REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš dvejus metus Alytaus pakraštyje esančiame atokiame miškelyje buvo žiauriai sumušta tuomet vos 14 metų mergaitė. Egzekuciją jai surengė tos pačios mokyklos moksleivė, kuri į pagalbą pasikvietė dar kelias drauges bei vieną vaikiną.

Prieš dvejus metus Alytaus pakraštyje esančiame atokiame miškelyje buvo žiauriai sumušta tuomet vos 14 metų mergaitė. Egzekuciją jai surengė tos pačios mokyklos moksleivė, kuri į pagalbą pasikvietė dar kelias drauges bei vieną vaikiną.

REKLAMA

Tiek auka, tiek smurtautojos (pakviestas vaikinas nemušė 14-metės, bet jis viską filmavo ir dar patarinėjo, kaip smūgiuoti skaudžiau – aut.  past.) tą 2017 m. rugsėjo 19 d. teturėjo 14 metų.

Dėl jauno amžiaus smurtautojų nebuvo galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Policija šį smurto proveržį traktavo kaip viešosios tvarkos pažeidimą. O už tai, jei asmuo yra 14 metų ar jaunesnis, atsako jų tėvai. Bet ir tai, jei vaikas „viešąją tvarką“ pažeidžia pirmą kartą, gresia tik įspėjimas.

Dėl tokios neteisybės nenurimusi sumuštos 14-metės mama Rasa pradėjo kryžiaus kelius, kad ši smurto istorija nebūtų numarinta, o taptų pavyzdžiu ateityje ir nukentėjusiųjų vaikų tėvai, kaip šiuo metu įprasta, nepasitrauktų į šešėlį viską „atleisdami ir užmiršdami“.

REKLAMA
REKLAMA

Ponios Rasos pastangos nenuėjo veltui. Byla po kiek daugiau kaip dvejų metų pagaliau pasiekė teismą. Spalio 10-ąją jau įvyko parengiamasis posėdis, kuriame sumuštos mergaitės mama bei advokatas susitiko su skriaudikų tėvais.

REKLAMA

Tačiau net ir prabėgus tiek daug laiko taip ir nebuvo išgirstas bent vienas atsiprašymas dėl tokio žiauraus vaikų poelgio. Maža to teisme nuskambėjo šiek tiek ciniškas smurtavusių paauglių tėvų pasiūlymas „susimesti“ po 100 eurų.

Prašo atlyginti žalą

Sumuštos mergaitės ir jos mamos interesus atstovaujantis advokatas Vygaudas Molis papasakojo apie esmines bylos aplinkybes ir tai, kas vyko per parengiamąjį posėdį Alytuje.

„Nukentėjusios mergaitės mama kreipėsi į teismą dėl 2017 m. rugsėjo 19 d. įvykdyto jos dukters sumušimo. Mergaitė buvo sužalota šalia Jaunimo parko esančiame miškelyje.

REKLAMA
REKLAMA

Bylos duomenimis, mergaitę sumušė keturios kitos merginos. Jos nukentėjusiąją prievarta nusitempė į miškelį. Trenkė per veidą, pargriovė ant žemės, spardė kojomis – į nugarą, į galvą. O vienas jaunuolis viską filmavo“, – pasakojo V. Molis.

Advokatas pridūrė, kad 14-metei šiaip ne taip pavyko pasprukti nuo smurtautojų:

„Ji pasiekė artimiausią degalinę ir ten jai buvo iškviesta pagalba. Sunku net pagalvoti, kas būtų nutikę, jei ji nebūtų pasprukusi.

Lyg to būtų maža, smurtą filmavęs jaunuolis įrašą dar sugebėjo įkelti į „Facebook‘ą“. Vėliau, žinoma, jis susiprato ir tą įrašą ištrynė.“

Anot V. Molio, policija dėl šio įvykio atliko formalų tyrimą: „Taip, už vaikus, kuriems 14 metų atsako jų tėvai. Mokykla dėl šio įvykio taip pat sureagavo šiaip sau. Bet kuriuo atveju, atsakomybėn yra traukiami smurtavusių vaikų tėvai. Iš jų yra prašoma 3 tūkst. eurų turtinei ir 12 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatas įsitikinęs, kad šios bylos galėjo apskritai nebūti.

„Jei tų vaikų tėvai būtų bent atsiprašę ir simboliškai sumokėję už patirtas tiesiogines išlaidas gydant sužalotą mergaitę, tai gal mes net nekalbėtume apie tokį teismo procesą. Bet net ir parengiamajame posėdyje ne visi tėvai dalyvavo. O tie, kurie buvo, jie neigė bet kokią kaltę. Lyg to būtų maža, jie pasiūlė susitaikyti bei pažadėjo „susimesti“ po 100 eurų. Nors vien mergaitės gydymas kainavo keliskart brangiau. O ką jau kalbėti apie dvasinius išgyvenimus“, – teigė V. Molis.

Advokatui užkliuvo ir tai, kad smurtavusių vaikų tėvai atsisakė valstybės garantuojamos teisinės pagalbos bei nusprendė samdytis privačius advokatus:

REKLAMA

„Reikia suprasti, kad padengti jų vaikų kitam asmeniui padarytą žalą jie pinigų neturi, bet nusisamdyti advokatą – jau didesnių problemų nekyla.

Bet iš esmės vien tai, kad esame teisme jau yra maža pergalė. Tikiu, kad laimėsime. O tas viešumas gal užkirs kelią ateityje panašiems smurto atvejams. Gal tėvai labiau domėsis, kuo užsiima jų vaikai.“

Advokatas patvirtino, kad spalio 10-ąją įvyko parengiamasis posėdis. Bylos nagrinėjimas iš esmės numatytas šių metų gruodžio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų