REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinį Holokausto forumą rengiantis Izraelis tikisi, kad jame apsilankys ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. 

Pasaulinį Holokausto forumą rengiantis Izraelis tikisi, kad jame apsilankys ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinis renginys sausio mėnesį rengiamas tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos ir 75-ųjų Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos išlaisvinimo metinių išvakarėse.

REKLAMA

Apie tai Lietuvos žurnalistams seminare Holokausto istorijos memorialiame komplekse Yad Vashem pranešė čia įsikūrusios Tarptautinės Holokausto studijų mokyklos Europos padalinio vadovė Richelle Budd Caplan.

„Prezidentas Reuvenas Rivlinas kviečia į ypatingą renginį, kuris vyks čia, Yad Vasheme, Jeruzalėje. Šiuo metu galiu patvirtinti, kad vienas iš 21-os šalies vadovų, kurie patvirtino savo dalyvavimą, yra Lietuvos prezidentas. Tikimės, kad forume dalyvaus 25–30 šalių vadovai“, – teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelio prezidento kvietimu forume ketina dalyvauti ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos bei Italijos prezidentai.

Lietuvos ambasadorė Izraelyje Lina Antanavičienė BNS sakė, kad pasaulio lyderius į vieną vietą sutrauksiantis forumas svarbus tiek dėl Holokausto aukų atminimo, tiek dėl kovos su antisemitizmu. 

„Pasaulyje dažnėjančios antisemitizmo apraiškos, rasizmo, neapykantos problemos, į užmarštį slenkančios Holokausto baisybės ir nykstanti gyvųjų liudininkų karta įpareigoja tarptautinę bendruomenę atnaujinti pažadą niekada nepamiršti Shoa aukų ir padaryti viską, kad pamokos būtų išmoktos ir tokios baisybės nepasikartotų niekur pasaulyje“, – teigė L. Antanavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Į Pasaulinį Holokausto forumą Jeruzalėje susirinkę šalių vadovai pasiųs aiškią žinią pasauliui, kad bendromis pastangomis, suvienijus jėgas, antisemitizmas ar bet kokios kitos neapykantos apraiškos gali ir turi būti išgyvendintos“, – pridūrė ambasadorė.

Yad Vashem kompleksas Jeruzalėje – simbolinė vieta penktajam Pasauliniam Holokausto forumui. Jame stengiamasi įprasminti kiekvieno nužudytojo istoriją, taip pat ir atrasti juos gelbėjusius.

Čia sukaupta tūkstančiai Holokausto aukų artefaktų, liudijimų, dokumentų, kurie eksponuojami komplekse esančiame muziejuje.

REKLAMA

Yad Vasheme taip pat vykdomi moksliniai tyrimai, edukacinė veikla, skelbiami ir įprasminami Pasaulio tautų teisuoliai – kitų šalių piliečiai, kurie gelbėjo žydus. 

Kaip BNS informavo prezidento G. Nausėdos atstovė spaudai Kristina Karnickaitė, vizito Izraelyje darbotvarkė, programa ir detalės dar derinamos, todėl plačiau vizitas kol kas nekomentuojamas.

Prezidentūra taip pat informavo, kad prezidentas šiemet užsienio vizitus planuoja į Briuselį, kur vyks keli viršūnių susitikimai, taip pat numato lankytis Suomijoje, Italijoje, Prancūzijoje bei NATO viršūnių susitikime Londone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų