REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos į eurokomisarus deleguojamo Virginijaus Sinkevičiaus atsakomybėje bus daug nematomo, bet svarbaus darbo, sako Lietuvos ambasadorė Europos Sąjungoje (ES) Jovita Neliupšienė.

Lietuvos į eurokomisarus deleguojamo Virginijaus Sinkevičiaus atsakomybėje bus daug nematomo, bet svarbaus darbo, sako Lietuvos ambasadorė Europos Sąjungoje (ES) Jovita Neliupšienė.

REKLAMA

Pasak diplomatės, aplinkosaugos komisaras turės prižiūrėti ES teisės įgyvendinimą ir atstovauti bendrijai derybose su trečiosiomis šalimis. 

„Mes nežinome ir nematome to didžiojo darbo, kurį daro komisaras, atsakingas už aplinkosaugą, šiukšlių tvarkymą, švarinimą, įgyvendinimą direktyvų ir reglamentų, kuriuos priima ES. Nematome, kad tai yra kasdieninis darbas su šalimis narėmis prižiūrėti ir užtikrinti, kad visi vienodai suprastumėm tuos reglamentus ir direktyvas, kurias priimam“, – žurnalistams Briuselyje sakė J. Neliupšienė. 

„Kitas darbas, kurio kartais galbūt nepastebime, bet jis yra matomas tarptautinėje perspektyvoje, tai yra didžiulė atsakomybės sritis, kalbėti su trečiosiomis šalimis – šalimis, kurios nėra ES narės, bet tam, kad būtų pasaulis švaresnis, tvaresnis, sveikesnė aplinka, tai prie to turi prisidėti ne tik ES ir jos institucijos, bet ir kitos šalys. Tai didžiulis tarptautinis darbas“, – pridūrė ji.  

REKLAMA
REKLAMA

Anot J. Neliupšienės, V. Sinkevičiui taip pat daug dėmesio teks skirti Baltijos jūros problemoms – užterštumui, intensyviai laivininkystei bei žvejybos kvotoms, kurios svarbios Baltijos jūros žvejams. V. Sinkevičius turės užtikrinti balansą tarp galimybės žvejoti ir kuo švaresnės Baltijos jūros. 

REKLAMA

V. Sinkevičiui siūlomas aplinkosaugos komisaro postas, tačiau klimato kaitos darbotvarkę patikėta formuoti įtakingam olandų politikui Fransui Timmermansui – būtent jo žodis daug lems, kiek atsakomybės gaus V. Sinkevičius. 

Pasak V. Neliupšienės, klimato kaitos ir aplinkosaugos klausimai yra neišvengiamai susiję su ir su transportu, energetika, žemės ūkiu, todėl V. Sinkevičiui teks rasti kompromisus ir su kitų sričių komisarais. 

„Šiuo metu šis portfelis, aplinkosauga, ir bendrai klimato kaitos visa grupė, klausimai ES yra vieni iš prioritetinių, apie tai kad reikia įdėti daugiau pastangų užtikrinant saugia ir tvarią aplinką, tvarų pasaulį. Aplinkosauga yra didžiausias klausimas visoje klausimų grupėje. Šalia to kalbame apie vandenynų švarinimą apie tvarią žvejybą, tai yra didžiulė darbo grupė, kurioje dirba ne vienas komisaras ar kabinetas, bet daugiau negu 1000 Komisijos žmonių“, –sakė J. Neliupšienė.

REKLAMA
REKLAMA

V. Sinkevičiaus klausymai Europos Parlamente vyks ketvirtadienį. Jie truks tris valandas, V. Sinkevičiui bus užduodami 25 klausimai iš įvairių sričių, patenkančių į jo portfelio rėmus.

Klausymus vykdys Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas bei Žuvininkystės komitetas. Jiems jau yra pateikti V. Sinkevičiaus atsakymai raštu apie aplinkosaugą bei vandenynų, žuvininkystės politiką. 

Europarlamentarai sako, kad klausymuose tikisi daugiau sužinoti apie Lietuvos politiko asmenybės bruožus ir lyderystės savybes.

Išrinktoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Leyen) rugsėjį paskelbė, kad V. Sinkevičiui siūlomas už aplinkos apsaugą atsakingo eurokomisaro portfelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Derybų metu premjeras Saulius Skvernelis buvo sakęs, kad Lietuva Europos Komisijoje norėtų portfelio, susijusio su energetika, ekonomika arba išorės sienų apsauga.

Energetikos eurokomisaro portfelį gavo Estijos politikė Kadri Simson, o latviui ekspremjerui Valdžiui Dombrovskiui patikėtas už ekonomiką atsakingo Komisijos pirmininko pavaduotojo postas.

V. Sinkevičius taptų jauniausiu eurokomisaru bendrijos istorijoje. Jo politinis svoris gali priklausyti nuo to, kiek Europos žalieji jį pripažins savo politinės jėgos atstovu.

Šiuo metu eurokomisaro pareigas eina socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, jis atsakingas už sveikatą ir maisto saugą. Anksčiau Lietuvos eurokomisarais buvo Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Šemeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų