REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Novikovo nužudymo vieta (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Prieš daugiau kaip 8 metus Vilniaus centre garsų advokatą Sergejų Novikovą nužudęs Jonas Dambrauskas už grotų pasiųstas 18-ai metų. Bet atgailauti dėl savo įvykdyto nusikaltimo, greičiausia, jis neturi kada.

12

Prieš daugiau kaip 8 metus Vilniaus centre garsų advokatą Sergejų Novikovą nužudęs Jonas Dambrauskas už grotų pasiųstas 18-ai metų. Bet atgailauti dėl savo įvykdyto nusikaltimo, greičiausia, jis neturi kada.

REKLAMA

Žudikas teigia, kad dėl tragiško maisto įkalinimo įstaigoje sutriko jo sveikata, dėl vitaminų trūkumo pablogėjo regėjimas, jis patyrė psichologinį sukrėtimą bei dvasinius išgyvenimus ir kitus nepatogumus.

Patirtą žalą J. Dambrauskas įvertino įspūdinga suma – 36 500 eurų. Toks jo prašymas jau buvo atmestas Vilniaus apygardos administraciniame teisme 2018 metais. Bet J. Dambrauskas išliko atkaklus ir pateikė apeliaciją, kurią išnagrinėjo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Piktinosi dėl aliejaus

J. Dambrauskas uždirbti Lietuvos gyventojų sąskaita siekė priekaištaudamas dėl maitinimo jau nebeegzistuojančiame Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TI-K). Ten iki šiais metais įvykdytos reorganizacijos jis buvo laikomas nuo 2011 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo nutartyje yra rašoma, kad, anot J. Dambrausko, jis nuo 2011 m. buvo laikomas Lukiškių kalėjime, kur jam duodamas maistas buvo tragiškas, kotletai kepami aliejuje, o ne konvekcinėse krosnyse.

REKLAMA

„Tame pačiame aliejuje iškepus 800 porcijų, aliejus virsta nuodais, jis nėra keičiamas, burokėliai teikiami su panaudotu aliejumi, maiste trūksta baltymų, vitaminų ir mineralų, nuo 2011 m. taip ir nėra gavęs nei vieno vaisiaus.

Teigė, kad dėl nurodytų aplinkybių pareiškėjui sutriko sveikata, dėl vitaminų trūkumo pablogėjo regėjimas, patyrė psichologinį sukrėtimą, dvasinius išgyvenimus, nepatogumus, t. y. patyrė neturtinę žalą, kurią vertina 36 500 eurų suma bei prašo priteisti iš Lietuvos valstybės“, – J. Dambrausko argumentai pateikiami teismo nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakovas Lietuvos valstybė, atstovaujama Lukiškių TI-K, atsiliepime į skundą su pareiškėjo skundu nesutiko ir prašė jį atmesti kaip nepagrįstą. Nurodyta, kad suimtieji ir nuteistieji Lukiškių TI-K buvo maitinami vadovaujantis priimtais nutarimais.

Lukiškių TI-K atstovai pažymėjo, kad pareiškėjo nusiskundimai yra bendro pobūdžio, nėra konkretumo dėl tariamai jam padarytos neturtinės žalos. Šios žalos dydis nėra grindžiamas jokiais įrodymais.

J. Dambrauskas neįtikino teismo ir jo apeliacinį skundą nuspręsta atmesti. Ši nutartis yra neskundžiama.

Žiaurus nusikaltimas

Vis dėlto, J. Dambrauskas kriminaliniame pasaulyje bus prisimenamas ne dėl tragiško maisto, o dėl nusikaltimo, kurį jis įvykdė 2011 m. birželio 1-ąją. Tą dieną Vilniuje buvo nužudytas advokatas Sergejus Novikovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atliekant tyrimą paaiškėjo, kad J. Dambrauskas prieš nusikaltimą nusipirko pilkos spalvos motorolerį „Piaggio X9“, kuriuo birželio 1-ąją sekė S. Novikovą. Tą pačią dieną apie 16 val. jis atvyko į K. Kalinausko gatvę, kur advokatas tuo metu buvo palikęs automobilį ir užsukęs į banką „Citadelė“, esantį netoli jo namų.

J. Dambrauskas peiliu pradūrė jo automobilio „Honda Legend“ ratą, o paskui patykojęs užpuolė advokatą ir dūrė jam tris kartus į krūtinę.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad advokato ir Vilniaus miesto tarybos nario S. Novikovo nužudymą galėjo užsakyti Vilniaus laidojimo namų direktorius Vitalijus Gasparovičius, kuris sužinojo, jog S. Novikovas esą nori įsigyti dalį laidojimo verslo akcijų.

REKLAMA

Bet 2013 m. lapkričio 18 d. Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį, kur už advokato nužudymą 18 metų kalėjimo nuteisė J. Dambrauską. Tuo metu nužudymo organizavimu kaltintas V. Gasperovičius galiausiai buvo išteisintas dėl šių labai sunkių kaltinimų.

Bylos duomenimis, pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu surinkti įrodymai, kad 41 metų buvęs garsus boksininkas J. Dambrauskas Vilniaus centre nudūrė S. Novikovą. Bet ikiteisminio tyrimo pareigūnams nepavyko surinkti pakankamai įrodymų, kad šį sunkų nusikaltimą užsakė 43 metų Vilniaus laidojimo rūmų direktorius ir Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos vadovas V. Gasperovičius.

V. Gasperovičius buvo išteisintas dėl žmogžudystės organizavimo, bet Vilniaus apygardos teismas jį nuteisė dėl svetimo turto pasisavinimo bei dokumento klastojimo. Už šiuos nusikaltimus jam skirta 7 metų laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų