REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskelbus oficialią gripo sezono pradžią kilo subruzdimas: nors laukiama itin agresyvus iš Australijos atkeliaujančio viruso, pasirodo, nemokamos gripo vakcinos gydymo įstaigas greičiausiai pasieks tik mėnesio pabaigoje. Tačiau gera žinia yra – daugelį poliklinikų šią savaitę jau pasiekė mokamos vakcinos. Portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kiek gali šiemet tekti pakloti norint gauti skiepą nuo gripo.

Paskelbus oficialią gripo sezono pradžią kilo subruzdimas: nors laukiama itin agresyvus iš Australijos atkeliaujančio viruso, pasirodo, nemokamos gripo vakcinos gydymo įstaigas greičiausiai pasieks tik mėnesio pabaigoje. Tačiau gera žinia yra – daugelį poliklinikų šią savaitę jau pasiekė mokamos vakcinos. Portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kiek gali šiemet tekti pakloti norint gauti skiepą nuo gripo.

REKLAMA

Paskambinus pasidomėti dėl skiepų į pagrindines ne tik sostinės, bet ir kitų didžiųjų miestų poliklinikas, visos jos patvirtino jau turinčios keturvalenčių vakcinų.

Su įskiepijimu daugumoje jų kaina panaši – daugiau mažiau atsieis 11 eurų. 

Visgi, nors vakcinos dar tik „šviežiai“ pristatytos, Antakalnio poliklinikos registratūros darbuotoja pridūrė, kad norint pasiskiepyti vertėtų paskubėti, nes, jos teigimu, būna visaip – vieną dieną vakcinų dar yra, o kitą – nebe. Moteris informavo, kad mokamų vakcinų įstaiga gavusi daugiau kaip 300. 

Vis dėlto ne į kiekvieną šių įstaigų užėjus pavyks gauti skiepą tiesiog užsukus iš gatvės. Tiek Vilniaus rajono centrinė, tiek Centro, Kauno miesto poliklinikose mokama vakcina skiepijami tik įstaigoje registruoti pacientai. 

REKLAMA
REKLAMA

Kitur gi – Antakalnio, Šeškinės, Šiaulių centro poliklinikoje – gali pasiskiepyti visi norintys, tačiau turi turėti šeimos gydytojo išrašą ir siuntimą, kuris galiotų tą pačią parą arba penkias paras (priklausomai nuo įstaigos). Tokia pažyma būtina ir dėl skiepų kreipiantis į privačias gydymo įstaigas.

REKLAMA

Tačiau pastarosiose įstaigose kainos „kandžiojasi“ labiau. „Antėja“ laboratorijoje keturvalentė „Fluarix tetra“ vakcina kainuoja 18, „Endemik“ klinikoje – 18,90 eurų. Už panašią sumą siūlo pasiskiepyti ir kitos privačios įstaigos.

Kiek daugiau vakcina gali atsieiti „Medicinos diagnostikos ir gydymo centre“ – su įskiepijimu ten ji kainuoja 21 eurą. Jei neturima šeimos gydytojo siuntimo, galima ir privati konsultacija, tačiau jos kaina – jau 26 eurai.

Kaip sakė Medicinos diagnostikos ir gydymo centro direktoriaus pavaduotoja vidaus ligų gydytoja Jūratė Garšvienė, atsižvelgianti į specialistų rekomendacijas ir šiųmečio gripo sezono prognozes, dalis pacientų jau pasiskiepijo keturvalente vakcina. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kiek vakcinų prireiks šio sezono metu, pasakyti sunku, tačiau stebime situaciją ir kaip ir kasmet jų užsakymą koreguojame pagal poreikį. Svarbu žinoti, kad nuo gripo žmogus skiepijamas tik tada, jei tuo metu neserga peršalimo ligomis, taip pat nesant kitų kontraindikacijų, todėl atvykstant skiepytis būtinas šeimos gydytojo siuntimas, patvirtinantis, jog pacientą galima paskiepyti.

Tiesa, norintiems pasiskiepyti, bet tokio siuntimo neturintiems mūsų centre siūlome galimybę dar tą pačią dieną apsilankyti pas tądien konsultuojantį bendrosios praktikos gydytoją ir gavus jo patvirtinimą pasiskiepyti“, – komentavo įstaigos atstovė.

Gydytojai: vyresnio amžiaus žmonėms skiepytis anksti

Nors nemokamų vakcinų dar nė su žiburiu nerasi, medikai ramina, kad pasiskiepyti nevėlu ir spalio pabaigoje. Gydytojas infektologas prof. dr. Alvydas Laiškonis portalui tv3.lt yra patvirtinęs, kad pirmomis spalio dienomis skubėti skiepytis ir nereikėtų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi sergamumo gripu pakilimas būna sausio mėnesį, tai nebūtinai iškart lėkti skiepytis. Tą galima padaryti ir lapkritį, nes imunitetas  po skiepo susiformuoja per tris savaites. Taigi pasiskiepijus spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje, sausį, vasarį turėsime didžiausią antikūnų kiekį. Vėliau jie jau pradeda mažėti“, – aiškino pašnekovas.

Jam antrindama Aukštadvario pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Jurga Dūdienė pabrėžė, kad ypač neskubėti vakcinuoti reikėtų vyresnio amžiaus žmonių.

„Tikrai nebus vėlu pasiskiepyti mėnesio pabaigoje, pernai irgi nemokama vakcina pradėjome skiepyti tik tokiu metu. Kaip tik yra tokia teorija: kadangi vyresnių žmonių imunitetas išsilaiko trumpiau, o didžiausią gripo epidemijos pakilimą turime sausio, vasario, kovo mėnesiais, tai pasiskiepijus per anksti galima „išbarstyti“ imunitetą", – kalbėjo medikė.

REKLAMA

Ji pridūrė, kad pasiskiepyti nėra vėlu ir gruodžio mėnesį.

„Kitiems sveikiems pacientams, kurie nori pasiskiepyti nuo gripo, bet ir dėl įvairių priežasčių tą vis atideda, tikrai niekur „nepavėluos" pasiskiepyti ir žiemą. Tiesiog pirmąsias dvi savaites po skiepo nereikėtų lankytis masinio susibūrimo vietose, kur didesnė žmonių koncentracija. Jeigu ir nespėtų visiškai susidaryti imunitetas, jau kažkiek vis tiek padėtų atsilaikyti prieš virusą", – kalbėjo medikė.

Skiepytis turėtų nesergantis, nekarščiuojantis, antibiotikų nevartojantis žmogus. Svarbu po skiepo bent dvi dienas nevartoti alkoholio. Taip pat persirgus sunkiomis ligomis būtų gerai bent porą savaičių pralaukti, nes tuo metu imuninė sistema yra jautri ir gali sureaguoti.

REKLAMA

Kam priklauso nemokama vakcina?

VLK yra informavusi, kad šiemet nupirkta beveik 13 tūkst. daugiau gripo vakcinos dozių nei pernai. Nemokamai skiepijami rizikos grupėse esantys žmonės.

Kaip ir anksčiau, nemokamai bus skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais.

Kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Šiemet vakcinoms pirkti buvo skirta beveik 900 tūkst. eurų. Iš viso 2019–2020 metų sezonui įsigyta kiek daugiau nei 144 tūkst. gripo vakcinos dozių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai, remiantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, iš VLK nupirktų 131 738 sezoninio gripo vakcinos dozių, buvo įskiepytos 129 096 dozės, tai yra 98 proc. nupirktos vakcinos kiekio.

ULAC duomenimis, 2018-2019 sezono metu nustatytas 49 661 gripo atvejis, mirė 26 žmonės. Valstybės lėšomis pasiskiepijo kiek daugiau nei 129 tūkst. gyventojų, savo lėšomis – kiek daugiau nei 29 tūkst. žmonių.

Portalas tv3.lt jau rašė, kad šiemet iš Australijos atkeliauja itin agresyvaus gripo banga.

Būtinos gripo profilaktikos priemonės:

•  kruopščiai plauti rankas;

•  laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo higienos;

•  grūdintis, būti fiziškai aktyviems;

•  gerti daug skysčių, valgyti daugiau vaisių ir daržovių;

•  laikytis darbo ir poilsio režimo;

•  vengti kontakto su sergančiu asmeniu;

•  sergant neiti į darbą, o vaikų neleisti į ugdymo įstaigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų