REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš penkių dar mokyklą lankančių vaikų naudojasi elektronine cigaretę bent kartą per mėnesį. 5-9 klasių mokiniai pasakoja, kad šių cigarečių nusiperka ir eidami į pamokas, ir  socialiniuose tinkluose. Tokią viruso plitimą primenančią statistiką išvydę Seimo nariai siūlo didinti suvaržymus šiam verslui.

Vienas iš penkių dar mokyklą lankančių vaikų naudojasi elektronine cigaretę bent kartą per mėnesį. 5-9 klasių mokiniai pasakoja, kad šių cigarečių nusiperka ir eidami į pamokas, ir  socialiniuose tinkluose. Tokią viruso plitimą primenančią statistiką išvydę Seimo nariai siūlo didinti suvaržymus šiam verslui.

REKLAMA

Parlamentarai nori ne tik uždrausti vaikus itin viliojantį – vanile, mėta ar kitaip paskanintą, aromatizuotą cigarečių skystį, bet ir reikalauti licencijų iš elektroninių cigarečių prekeivių, esą taip bus galima nuvyti elektroninių cigarečių pardavėjus bent nuo mokyklų. 

„Paragavau elektroninę cigaretę. Man patiko skonis ir todėl aš nusprendžiau peršokti nuo paprastos cigaretės prie elektroninės“, – sako vadybininkas Raimondas Semaška.

REKLAMA
REKLAMA

Vilnietis vadybininkas Raimondas netoli Seimo garina elektroninių cigarečių skystį. Džiaugiasi, kad kol kas parlamentarai jo mėgstamo skonio neuždraudė. Vyrui pikta, kad dalis Seimo nori šalyje uždrausti prekiauti aromatizuotu, pavyzdžiui, mėtiniu ar vaisiniu elektroninių cigarečių skysčiu.

REKLAMA

„Jeigu nuo kitų metų liepos tikrai neliks skonių, o bus tik tabakiniai skoniai, teks važiuoti į Lenkiją. Nėra labai toli, nuvažiuosiu, nusipirksiu sau, galbūt draugui, galbūt dar kažkam, ne tai, kad iš to biznį daryti, bet paprasčiausiai dėl savęs, man to reikia, o čia aš to gauti negaliu“, – sako vyras.

Raimondas šiandien buvo užsukęs ir į patį Seimą, kur klausimus dėl elektroninių cigarečių kelia konservatoriai Mykolas Majauskas ir Vytautas Kernagis.

„Apribodami galimybę įsigyti aromatizuotus produktus, kurie yra konkrečiai skirti pripratinti vaikus prie nikotino, mes turime apriboti tokių produktų prekybą Lietuvoje“, – teigia Seimo narys Mykolas Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vytautas Kernagis teikia dar vieną savo siūlymą. Parlamentaras nori licencijuoti elektroninių cigarečių ir jų skysčių prekybą. Esą tada policijai bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui bus lengviau kovoti su nelegaliais pardavėjais, kurie šiuo metu neaiškią produkciją pardavinėja nepilnamečiams šalia mokyklų.

„Vyksta nelegali prekyba internetu – socialiniuose tinkluose, prie mokyklų. Pažeidžiant įstatymus yra vykdoma prekyba internetu, kai vaikas susimoka internetinėje svetainėje ir jam į paštomatą yra pristatomas produktas. Licencijavimas atveria didesnes galimybes veikti tiek departamentui, tiek policijai“, – kalbėjo Seimo narys Vytautas Kernagis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie nuotolinę prekybą, ne visai suvaldoma. Gali paprastas fizinis asmuo tiesiog duoti skelbimą feisbuke per socialinius tinklus, kad aš turiu gaminių ir iš esmės jis jais prekiauja, nes prekė nelicencijuota“, – teigia departamento vadovė Gražina Belian.

Parlamentarus sunerimti privertė mokslininkų tyrimai. Apklausus 5-ų, 7-ų ir 9-ų klasių mokinius, paaiškėjo, kad elektroninių cigarečių skystį bent kartą gyvenime garino beveik keturi iš dešimties mokinių, o vienas iš penkių vaikų naudojasi elektronine cigaretę bent kartą mėnesį.

„Iš tikrųjų blogiausias dalykas yra pati tendencija,  kurią matome augančią Lietuvoje. Per pastaruosius penkerius metus, mokinių, kurie vartoja elektronines ar įprastas cigaretes, yra pastebimas augimas“, – pasakoja LSMU tyrėjas Kastytis Šmigelskas.

REKLAMA

Legalūs elektroninių cigarečių pardavėjai politikų siekį licencijuoti veiklą vertina pozityviai, tačiau, anot verslininkų ir dalies Seimo narių, aromatus draudžiančios pataisos padėties nepagerins.

„40 proc. rinkos yra juodoji. Jeigu mes laikomės įstatymų, mokame mokesčius, samdome darbuotojus – mus kontroliuoja. Bet kaip kontroliuos, kurie pardavinėja tas medžiagas, nuodijančias žmones. Suaugę žmonės, kurie dabar yra mūsų klientai, perka iš mūsų. Jeigu pas mus neliks, pirks iš juodosios rinkos, todėl ji plėsis dar labiau“, – sako „Ecodumas“ atstovas Valentas Štakonas.

„Jeigu vaikai gali nusipirkti alkoholį, reikia uždrausti alkoholį. Jeigu vaikai gali nusipirkti cigarečių, reiškiasi, reikia uždrausti cigaretes. Nueisime iki to, kad reikės viską uždrausti“, – kalbėjo Seimo narys Simonas Gentvilas.

Parlamentarai tikisi, kad elektroninių cigarečių licencijavimo ir aromatų draudimo pataisos bus priimtos dar šioje Seimo sesijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų