REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balsavimas dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio ateities Seime galėtų įvykti kitą savaitę, mano Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jis nemato trukdžių, kad Seimo pirmininko postą perimtų opozicija.

Balsavimas dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio ateities Seime galėtų įvykti kitą savaitę, mano Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jis nemato trukdžių, kad Seimo pirmininko postą perimtų opozicija.

REKLAMA

Vis tik dar neaišku, ar parlamentarai šį klausimą apspręs antradienio, ar ketvirtadienio posėdyje.

„Taip, [balsavimas] galėtų įvykti kitą savaitę, nes mes žiūrime į komandiruotes, kad turėsime pakankami mūsų frakcijos, koalicijos žmonių Seime, dėl to toks balsavimas galėtų įvykti“, – tv3.lt kalbėjo R. Karbauskis.

Jis akcentavo, kad pirmiausiai frakcija Seime turės pranešti apie balsavimo faktą per vieną posėdį, o sprendimą priims tik per kitą posėdį.

„Procedūra tokia – vieną dieną pranešama, kitą dieną balsuojama. Antradienį negalėtume balsuoti, antradienį galime tik pranešti, o ketvirtadienį balsuoti. Arba turėsime ketvirtadienį pranešti, o antradienį balsuoti. Visos aplinkybės yra, kad būtų balsuojama“, – pridūrė valstiečių pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Palaikymo Seimo pirmininkui nebejaučia

Seimo opozicija ne kartą teigė neketinanti dalyvauti balsavime dėl Seimo pirmininko ateities. Anot R. Karbauskio, jei opozicija atsisakys balsuoti, jiems „teks prisiimti atsakomybę“. 

REKLAMA

„Turėtų užtekti, mūsų nuomone, balsų. Bet jeigu taip įvyktų, kad jų neužtektų, nuo to momento atsakomybė visiškai pereina į opozicijos pusę. Tai irgi yra sprendimas, bet kokiu atveju, tai padės taškus. Balsavimas parodys absoliutų valdančiosios daugumos negatyvų požiūrį [į Seimo pirmininką]“, – sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, situacija dėl V. Pranckiečio jau „yra absurdiška ir kenkia valstybei“, o valdantieji politikui palaikymo nebejaučia.

„Esu minėjęs ir galiu tą pakartoti dar tūkstantį kartų, jeigu tai kam nors padėtų, kad kaltas esu aš. Ir nesikratau savo atsakomybės, kad šitas žmogus tapo Seimo pirmininku, kad jis dirba taip, kad mūsų koalicijoje nebeliko norinčių jį remti, kaip Seimo pirmininką. Mūsų frakcijoje nebeliko žmonių, kurie mano, kad LVŽS frakcijai reikėtų turėti Seimo pirmininką. Tai čia yra mano klaida, be abejonės. Bet opozicijos neapykanta mano atžvilgiu neturėtų būti instrumentu per Seimo pirmininką kenkti pačiai valstybei“, – svarstė Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Postą galėtų perimti opozicija

Jei V. Pranckietis bus patrauktas iš Seimo pirmininko pareigų, anot R. Karbauskio, į šią poziciją galėtų pretenduoti Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) arba Liberalų sąjūdžio frakcijų nariai.

„Logiškai kels kandidatą LSDDP, akivaizdu. Kartu su Liberalų sąjūdžio pirmininke Viktorija Čmilytė-Nielsen mes šnekėjomės apie tai, ar ji dalyvautų, nes liberalai visą laiką kelia kandidatą įprastai. Pasakėme, jeigu ji bus keliama ir opozicija tame paskyrimo balsavime dalyvautų, ji turi šansų laimėti tuos rinkimus. Ir tai nebūtų kažkaip keista. Bet, jeigu opozicija ignoruos abu balsavimus, aišku, opozicijos atstovė tikrai netaps Seimo pirmininke“, – teigė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis nemano, kad būtų keista, jei Seimo pirmininko postą perimtų opozicija.

„Čia ir reikia atsakyti į klausimą – ar Seimo pirmininkas turi palaikymą. Jeigu susiklostytų situacija taip, kad balsuoja opozicija ir dalis pozicijos, ir opozicijos žmogus tampa Seimo pirmininku – viskas yra normalu. Dabar šnekame apie situaciją, kada Seimo pirmininkas neturi nei tos, nei tos pusės palaikymo. Čia ir yra visas skirtumas“, – kalbėjo valstiečių pirmininkas.

Tiesa, pati V. Čmilytė-Nielsen rugsėjo pabaigoje viešai sakė neketinanti siekti Seimo pirmininko posto: „...mano svarbiausias tikslas – siekti, kad partija augtų ir gerai pasirodytų artėjančiuose rinkimuose. <...> Postai ar aukštos pozicijos Seime yra antraeiliai dalykai ir tai nėra mano prioritetas. Todėl, pasitarusi su savo frakcijos nariais, nutariau atsisakyti man pasiūlytos Seimo pirmininko pozicijos“.

REKLAMA

Paprašė išspręsti klausimą

Praėjusią savaitę V. Pranckietis viešai paragino valdančiuosius šią savaitė tekti projektą dėl jo atstatydinimo, nes, jo manymu, situacija eskaluojama per ilgai.

„Norėčiau pakviesti valdančiąją daugumą kitą savaitę nebeatidėliojant organizuoti procedūrą, kuri vadinasi atšaukimo procedūrą, ir patikrinti pasitikėjimą Seime. Man yra neramu dėl susidariusios situacijos, yra peržengiamos sveiko proto ribos ir situacija eskaluojama taip ilgai, kad laikas ją užbaigti“, – Seime žurnalistams kalbėjo V. Pranckietis.

Valstiečiai V. Pranckietį ragina trauktis, nes pagal liepą pasirašytą koalicijos sutartį Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“. Sutartį pasirašė LVŽS, LSDDP, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei „Tvarka ir teisingumas“. 

REKLAMA

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats. Valdantieji prieš kelis mėnesius yra surinkę būtinus Seimo narių parašus dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku, tačiau projektas tebėra neregistruotas. Kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Portalas tv3.lt neseniai rašė apie Stasio Jakeliūno pareiškimą, kad Virginijus Sinkevičius Ramūną Karbauskį esą šantažavo dėl geresnio portfelio Europos Komisijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų