REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Jungtinių Valstijų ir Europos dialogas energetikoje šiuo metu ypač svarbus, užtikrinant Baltijos šalių ir Lietuvos saugumą. 

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Jungtinių Valstijų ir Europos dialogas energetikoje šiuo metu ypač svarbus, užtikrinant Baltijos šalių ir Lietuvos saugumą. 

REKLAMA

„Toks dialogas dar niekada nebuvo toks svarbus, ypač toms valstybėms, prieš kurias energetikos ištekliai naudojami kaip geopolitinis ginklas. Esu įsitikinęs, kad pasinaudoję P-TEC iniciatyva rasime būdų, kaip įveikti šią ilgalaikę nesaugumo būseną“, – JAV ir Europos energetikos forume Vilniuje pirmadienį kalbėjo prezidentas G. Nausėda. 

Forume dalyvauja Jungtinių Valstijų energetikos sekretorius Rickas Perry'is, Rytų bei Vidurio Europos šalių energetikos ministrai. 

Pasak G. Nausėdos, tvarus ir atsparus energetikos sektorius ir gerai sujungta infrastruktūra yra ekonominio augimo ir klestėjimo stuburas. Jis pabrėžė, kad ir toliau būtina bendradarbiauti sprendžiant aktualiausius energetinio saugumo klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Fragmentuota infrastruktūra, įtaką daryti siekiantys energijos tiekėjai ir kibernetiniai iššūkiai, investicijų pritraukimas ir sektoriaus modernizavimas – tai iššūkiai, su kuriais susiduria daugelis valstybių“, – sakė G. Nausėda. 

REKLAMA

„Siekiame labiau diversifikuotos, geriau integruotos, inovacijomis paremtos ir konkurencingos energijos rinkos. Mums taip pat reikia bendros, švaria energija pagrįstos ateities“, – kalbėjo prezidentas. 

Sekmadienį Lietuva, Estija, Latvija bei JAV Vilniuje susitarė dėl reguliaraus aukšto lygio dialogo energetikos srityje P-TEC ministrų susitikimų metu.

Pasak G. Nausėdos, artimiausiu metu ypatingas dėmesys bus skiriamas strateginės Baltijos valstybių energetikos infrastruktūros kibernetiniam saugumui.

„Džiaugtumės svarbesniu Jungtinių Amerikos Valstijų vaidmeniu teikiant Baltijos šalims politinę ir techninę paramą. Laikas mums nuolat kartoja istorijos pamoką, kad Europa ir Jungtinės Amerikos Valstijos yra stipresnės, saugesnės ir sėkmingesnės veikdamos kartu“, – teigė prezidentas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Valstijos žada padėti Baltijos šalims saugoti jų energetikos infrastruktūrą nuo kibernetinių atakų, Lietuvai, Latvijai ir Estijai rengiantis atjungti elektros tinklus nuo posovietinės sistemos ir sinchronizuoti juos su Vakarų Europa.

Bendroje deklaracijoje, kurią sekmadienį Vilniuje pasirašė R. Perry'is ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos ministrai, nurodoma, kad JAV gali teikti strateginę ir techninę paramą. 

Deklaracijoje pabrėžiama, kad šiuo metu yra labai svarbu „stiprinti strateginės Baltijos energetikos infrastruktūros kibernetinį saugumą“.

Lietuva, Latvija ir Estija šiuo metu veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Pirmasis transatlantinio energetikos bendradarbiavimo (P-TEC) susitikimas buvo surengtas šių metų kovą Hiustone (JAV). Forumas rengiamas įgyvendinant R. Perry'io iniciatyvą, kuria siekiama didinti JAV vyriausybės ir verslo paramą Vidurio ir Rytų Europoje įgyvendinamiems energetikos projektams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų