REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Europą išsiųstas Stasys Jakeliūnas ėmė skalbti apatinius baltinius Briuselyje. Kito valstiečio – Virginijaus Sinkevičiaus eurokomisaro klausymų išvakarėse apkaltino ji dalyvavus metoo skandale, nejautrumu ir šantažu. Net konservatoriai sako, kad tokios S. Jakeliūno kalbos yra melas ir didelė gėda šaliai – greičiausiai nulemtos pavydo jaunam valstiečiui gavus S. Jakeliūno norėtą postą.

Į Europą išsiųstas Stasys Jakeliūnas ėmė skalbti apatinius baltinius Briuselyje. Kito valstiečio – Virginijaus Sinkevičiaus eurokomisaro klausymų išvakarėse apkaltino ji dalyvavus metoo skandale, nejautrumu ir šantažu. Net konservatoriai sako, kad tokios S. Jakeliūno kalbos yra melas ir didelė gėda šaliai – greičiausiai nulemtos pavydo jaunam valstiečiui gavus S. Jakeliūno norėtą postą.

REKLAMA

Virginijus Sinkevičius – kandidatas į Europos Parlamento aplinkos eurokomisarus – stoja akis į akį su europarlamentarais. Būtent jie dabar sprendžia, ar Lietuvos ministras gali tapti aplinkos ir vandenynų eurokomisaru. Neabejotinai čia linksniuojamas V. Sinkevičiaus amžius.

„Pirmiausia į akis krito jūsų amžius, jūs 28-erių metų. Manau, tai nėra problema, ir labai tikiuosi, ateityje tokių jaunų komisarų bus daugiau”, – kalbėjo Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komiteto pirmininkas Pascal Canfin.

REKLAMA
REKLAMA

Tris valandas vykusius klausymus, kuriuose sprendėsi jo likimas, V. Sinkevičius pradėjo padėka Lietuvai.

„Aš išmokau tarnauti savo šalies gyventojams, aš suvokiau, kaip svarbu būti šalia kiekvieno iš jų, suprasti jų lūkesčius ir rūpesčius. Taip, kaip tai mokate ir jūs. Lietuva, ačiū už suteiktas galimybes ir nueitą kelią“, – dėkojo V. Sinkevičius.

REKLAMA

Po kandidato prisistatymo prasideda tikras egzaminas. Klausymus vykdo Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas ir Žuvininkystės komitetas. Į V. Sinkevičių pradeda skrieti pirmieji iš net 25-ių klausimų. Europarlamentarai V. Sinkevičių tikrina ir išties specifiniais klausimais. Pavyzdžiui: „Ar reikalingi mikroplastiko filtrai mūsų skalbimo mašinose?“, „Kaip jis ketina keisti medžiojamų žvėrių kvotas?“, „Kaip kovoti su endokrininę sistemą ardančių chemikalų gamyba?“ ar „Ką V. Sinkevičius darys, kad didėtų moterų vaidmuo žuvininkystės sektoriuje?“ Jauniausiam kandidatui į eurokomisarus Briuselio istorijoje reikia įrodyti, kad jis turi ir pakankamai kompetencijos, ir entuziazmo, ir lyderystės aukštam postui.

REKLAMA
REKLAMA

Įtampa klausymuose, įtampa ir jų išvakarėse. Mat dar vakar V. Sinkevičius sulaukė politinio smūgio į paširdžius. Jo buvęs bendražygis Lietuvoje, dabar europarlamentaras Stasys Jakeliūnas naujajai Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen išsiuntė laišką, kuriame apskundė ne ką kitą, o V. Sinkevičių dėl Seimo nario Mykolo Majausko #Metoo istorijos, kai šis pernai kovą buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu.

Europarlamentarė Rasa Juknevičienė pasakoja, kad S. Jakeliūnas savo laišku Briuselyje sukėlė susidomėjimą juo pačiu.

„Aš nepritariu tokiems laiškams. Manyčiau, kad tikrai Lietuvai nepadarys didelės žalos, bet pačiam Stasiui Jakeliūnui nemanau, kad jo atžvilgiu tai būtų labai didelis pliusas, nes daugelis klausia: „O ko tas žmogus siekia? Ko jis nori? Kodėl jis taip aršiai priešinasi?“, – sako europarlamentarė Rasa Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot S. Jakeliūno, V. Sinkevičius nesiėmė veiksmų, kad viešai apgintų ar palaikytų M. Majausko neva nuskriaustas moteris, nors, anot S. Jakeliūno, kandidatas į eurokomisarus sakė žinantis, kad M. Majausko priekabiavimas – „vieša paslaptis“. Tokie S. Jakeliūnio pareiškimai įpykdė kitą europarlamentarę Aušrą Maldeikienę, kuri skubiai išsiuntė laišką kolegoms Europos Parlamente ir paneigė visus S. Jakeliūno teiginius.

„Aiškinimas man loginis gali būti vienintelis – tas žmogus žiauriai pavydi, kad buvo šita pozicija ne jam pasiūlyta, o ponui V. Sinkevičiui, nors tarp jo ir pono V. Sinkevičiaus – praraja. Ponas V. Sinkevičius išsilavinęs ir protingas, o ponas S. Jakeliūnas kerštingas ir piktas“, – mano europarlamentarė Aušra Maldeikienė.

REKLAMA

Pats V. Sinkevičius šiandien TV3 žinioms sakė nekomentuosiantis jį šmeižiančio S. Jakeliūno laiško. Anot jo, tai – „S. Jakeliūno tema, tad tegul jis ir komentuoja“. Viešos nuostabos, kodėl puola saviškį sulaukęs S. Jakeliūnas iš pradžių ragelio nekėlė, paskui išsijungė telefoną, tačiau galiausiai stojo prieš kameras su naujais kaltinimais pačiam V. Sinkevičiui: esą jis dėl posto Briuselyje šantažavo „valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį.

„Aš nergaliu pasakyti, kaip būtent šantažavo, kokiomis aplinkybėmis, kada, bet tai buvo teiginys pasakytas esant maždaug 50-iai žmonių, frakcijos narių ir tai galima pasitikrinti kalbantis su jais ir su pačiu Ramūnu karbauskiu, galbūt ir su Virginijumi Sinkevičiumi”, – sako europarlamentaras Stasys Jakeliūnas.

REKLAMA

„Ne, jis tikrai nedarė spaudimo. Aš juokiuosi, kai man tai pradeda sakyti kas nors, nes aš bandau įsivaizduoti, koks turėtų būti žmogus, kuris man galėtų daryti spaudimą. Ir jis to nedarė, pirmas dalykas. Antras dalykas – tai buvo daryti beprasmiška šiuo klausimu, kadangi sprendimą priiminėja trys institucijos. Tai yra Seimas, Vyriausybė ir Prezidentūra“, – teigia LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Visgi lietuvių europarlamentarai ir politologai įsitikinę, kad jei V. Sinkevičiui po klausymų ir nepavyks tapti eurokomisaru, dėl to kaltas bus ne S. Jakeliūno keliamas ažiotažas.

„Gali būti, kad daugelis tokį laišką ir ignoruos. Sunku pasakyti, kaip Komisijos pirmininkė jį įvertins. Nes akivaizdu, kad jis taip sukonstruotas, kad lyg ją ir turėtų užkabinti, bet jeigu ji visgi mėgsta argumentų kalbą, tai ji tais gandais, kurie laiške išdėstyti, manau, kad galbūt ir nesikliaus“, – teigia politologė Rima Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Niekam tas Jakeliūnas neįdomus. Jakeliūnas yra įdomus sau. Niekas nesiteirauja, nes aš jums sakau – kiekviena šalis čia turi savo vargšų ir tas vienas lietuviškas vargšas yra ponas Jakeliūnas“, – sako A. Maldeikienė.

Visgi politologai įsitikinę, kad tokios istorijos garbės Lietuvai Europos parlamente tikrai nedaro.

„Tokių kaltinimų kėlimas turėtų būti mažų mažiausiai pagrįstas. Aš manau, kad tai pakankamai kaip politikui – nesolidu. Ir vargu bau, ar galvojama apie Lietuvą, kaip valstybę, ir jos įvaizdį“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

Beje, pats S. Jakeliūnas į Europos Parlamentą pateko vos per plauką – kai po rinkimų į Europos Parlamentą su „valstiečių“ sąrašu išrinktas buvęs krepšininkas Šarūnas Marčiulionis atsisakė laimėto mandato. Tuo tarpu lapkritį 29 gimtadienį švęsiantis V. Sinkevičius pretenduoja tapti jauniausiu eurokomisaru šios europinės institucijos istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų