REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tris mėnesius Irane kalinta australų ir britų tinklaraštininkė ir jos sužadėtinis po galimų mainų šeštadienį namo grįžo. Sužadėtiniai Jolie King ir Markas Firkinas grįžo į Australiją, kai visi jiems pareikšti kaltinimai buvo panaikinti.

Tris mėnesius Irane kalinta australų ir britų tinklaraštininkė ir jos sužadėtinis po galimų mainų šeštadienį namo grįžo. Sužadėtiniai Jolie King ir Markas Firkinas grįžo į Australiją, kai visi jiems pareikšti kaltinimai buvo panaikinti.

REKLAMA

Tuo pat metu Irano valstybinė televizija pranešė, kad iraniečių mokslininkas Reza Dehbashi, kuris Australijoje buvo kalinamas 13 mėnesių už tai, kad savo šaliai iš JAV įsigijo gynybos sistemą, grįžo į Iraną.

„Esame nepaprastai laimingi ir jaučiame palengvėjimą, saugiai sugrįžę į Australiją ir būdami su žmonėmis, kuriuos mylime, – sakoma australų poros pranešime. – Pastarieji mėnesiai buvo labai sunkūs, bet žinome, kad jie taip pat buvo sunkūs likusiems namuose ir dėl mūsų nerimavusiems.“

Pora padėkojo Australijos vyriausybei už pagalbą, užtikrinusią, kad jie būtų paleisti.

Šeštadienį Irano pareigūnai ir šalies žiniasklaida dar nebuvo paskelbusi jokio pranešimo, patvirtinančio poros paleidimo faktą, tačiau šiitiška respublika taip elgdavosi ir anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Irano televizija pranešė, kad Australija planavo išsiųsti R. Dehbashi į Jungtines Valstijas, tačiau jis buvo paleistas dėl Teherano diplomatinių pastangų.

REKLAMA

Doktorantas R. Dehbashi, studijavęs Brisbane veikiančiame Kvynslando universtitete, buvo suimtas įtarus „mėginimu įsigyti ir per Dubajų perduoti Iranui pažangią amerikietiško karinio radaro įrangą“, sakoma televizijos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Valstybinė televizija taip pat parodė reportažą, kuriame esą matyti R. Dehbashi, atskraidintas į Teherano Imamo Khomeini tarptautinį oro uostą ir apkabinantis apsiašarojusią moterį – ko gera, jo šeimos narę.

Pranešime sakoma, kad R. Dehbashi buvo suimtas, kai kūrė „prietaisą odos vėžiui aptikti“ ir kad jis atmetė pareikštus „nesąžiningus“ kaltinimus kaip „nesusipratimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu paleista australų pora buvo sulaikyta už bepilotės skraidyklės naudojimą be leidimo netoli vieno karinio objekto ir beveik tris mėnesius praleido Teherane esančiame liūdnai pagarsėjusiame Evino kalėjime.

Prieš areštą jiedu dvejus metus keliavo po pasaulį ir savo įspūdžiais dalijosi per socialinius tinklus „Instagram“ ir „YouTube“.

Paleistieji prašė kol kas užtikrinti jų privatumą, jiems siekiant „grįžti prie įprasto gyvenimo“.

„Žinome, kad esama kitų, tebekalinamų Irane, įskaitant tėvynainę australę. Manome, kad platus nušvietimas žiniasklaidoje gali būti nenaudingas pastangoms sugrąžinti juos namo“, – perspėjo pora.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne sakė, kad vyriausybė tebesistengia susigrąžinti trečią australę – Melburno universiteto lektorę Kylie Moore-Gilbert (Kaili Mur-Gilbert), laikomą arešte nuo 2018 metų spalio.

M. Payne pripažino, kad dėstytojos padėtis „labai sudėtinga“.

„Ji laikoma jau nemažai laiko; ji stojo prieš Irano teisinę sistemą, buvo nuteista ir nubausta“ už šnipinėjimą, sakė M. Payne, bet pridūrė, kad Australijos vyriausybė su šiais kaltinimais nesutinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų