REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Vėlinėms – naujas siūlymas Seime. Konservatorius Mykolas Majauskas kviečia panaikinti lapkričio 2-ąją ir gegužės 1-ąją kaip šventes, bet už tai dviem dienomis pailginti atostogas. Darbdaviams tokie mainai patinka. Tačiau profsąjungoms švenčių ir atostogų dar per maža. Jos reikalauja palikti įteisintas šventes, ir ilginti atostogas.

Artėjant Vėlinėms – naujas siūlymas Seime. Konservatorius Mykolas Majauskas kviečia panaikinti lapkričio 2-ąją ir gegužės 1-ąją kaip šventes, bet už tai dviem dienomis pailginti atostogas. Darbdaviams tokie mainai patinka. Tačiau profsąjungoms švenčių ir atostogų dar per maža. Jos reikalauja palikti įteisintas šventes, ir ilginti atostogas.

REKLAMA

Bendrovės „Telia” skyriuje pasikeisdami žmonės dirba ištisą parą. Šie darbuotojai stebi fiksuoto ir mobiliojo ryšio tinklą ir skubiai šalina atsirandančius gedimus. Darbas čia nesustoja net savaitgaliais ir švenčių dienomis, kai dauguma lietuvių ilsisi ar keliauja.

„Mūsų monitoringo centre yra žmonės, skambučių centre, ar tai būtų diena, ar naktis. Atsitikus sutrikimui kolegos dešimtimis dirba dieną naktį, šventinė diena ir, na, užtikrina, kad mūsų paslaugos veiktų be sutrikimų, sutrikimai šalinami“, – sako „Telia“ žmogiškųjų išteklių vadovas Ramūnas Bagdonas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo sprendimu kitąmet turėsime dar vieną papildomą šventinę dieną kapinių lankymui – lapkričio antrąją, Vėlinių dieną. „Telia“ personalo vadovas jau dabar planuoja, kaip reikės paskirstyti darbus atsiradus papildomai šventinei dienai:

REKLAMA

„Mums privalu žinoti iš anksto, kas kada bus, laisvos ar šventinės dienos. Dalykai planuojami, negalime išleisti žmonių švenčių švęsti. Per Kalėdas, Naujus metus yra žmonių, kurie dirba.“

Tuo metu Seimo narys Mykolas Majauskas ragina kitąmet lapkričio 2-ąją eiti į darbą. Dirbti jis siūlo ir gegužės pirmąją –  tarptautinę darbininkų dieną. Tačiau manais suteikti dvi papildomas atostogų dienas, kad ne Seimas nustatytų, o patys dirbantieji pasirinktų, kuriomis dienomis švęsti, ilsėtis ir atostogauti.

„Prancūzijoj yra 11 valstybinių švenčių, tačiau 25 kasmetinės atostogų dienos. Anglijoje yra 8 šventės ir 28 atostogų dienos. Kai turi daug švenčių, jų svarba ir simbolika mažėja“, – teigia M. Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Dvi papildomos atostogų dienos dirbančiuosius vilioja. Tačiau yra ir tokių, kurie siūlo išlaikyti gegužės pirmosios ir lapkričio antrosios valstybinį šventinį statusą:

„Jeigu leidžia prisidėti prie atostogų, jis pasiims tą lapkričio 2 atostogoms. Tokiu atveju būtų galimybė žmogui didesnė rinktis.“

„Lapkričio dienas laisvas reikėtų palikti. Nemažai žmonių važinėja, kapines tvarko, tokia tradicija. O gegužės 1-oji – Darbo žmonių šventė.“

„Visi labiau susiburia, jaukumo suteikia bendras visiems laisvadienis, o ne individualus pasirinkimas.“

„Aš už papildomą atostogų dieną, kada pats nori, pasirenki. Patogiau, atostogaučiau.“

Darbdaviai sutinka svarstyti galimybę suteikti papildomas atostogų dienas mainais panaikinant dvi šventines. Verslui esą geriau mažiau šventinių dienų, kai sustoja ekonomika ir prekyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turėdamas papildomai 2 dienas atostogų, galėtum formuoti sau, kada tau reikalinga jas ir kaip panaudoti. Pavasarį ar rudenį, čia yra daugiau logikos“, – kalbėjo darbdavių konfederacijos atstovas Vytautas Zimnickas.

Tačiau profesinės sąjungos stoja piestu prieš šventinių dienų naikinimą, ir ypač saugo gegužės pirmąją.

„Šventinės dienos yra šventinės, atlieka savo funkciją, reikalingos darbuotojams dėl įvairių priežasčių, tiek dėl dvigubo apmokėjimo ir dėl papildomų išeiginių dienų. Turime pagaliau turėti stuburą ir išdrįsti kalbėti apie ilgesnes kasmetines atostogas, ką kitos šalys jau seniai padarė“, – mano profsąjungų pirmininkė Lina Ruginienė.

REKLAMA

O štai Vėlinių šventinę dieną inicijavusi lenkų atstovė Rita Tamašunienė nusiteikusi ginti šios dienos šventinį statusą:

„Yra šventinės dienos, kurios yra tradicinės, susiję su mūsų kultūriniais, istoriniais dalykais. man atrodo, nereikia painioti pelų su grūdais.“

Beje, ne visi dirbantieji Lietuvoje atostogauja pagal Darbo kodeksą ir jame atostogoms numatytas 20 darbo dienų. Medikų, pedagogų, lakūnų ir dar kelių profesijų atostogų trukmę nustato Vyriausybė.

Tad jei iš dabartinių 14 šventinių dienų pora būtų išbrauktos, nuo Vyriausybės priklausys, ar visi dirbantieji už tai gaus dvi papildomas atostogų dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų