REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai pranašauja, kad Lietuvoje šią savaitę prasidėjęs gripo sezonas gali būti nelengvas, mat iš Australijos atslinkęs virusas šiemet nuožmus.

Medikai pranašauja, kad Lietuvoje šią savaitę prasidėjęs gripo sezonas gali būti nelengvas, mat iš Australijos atslinkęs virusas šiemet nuožmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai kasdien fiksuoja vis daugėjančių gripo atvejų, tačiau nemokamai į rizikos grupes patenkančių žmonių skiepyti nėra kuo.

REKLAMA

Mat vakcina nuo gripo vėluoja. Ministras Aurelijus Veryga ramina, kad jaudintis nėra ko – esą viruso pikas dar negreit.

Sergančiųjų daugėja

Besiskundžiančių ar gripu, ar peršalimu eilės poliklinikose didėja. Sostinės Karoliniškių poliklinikoje pastarosiomis dienomis kasdien kreipiasi bent 5 pacientai, apsirgę viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Medikai skelbia – gripo sezonas prasidėjo. Šalyje jau registruoti 7 jo atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

„Gerklės skausmas, sloga, bendras silpnumas, nedidelė temperatūra. Tai yra pagrindiniai peršalimo simptomai. Gripas pasireiškia šiek tiek kitaip – t.y. aukšta temperatūra, kaulų laužymu, o tik paskui atsiranda gerklės skausmas, sloga, diskomfortas gerklėje“, – ligos požymius vardija gydytoja Rima Piličiauskienė.

Pernai gripo virusas Lietuvoje nusinešė 20 žmonių gyvybes. O šiemet laukiama itin nuožmios šio viruso atmainos. Mat toks jau buvo Australijoje. Ten gripu šiemet sirgo netoli 260 tūkstančių žmonių.

Tai yra penkiskart daugiau nei pernai. Beje, nuo gripo 587 australai šiemet mirė. Pasak specialistų, ne tik paties gripo forma sudėtinga, prieš iš Australijos link Lietuvos atslenkantį virusą šiemet taip pat itin sunku parinkti efektyvius skiepus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didelę susirgimų dalį, tame tarpe ir mirčių dalį sakysim toje pačioje Australijoje sąlygojo AH3N2 tipo virusas. Na ir problema yra ta, kad būtent prieš šitą štamą, vakcina, net jei ją ir atitaiko, ji yra šiek tiek mažiau efektyvi negu prieš kitus štamus“, – sako Užkrečiamų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas.

Ragina skiepytis

Tad nepaisant to, kad skiepo efektyvumą anksčiau laiko įvertinti sudėtinga, specialistai vis vien ragina skiepytis. Tik, deja, gripo virusas į Lietuvą atėjo anksčiau nei nemokama vakcina nuo jo.

REKLAMA

144 tūkstančiai valstybės užsakytų vakcinų mūsų šalį pasieks tik už poros savaičių. O mažiausiai dar tiek pat laiko reikia, kad pasiskiepijus organizme spėtų susiformuoti imunitetas virusui. Sveikatos apsaugos ministras ir Valstybinės ligonių kasos aiškina, kad vakcinos pristatymo laikas svyruoja visoje Europoje. Nors sutartis dėl vakcinos tiekimo Lietuvai sudaryta dar birželį.

„Tai nėra tokia prekė, kuri kažkur guli tiesiog sandėlyje, ją galima tiesiog nusipirkti ir atsivežti. Vakcina gaminama paga ltia koks yra gripas, koks tipas, ir tada ji, aišku, kad tas poreikis yra labai didelis, nes daugybė šalių nori, kadangi tai būna tam tikra pandemija, gripas keliauja per visą pasaulį“, – teigia A. Veryga.

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų specialistai aiškina, kad paprastai sergamumo gripu pikas kasmet būna žiemos viduryje, tad esą šiek tiek vėluojanti vakcina nuo gripo reikšmingos įtakos bijantiems viruso nepadarys.

Pagal tvarką, nemokamai nuo gripo vakcinuojami tik 65 metų sulaukę pensininkai, nėščiosios, asmenys, sergantys kai kuriomis lėtinėmis ligomis bei sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. Visiems kitiems šiuo metu pasiskiepyti galima tik susimokėjus. Tą darant valstybinėse gydymo įstaigose vakcina kainuoja kiek daugiau nei 11 eurų. Nors dalis sostinės ligoninių teigia, kad neturi ir mokamų vakcinų. O privačiame kabinete skiepas nuo gripo viruso kainuoja ir 20 eurų, o kartais kaina gali šoktelėti net iki 50 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų