REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
79
Lukiškių kalėjimas (Justino Auškėlio/Fotodiena.lt nuotr.)

Šiuo metu skirtingose Lietuvos įkalinimo įstaigose bausmę atlieka arba teismo nuosprendžio būdami suimti dar tik laukia 6085 asmenys. Bendras vietų skaičius visose Lietuvos įkalinimo įstaigose siekia 7236. Tad vietų įkalinimo įstaigose pritrūkti neturėtų, o ateityje nuteistiesiems gyventi turėtų būti dar patogiau.

79

Šiuo metu skirtingose Lietuvos įkalinimo įstaigose bausmę atlieka arba teismo nuosprendžio būdami suimti dar tik laukia 6085 asmenys. Bendras vietų skaičius visose Lietuvos įkalinimo įstaigose siekia 7236. Tad vietų įkalinimo įstaigose pritrūkti neturėtų, o ateityje nuteistiesiems gyventi turėtų būti dar patogiau.

REKLAMA

Situacija toli gražu netapo kritine net ir uždarius Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą, kuriame tuo metu gyveno daugiau kaip 500 nuteistųjų bei suimtųjų. Nors Lietuvoje buvo uždarytas vienintelis turėtas kalėjimas, bet perkeliant nuteistuosius į kitas įkalinimo įstaigas problemų daug nekilo.

Kaip pasiskirstė nuteistieji?

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime šių metų sausio 1-ąją buvo 599 asmenys. Iš jų 227 buvo nuteistieji ir 372 dar tik laukė teismo nuosprendžio būdami suimti.

REKLAMA
REKLAMA

Šioje įstaigoje, kaip žinia, buvo laikomi atliekantys bausmę iki gyvos galvos, atliekantys bausmę kalėjimo režimu, suimtieji ir terminuota arešto bausme nuteisti asmenys. Daugiausiai asmenų, kalinčių iki gyvos galvos, buvo perkelta į Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją – 66. Ten jau kuris laikas gyveno ir puikiai visiems žinomas Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetas Henrikas Daktaras, taip pat dėl kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymo nuteistas Vladas Beleckas.

REKLAMA

Šiuo metu Alytaus pataisos namuose (toliau – PN) yra 18 nuteistųjų iki gyvos galvos. Vienas garsiausių nusikaltėlių iki gyvos galvos šioje įkalinimo įstaigoje – Panevėžio „Tulpinių“ gaujos lyderis Algimantas Vertelka. Į Alytų perkeltas A. Vertelka jau kreipėsi į teismą prašydamas jį perkelti į Pravieniškes bei skųsdamasis, kad Alytuje nėra sudarytos tinkamos gyventi nuteistiesiems iki gyvos sąlygos.

Į Marijampolės PN buvo perkelta 12 nuteistųjų iki gyvos galvos, o į Šiaulių tardymo izoliatorių – 18. Laisvės atėmimo vietų ligoninėje šiuo metu yra vienas nuteistasis iki gyvos galvos. Iš Lukiškių kalėjimo į Panevėžio moterų pataisos namus buvo perkelta ir vienintelė iki gyvos galvos Lietuvoje nuteista moteris – 2008 m. du savo vaikus nužudžiusi Alma Bružaitė-Jonaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Problemų nekilo

Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas sutiko, kad kalėjimo uždarymų dažnai nepasitaiko, tačiau su šiuo iššūkiu Lietuvai pavyko susitvarkyti be rimtesnių nesklandumų:

„Tikrai taip, kalėjimai pasaulinėje praktikoje nėra dažnai uždarinėjami. Bet nuo sausio 1 d. iki šių metų liepos 1 d. etapais nuteistieji sklandžiai buvo perskirstyti į kitas pataisos įstaigas. Liepos 1-ąją Lukiškių kalėjimas jau buvo be suimtųjų ir nuteistųjų.“

Anot V. Kulikausko, siekiant išvengti net menkiausių nesusipratimų, nuteistuosius pervežant į pagalbą buvo pasitelkti viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

„Nuteistieji buvo paskirstyti pagal tam tikras kategorijas, pagal tai, už ką jie atsidūrė nelaisvėje. Atsižvelgta į nusikaltimų pobūdį. Įvyko toks techninis įvertinimas ir tada buvo nuspręsta, kur konkrečiam nuteistajam tekti persikelti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiu pasakyti, kad su nuteistaisiais iki gyvos galvos buvo paprasčiausia. Didžioji jų dalis išvyko į Pravieniškių pataisos namus. Taip pat dalis atsidūrė Marijampolėje, Alytuje, Šiauliuose ir Panevėžyje“, – teigė V. Kulikauskas.

Nuteistųjų skaičius mažės

V. Kulikauskas nesuka galvos, kad kažkada ateityje Lietuvoje esančiose įkalinimo įstaigose galėtų pritrūkti vietos nuteistiesiems.

„Šiai dienai dar turime vietų rezervą. Bet ir taip pats skaičius nuteistųjų yra ženkliai sumažėjęs. Kažkada nuteistųjų įkalinimo įstaigose buvo apie 12 tūkstančių, o dabar liko tik apie 6 tūkstančiai.

O nuo kitų metų liepos 1 d. įsigaliosiantis paketas dėl lygtinio paleidimo turėtų dar labiau sumažinti nelaisvėje esančių nuteistųjų skaičių. Pagal naują tvarką turėtų dar daugiau nuteistųjų atsidurti laisvėje. Žinoma, su atitinkama kontrole“, – pabrėžė V. Kulikauskas.

REKLAMA

Kalėjimų departamento vadovas taip pat pasidžiaugė, kad uždarius Lukiškes Lietuvai nebeteks mokėti baudų pagal nuteistųjų skundus dėl netinkamų laikymo sąlygų. Mat Lukiškių kalėjime nebuvo įmanoma atlikti rimtų pertvarkymo darbų, todėl kameros neatitikdavo numatytų minimalių ploto reikalavimų. Šia spraga nuteistieji naudojosi nesustodami. Jų skundai buvo tenkinami ir priteisiamos sumos patirtai žalai atlyginti.

„Žinoma, tobulėjimui ribų nėra. Stengiamės sudaryti nuteistiesiems kuo geresnes sąlygas. Bet bent jau dėl patalpų kvadratūros ar sanitarinių mazgų skundų nebeturėtų likti. Žinoma, kai nori, kai gali rasti prie ko prikibti, bet tikimės, kad problemas pavyks spręsti operatyviai, išvengiant nesusipratimų“, – pokalbį užbaigė V. Kulikauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų