svajūnui Čebatoriui – prokuroras jam siūlo 15 metų nelaisvės. Kitam galimam susivienijimo vadovui Broniui Kažukauskui pasiūlyta 11 metų laisvės atėmimo bausmė, jo sūnėnui Mariui Kažukauskui – 5 metų laisvės atėmimo bausmė. Česlavui Kondratovičiui – 7 metų laisvės atėmimo bausmė. 

REKLAMA

Buvusiam muitininkui Andrejui Skalivenko prokuroras prašo skirti šešerius metus nelaisvės. Buvusiems muitininkams Vidui Balšaičiui, Žymantui Rudžiui, Antanui Survilai ir Algirdui Vitui siūloma ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, tokia pat bausmė siūloma buvusiai muitininkei Zitai Derenčienei.

Buvusiems muitininkams Sauliui Verbickui ir Stanislovui Rusinskiui – pustrečių metų nelaisvės. Švelniausia bausmė iš buvusių muitininkų siūloma Gražvydui Pieškui – pusantrų metų. Tarpininkui Ivanui Jurgelevičiui siūloma skirti ketverius metus laisvės atėmimo. Vairuotojui Rimgaudui Klimui taip pat gresia 4 metų laisvės atėmimo bausmė, kitam vairuotojui Giedriui Biliui taip pat gresia 4 metų laisvės atėmimo bausmė. 

REKLAMA

Visiems prašoma skirti realų laisvės atėmimą.

Padėjusiems krauti kontrabandines cigaretes: Dariui Čebatoriui, Kęstučiui  Narkevičiui, Dainiui Mirijauskui ir Mindaugui Malinauskui siūloma skirti pinigines baudas. Karaliaučiaus srities gyventojui Vladimirui Kovešnikovui bauda ir dar keliems asmenims prašoma skirti pinigines baudas.

Seimo nario, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pirmojo pavaduotojo Vytauto Kamblevičiaus sūnui Aivarui Kamblevičiui irgi siūloma skirti piniginę baudą. Olegas Kurta atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, jis padėjo išaiškinti kontrabandos nusikaltimus. Prokuratūra teigia, kad cigaretės 2009-2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai nustatė, kad kontrabandininkai kyšiams per tarpininkus muitinės pareigūnams skyrė apie 50-80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų), dalį kontrabandininkų duotų pinigų tarpininkai pasilikdavo sau. Ikiteisminio tyrimo metu dalį kyšių grąžino į prokuratūros depozitinę sąskaitą. Apie 5 mln. eurų ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Lietuvos muitinė.

„Dėl kiekvieno kontrabandos epizodo įrodymų yra pakankamai daug, nes informacija buvo renkama kriminalinės žvalgybos įstatymo nustatyta tvarka. Telefoniniai pokalbiai, muitininkų sekimas, medžiaga gauta iš Baltarusijos generalinės prokuratūros, daug duomenų gauta iš Lenkijos apygardų prokuratūrų, pakankamai daug informacijos gauta ir iš Vokietijos“, – BNS sakė prokuroras G. Jasaitis. 

REKLAMA

V. Karalius kaltu neprisipažįsta, vadina save tik tarpininku. Byla Vilniaus apygardos teisme nagrinėta daugiau nei šešerius metus, per tą laiką pasikeitė trys teisėjų kolegijos.

Prokuroras G. Jasaitis mano, kad procesas pailgėjo, nes į vieną buvo sujungtos dvi kontrabandos bylos. Vienos bylos nagrinėjimas jau buvo įpusėjęs, iki proceso pabaigimo tetrūko maždaug dešimties posėdžių. Taip įpusėjus bylą prie jos buvo prijungta kita didelė kontrabandos byla ir procesas pradėtas iš naujo. Prokuratūra skundė nutartį dėl sujungimo, tačiau Apeliacinis teismas paliko galioti sprendimą dėl sujungimo.

V. Karalius pastaruoju metu dažnai skundėsi sveikata, pastaruoju metu dėl jo sveikatos būklės nevyko keli posėdžiai. Posėdžiai būdavo atidedami ir dėl kitų kaltinamųjų ligų.

REKLAMA

Ankstesnės nuodėmės

V. Karalius anksčiau jau yra figūravęs teisėjų korupcijos byloje. Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, itin stambaus masto kontrabanda besivertęs V. Karalius 2002-aisiais kreipdavosi į savo tuometinės sugyventinės tėvą teisėją, kad šis padėtų išvengti suėmimo už kontrabandos gabenimą įkliuvusiems jo bendrams.

Šioje byloje iš viso nuteisti trys teisėjai – buvęs Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas, Biržų rajono apylinkės teismo teisėja Palmira Linkevičienė ir Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkas Darius Japertas. 

V. Karaliui tuomet teismas skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2009 metų pabaigoje V. Karalius su bendrininkais pripažintas kaltu dėl nusikalstamo susivienijimo ir kontrabandos tinklo organizavimo. Tuomet jam teismas skyrė subendrintą galutinę dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose. Neatlikęs visos bausmės jis išėjo į laisvę.

2011 metais jis buvo vėl sulaikytas dėl itin didelės kontrabandos. Kaip galima spręsti iš šios dienos aktualijos, savo nusikalstamų įpročių V. Karalius taip ir nesugebėjo atsisakyti.

V. Karaliaus pavardė atsidūrė ir prieš metus pradėtos teisėjų korupcijos bylos viename iš epizodų. V. Karalius šiame tyrime buvo kaltinamas prekyba poveikiu. Prisipažinęs, kad dėl nuteisto bičiulio planavo ir tarėsi kaip papirkti teisėją, V. Karalius sulaukė dešimčių tūkstančių baudos.

REKLAMA

Vilius Karalius sutiko, kad jo byla būtų išnagrinėta pagreitintai ir užbaigta baudžiamuoju įsakymų. Už bandymus papirkti teisėją prokurorai Šiaulių apygardos teismo prašė skirti beveik 38 tūkstančių eurų baudą – tai keliais tūkstančiais daugiau, nei už kiek kaltinamasis ketino papirkti teisėją.

Kadangi Vilius Karalius pripažino kaltę, teismas baudą iš karto sumažino trečdaliu – Viliui Karaliui teks mokėti beveik 22 tūkstančius.

Prokuratūros duomenimis, kaltinamasis Vilius Karalius pernai rugsėjį susitiko su kitu įtariamuoju, advokatu, ir siekė, kad pastarasis už 35-is tūkstančius eurų paveiktų Apeliacinio teismo teisėją, turintį nagrinėti jo pažįstamo asmens bylą.

REKLAMA

V. Karaliaus bičiulis prieš dvejus metus buvo nuteistas kalėti devynerius metus už dalyvavimą nusikalstamame susivienijime ir už narkotikus. Paveikti teisėją esą buvo prašoma advokato Drąsučio Zagrecko.

Prokurorų duomenimis, papirkus teisėją V. Karalius tikėjosi visiško bičiulio išteisinimo arba smarkaus bausmės sumažinimo. Naujienų portalas tv3.lt primena, kad teisėjų korupcijos byloje yra apie penkiasdešimt įtariamųjų, tarp jų aštuoni teisėjai, šeši advokatai.

Šiuo metu teisėjų korupcijos byloje tiriama daugiau kaip 110 nusikalstamų veikų. Teisėsauga įtaria, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galėjo būti žadami ir mokėti kyšiai, jų sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų