REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) specialistai gamykloje Norvegijoje pradėjo testuoti Lietuvai pagamintą vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS. 

Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) specialistai gamykloje Norvegijoje pradėjo testuoti Lietuvai pagamintą vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS. 

REKLAMA

Lietuvai pagaminti šios sistemos komponentai pirmiausia bus išbandomi gamykloje „Kongsberg“, o vėliau atgabenus sistemą į Lietuvą, testavimai bus atlikti ir lauko sąlygomis, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Anot jos, tikrinamas NASAM sistemos komponentų techninis ir taktinis atitikimas nustatytai ginkluotės specifikacijai. 

Sistemos testavimas truks iki 2020 metų vasario mėnesio.

„Testų metų bus patikrinti visi NASAMS komponentai: raketsvaidžiai, radarai, elektrooptiniai sensoriai, turimų trumpo nuotolio oro gynybos sistemų RBS70 integracijos komponentai, ryšių mazgai ir valdymo komponentai bei transporto priemonės“, – teigė KAM.

Numatyta, jog vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NASAMS į Lietuvą bus pristatyta iki kitų metų pabaigos.

Tuomet prasidės KOP Oro gynybos bataliono specialistų apmokymas valdyti šią vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS Lietuva įsigyja pagal KAM ir Norvegijos kompanijos „Kongsberg“ 2017 metų spalio 26 dieną pasirašytą sutartį.

REKLAMA

Pagal ją, Lietuvos kariuomenės karinėms oro pajėgoms už 110 mln. eurų bus nupirkta įranga dviem oro gynybos baterijoms, logistinis sistemos palaikymo paketas ir mokymai sistemos operatoriams bei priežiūros specialistams.

Įgyvendinus šį projektą, Lietuva įgis sukomplektuotą ir integruotą vidutinio nuotolio oro gynybos pajėgumą, teigia KAM.

„Su NASAMS mes įsigyjame sukomplektuotą ir integruotą vidutinio nuotolio oro gynybos pajėgumą, kurio trūko ir kurio iki šiol neturėjome. Taip iš dalies užpildome vieną didžiausių šalies gynybos spragų – oro erdvės apsaugą“, – pabrėžė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. 

REKLAMA
REKLAMA

Įsigyjama sistema yra nauja, išskyrus naudotus raketų paleidiklius, įsigytus iš Norvegijos kariuomenės ir kurie bus atnaujinti iki gamyklinių parametrų.

Planuojama, kad iki 2021 metų visos priemonės jau bus pasiekusios Lietuvą, apmokytas personalas, o visi komponentai bus integruoti į bendrą sistemą, gebančią vykdyti oro gynybos užduotis: stebėti ir kontroliuoti oro erdvę, įspėti antžeminius padalinius apie oro grėsmę ir, esant būtinybei, naikinti taikinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų