REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalbėdami apie šiuolaikines gimdyves, ilgametę darbo patirtį turintys medikai išskiria ne tik vyresnį nėščiųjų amžių, bet ir dar vieną madą – savo noru pageidaujamas Cezario pjūvio operacijas. Visgi gydytojai nevynioja žodžių į vatą ir rėžia tiesiai šviesiai: nesant indikacijų atliekamas Cezario pjūvis – visiškas blogis.

Kalbėdami apie šiuolaikines gimdyves, ilgametę darbo patirtį turintys medikai išskiria ne tik vyresnį nėščiųjų amžių, bet ir dar vieną madą – savo noru pageidaujamas Cezario pjūvio operacijas. Visgi gydytojai nevynioja žodžių į vatą ir rėžia tiesiai šviesiai: nesant indikacijų atliekamas Cezario pjūvis – visiškas blogis.

REKLAMA

Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovo, gydytojo ginekologo Romualdo Šemetos teigimu, dabar realiai Cezario pjūvio operacija vykdoma vos ne pagal užsakymą. 

„Net madinga tam tikrą datą pasirinkti. Tačiau nenormalu, kai gimdo sveikos, jaunos moterys ir kas ketvirta penkta renkasi Cezario pjūvį“, – kalbėjo medikas.

Jo teigimu, dėl tokių moters norų, tačiau nesant objektyvių priežasčių, gydytojams net tenka falsifikuoti ligos istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

„Cezario pjūvis atliekamas ne pagal įgeidžius. Jau nekalbu apie tai, kad ši operacija vaikui visai nenaudinga. Tai nėra toks nekaltas dalykas. Atrodo, trunka 30–40 minučių ir viskas, tačiau tai vaikui gali sukelti tiek psichologinių, tiek fizinių problemų“, – dėstė medikas.

REKLAMA

Pašnekovui antrino ir Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Jolanta Nadišauskienė, akcentuodama, kad tik dėl moters noro atliekama Cezario pjūvio operacija yra visiškai nepateisinama.

„Manyčiau, kad pagal datą specialiai planuoti tokią operaciją – labai vartotojiškos visuomenės išraiška. Kada gimti, renkasi pats vaikas, o ne nusprendžia mama, tam pasiruošia visas organizmas, hormoninė sistema ir tai ateina iš vaisiaus brandos. Visa tai – labai subtilūs dalykai. 

O Cezario pjūvio operacija yra atliekama gelbstint vaisiaus arba moters gyvybę, tam turi būti numatytos labai aiškios indikacijos – sudėtinga moters liga ar vaisiaus būklė“, – pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Skaudžios pasekmės, ne tik mamai, bet ir kūdikiui

Medikė priminė, kad nereiktų pamiršti ir kokias rizikas turi ši operacija.

„Jau nekalbu apie artimąsias komplikacijas – kraujavimą, infekcijas, tačiau Cezario pjūvio operacijos pažeidžia gimdos vientisumą. Ir ką jau dabar matome padaugėjus Cezario pjūvio operacijų skaičiui – vėliau kitų nėštumų metu neteisingai prisitvirtina placenta, ji perauga per gimdos sienelę ir tai yra didžiulė rizika mamos sveikatai ir gyvybei. Taigi pasitaiko nemažai tokių atvejų, kada gimdymo metu turime pasitelkti ir kitus specialistus – intervencinius radiologus, transfuziologus, nes tai susiję su didžiuliu kraujo netekimu. Kartais gelbstint jaunos moters gyvybę tenka pašalinti ir gimdą“, – atkreipė dėmesį R. Nadišauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negana to, pridūrė ji, vis daugėja mokslinės informacijos, kad Cezario pjūvis turi nemažas pasekmės ir vaisiaus sveikatai. 

„Labai svarbu tai, kad gimdamas natūraliais takais vaisius patiria tam tikrą reikalingą streso lygį, kuris padeda jam gyvenimo pradžioje. Antra, tokiu būdu jis gauna mikroorganizmus, kurie yra nepaprastai svarbūs ir saugo jį nuo patologinių, nebūdingų išorinių mikroorganizmų. Taip pradeda funkcionuoti jo imuninė sistema. Taip pat pateikiama vis daugiau informacijos, kad Cezario pjūvio operacijos metu gimę vaikai turi didesnę nutukimo, alerginių ir kitų lėtinių ligų riziką“, – vardijo akušerė ginekologė.

REKLAMA

Anot Vilniaus gimdymo namų vadovės prof. Kornelijos Mačiulienės, moterys dažnai nesupranta, kad Cezario pjūvio operacija gali turėtų daug skaudesnių pasekmių nei gimdymo komplikacijos.

„Ne visos Cezario pjūvio operacijos baigiasi taip laimingai, kaip kartais atrodo. Jeigu po Cezario pjūvio būna komplikacijos, jos yra žymiai skausmingesnės, liekamosios pasekmės moters kūnui yra žymiai sunkesnės. Moteris kitą kartą tiesiog sako: „noriu išsioperuoti“. Tokie pasakymai daug pasako bendrai apie moters suvokimą ir išsilavinimą“, – kalbėjo ji.

Baimę gimdo psichologinės bėdos

R. Nadišauskienės pastebėjimu, didžioji dalis moterų, kurios nori atlikti Cezario pjūvį ir dėl to net „susitaria“ su gydytoju (jei ne su vienu, tai suranda kitą), turi didžiulių psichologinių problemų.

REKLAMA

„Dažniausiai tai – moterys, patyrusios didžiulį smurtą. Jį paprastai sunku ir įvardyti be išsamesnio pokalbio ar tyrimo. Yra moterų, kurios patologiškai bijo skausmo dėl dar paauglystėje patirtos seksualinės prievartos. Tokioms moterims reikia rimtos psichologinės pagalbos“, – pabrėžė pašnekovė. 

K. Mačiulienė patvirtino, kad gimdymo baimė irgi gali būti indikacija Cezario pjūviui. 

„Tačiau tokiu atveju turi būti atitinkama psichiatro arba psichologo išvada su tam tikru ligos kodu“, – sakė Vilniaus gimdymo namų direktorė ir pridūrė, kad įstaigoje su tokiais atvejais susidurti neteko.

Pašnekovė kartu atkreipė dėmesį, kad visose didelėse ligoninėse prieš atliekant šią operaciją yra privalomas konsiliumas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai aptaria trys gydytojai. Tam ir įvesta konsiliumas, kad būtų atsakomybė. Jei įstaigoje atliekama iki 20 proc. Cezario pjūvių, tai yra normalus skaičius“, – sakė K. Mačiulienė. 

Stebina operacijų skaičiai privačiose klinikose

Tačiau medikė neslėpė, yra stebima pasaulinė tendencija, kada privačiose ligoninėse atliekama labai daug Cezario pjūvių. 

„Jei kalbėtume apie Europą, ypač reiktų išskirti Italiją, kur privačiame sektoriuje atliekama apie 40–45 proc. Cezario pjūvio operacijų. Nors Brazilijoje nėra tiek daug privačių įstaigų, ten tokių operacijų skaičius siekia net 70 proc.“, – sakė ji.

R. Nadišauskienė pabrėžė, kad didelis Cezario pjūvio operacijų skaičius rodo žemą paslaugų kokybę.

REKLAMA

„Mes, kaip profesinė bendruomenė, esame atsakingi už gydomų moterų sveikatą ir gerą gydymo kokybę, todėl esame į savo darbo veiklos reguliavimą įtraukę ir kokybės rodiklius, tarp kurių ir yra Cezario pjūvių skaičius. 

Be abejo, jis skirsis kokioje pvz. Ukmergės ligoninėje ar Krikščioniškuose gimdymo namuose, kur dažniausiai gimdoma natūraliai moterys su maža rizika, ir didžiosiose šalies klinikose, kur atvyksta sudėtingiausi atvejai. Dabar yra nubrėžta 25 proc. riba perinatologijos centrų ligoninėms, tuo tarpu ligoninėms, kuriose daugiausia gimdo moterys su maža nėštumo ir gimdymo rizika – 15 proc. riba. Šį kokybinį rodiklį stebime ir stengiamės, kad ji dar mažėtų visose gimdymo pagalbą teikiančios gydymo įstaigose“, – kalbėjo profesorė.

REKLAMA

Tuo metu vienintelėje privačioje šalies įstaigoje „Baltijos Amerikos klinika“, kur atliekami Cezario pjūviai, per pirmąjį šių metų pusmetį tokių operacijų skaičius beveik siekė 55 proc.

„Tai yra gėdingai didelis skaičius ir rodo, kad yra teikiama nekokybiška paslauga. Situacija maždaug tokia: turiu pinigų, tai ir susimoku. Gaila, nes tos moterys nežino, ką daro. Jeigu įvyktų kokios anksčiau minėtos komplikacijos, jos gydomos bus tikrai ne toje pačioje įstaigoje, o didžiųjų ligoninių perinataliniuose centruose“, – pastebėjo ji.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų