REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aistros dėl Astravo verda ne tik gatvėse, bet ir valdžios kabinetuose. Politikai susikivirčijo ne tik dėl to, kaip saugotis būsimos jėgainės grėsmės, bet ir ką daryti su pačia Baltarusija – nuo jos atsiriboti, ar visgi bendrauti. Ginčas Seime įtraukė net tik užsienio reikalų ministrą, bet ir prezidentą G. Nausėdą. Lygiai tuo pat metu, lyg niekur nieko, pas Seimo pirmininką į kabinetą užsuko Baltarusijos ambasadorius.

Aistros dėl Astravo verda ne tik gatvėse, bet ir valdžios kabinetuose. Politikai susikivirčijo ne tik dėl to, kaip saugotis būsimos jėgainės grėsmės, bet ir ką daryti su pačia Baltarusija – nuo jos atsiriboti, ar visgi bendrauti. Ginčas Seime įtraukė net tik užsienio reikalų ministrą, bet ir prezidentą G. Nausėdą. Lygiai tuo pat metu, lyg niekur nieko, pas Seimo pirmininką į kabinetą užsuko Baltarusijos ambasadorius.

REKLAMA

Astravo atominės elektrinės statybų epopėjai einant į pabaigą, Lukašenkos režimas gali tik džiūgauti. Ne tik artėja diena, kai baltarusiai pasieks savo tikslą ir paleis pirmąjį jėgainės reaktorių, bet dar ir Lietuvos valdžia riejasi tarpusavyje.

Žiežirbos dar smarkiau nei visada pasipylė prieš savaitę, kai užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Niujorke susitiko su Baltarusijos užsienio reikalų ministru.

REKLAMA
REKLAMA

Grybauskaitės kadencijos pabaigoje santykiai su Baltarusija buvo užšaldyti, taigi susitikimas sukėlė konservatorių pyktį, o Linkevičių jie išsikvietė pasiaiškinti į neviešą posėdį Užsienio reikalų komitete Seime. Ministras rėžia tiesiai, ką jis mano apie tokį jo gaišinimą.

REKLAMA

„Artėja, matyt, rinkimai, tai kai kas nori išnaudoti. Man truputį keista, kodėl šita situacija pasirinkta, gal kolegos neturi fantazijos, gal kitų klausimų nesugalvoja, nori kažkokios konfrontacijos“, – sako ministras Linas Linkevičius.

Apie tai, kad dialogą su Baltarusija atnaujinti būtina, kalba ne tik Linkevičius, bet ir prezidentas, šiandien sveikinęs policininkus profesinės šventės proga. Linkevičių jis gina, o dialogo su Baltarusija nebuvimą vadina nenaudinga „stručio politika“.

Neištvėrę tokio prezidento požiūrio, konservatoriai bene pirmą kartą po inauguracijos jį sukritikavo dėl principingumo stokos.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad galbūt dar nebuvo laiko prezidentui įsigilinti į šią ypatingą situaciją“, – teigia konservatorius Audronius Ažubalis.

A. Ažubalis įsitikinęs, kad dialogo su nesaugią elektrinę statančia kaimyne nė negali būti.

„Dialogo kaina negali būti Lietuvos žmonių saugumas. Aš prieš bet kokį dialogą, jeigu jis gresia valstybei ir jos žmonėms. 10 metų Lietuva bandė pradėti dialogą su Baltarusija. Ką mes gavome dienos pabaigoje? Tą patį.“

„Dialogas yra ne tam, kad kažkam dovaną padarytum ar nubaustum. Dialogas yra tam, kad paveiktumėme, pasiektumėme, kad kažkas keistųsi“, – mano L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik štai keisti, kai statybos beveik pasiekė finišo tiesiąją, jau gali būti vėlu. Tiesa, konservatoriai šioje istorijoje irgi nėra nuošalyje, statybos kaimyninėje šalyje prieš dešimtmetį prasidėjo būtent jų kadencijos metu.

Savos Vyriausybės ministrą užstoja valstiečiai. Ramūnas Karbauskis jau spėjo pareikšti, kad iš tiesų konservatoriai priekaištauja prezidentui, tik pulti jo atvirai nedrįsta. Karbauskiui antrina ir koalicijos partnerių socialdarbiečių atstovas Bernatonis.

„Šita iniciatyva daugiau nukreipta prieš prezidento politiką negu prieš ministrą Linkevičių“, – pasakoja komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis.

Ironiška, tačiau lygiai tuo pat metu, kai posėdyje opozicija tardė Linkevičių, į kabinetą pas Seimo pirmininką Pranckietį pasikalbėti atvyko Baltarusijos ambasadorius. Žurnalistų klausimas apie elektrinės saugumą ambasadoriui Baranovskiui sukėlė šypseną.

REKLAMA

„Mes dėl jos irgi jaudinamės… Jūs suprantate – atominė elektrinė stovi mūsų teritorijoje. Tad kaip mes galime statyti nesaugią jėgainę toje valstybėje, kuri pati nukentėjo nuo Černobylio katastrofos? Mes taikome jai maksimaliai aukštus reikalavimus, atliekami streso testai, kokie anksčiau niekada nebuvo taikomi, ir po tyrimų nėra jokių pastabų“, – kalbėjo ambasadorius Valery Baranovski.

Ambasadorius, tiesa, nekalba apie tai, kad Baltarusija paprasčiausiai neįsileidžia Vakarų specialistų ir remiasi tik išvadomis, kurias parašo patys, stengiasi nuslėpti statybų metu kylančias avarijas.

„Kad ji būtų uždaryta – patikėkite, tai menkai tikėtina. Reikia susitaikyti su realybe, kad ši atominė elektrinė bus. Jeigu jus jaudina saugumo klausimai, dirbkime. Mus kaltina per menku atvirumu. Na, gerai, bet gi jūs juk nesiprašote atvažiuoti, parodyti jėgainę, pažiūrėti, kaip ji dirba… Tai ne taip sunku, Astravas arti – už 50 kilometrų.“

REKLAMA

Politologai pabrėžia, kad valdžia turėtų ne vaidytis, bet aiškiai įvardyti, kokio tikslo siekia dėl Astravo jėgainės. O būtent tikslo esą ir nematyti.

„Blogai, kai užsienio politika tampa vidaus politikos įkaite. Šito reikėtų kiek įmanoma vengti, nes žiūrėdami, kas vyksta mūsų viduje, tie patys baltarusiai priima sprendimus ir strateguoja savo veiksmus“, – sako politologė Rima Urbonaitė.

Tiesa, jėgainės atidarymas vis vėluoja, dabar baltarusiai tikisi pirmąjį reaktorių paleisti kitų metų pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų