REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugeliui šeimų Lietuvos regionuose trūksta elementarios pagalbos – psichologų, specialistų, dirbančių su priklausomybių turinčiomis šeimomis, kompleksinių paslaugų ir dėmesio, pastebi vaiko teisių sargai.

Daugeliui šeimų Lietuvos regionuose trūksta elementarios pagalbos – psichologų, specialistų, dirbančių su priklausomybių turinčiomis šeimomis, kompleksinių paslaugų ir dėmesio, pastebi vaiko teisių sargai.

REKLAMA

Štai Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė teigia, kad jau ne vienerius metus ataskaitose akcentuoja paslaugų šeimoms ir jų prieinamumo klausimą 

„Labai gaila, kad kiekviena ministerija savaip supranta kompleksines paslaugas. Matau visiškai skirtingas ėjimo kryptis. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kalba apie dienos centrus, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kalba apie mokyklą visai dienai. Tai irgi kažkuria prasme dienos centrų paslauga dengiasi. Tai koks yra tas valstybės pasirengimas ir kur reikėtų investuoti pinigus, kaip tai padaryti – klausimas. Mes neturime tiek laiko laukti, nes vaikai gyvena šiandien, čia ir dabar“, – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje trečiadienį kalbėjo E. Žiobienė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad pagalbos ypač reikia šeimoms, kur auga vaikai su elgesio ar emociniais sutrikimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai dažnai atsiremia tik į socialinį darbuotoją ar mokytojo asistentą, koks jis ten galėtų būti. O šeimai reikia visai kitokios pagalbos. Dažnai tam reikia specialių įgūdžių ir žinių. Ir va tokio pobūdžio paslaugų, orientuotų tiesiogiai į žmogų, ko tam žmogui reikia, o ne ką gali pasiūlyti ministerijos ar savivaldybės sąrašas, čia turbūt yra didžiausia problema. Todėl mes valstybėje nesusikalbame. Mes iš skundų matome, kad žmonės negauna tokių paslaugų, kokių jiems reikėtų. Tas yra akivaizdu“, – pastebėjo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

REKLAMA

Negali pasiekti psichologo

Jai antrino ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Alina Jakavonienė.

„Vaiko teisių apsaugos specialistai susiduria ir su tuo, kad tos paslaugos, jeigu savivaldybė nori, yra aktyvi, gali būti suteiktos gyventojams. Tačiau vienos savivaldybės ieško galimybių tas paslaugas gauti ir finansuoti, bet neretai tų paslaugų nėra, nes savivaldybė mano, kad tokio poreikio nėra“, – kalbėjo A. Jakavonienė.

Ji išskyrė, kokių specialistų poreikį tarnyba fiksuoja dažniausiai.

„Pastebime, kad labiausiai trūksta psichologų regionuose ir trūksta žmonių, kurie galėtų motyvuoti, specialistų, kurie dirba su šeimomis, turinčiomis įvairias priklausomybes, ne tik alkoholiui ir psichotropinėms medžiagoms, bet ir azartiniams lošimams. Jeigu tokia paslauga yra, tai neretai žmonės negali jos gauti, nes nėra pavėžėjimo. Pavyzdžiui, psichologas priima trečiadieniais ir ketvirtadieniais, o autobusas į tą miestą važiuoja tik pirmadieniais“, – pasakojo tarnybos vadovė.

Portalas tv3.lt neseniai domėjosi, kodėl lietuviai taip sparčiai skiriasi ir vis rečiau tuokiasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų