REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kruvinos Sausio 13-osios nakties aukos neabejotinai laikomi didvyriais, kurie sumokėjo brangią laisvės kainą. Kiekvieną Sausio 13-osios minėjimą tūkstančiai lietuvių visoje šalyje įsisega neužmirštuolę kaip pažadą atminti visus laisvės didvyrius. Tačiau panašu, kad pagarbą Sausio 13-osios aukoms simbolizuojanti gėlė Vilniuje tampa priminimu viešuose tualetuose nuleisti vandenį. 

Kruvinos Sausio 13-osios nakties aukos neabejotinai laikomi didvyriais, kurie sumokėjo brangią laisvės kainą. Kiekvieną Sausio 13-osios minėjimą tūkstančiai lietuvių visoje šalyje įsisega neužmirštuolę kaip pažadą atminti visus laisvės didvyrius. Tačiau panašu, kad pagarbą Sausio 13-osios aukoms simbolizuojanti gėlė Vilniuje tampa priminimu viešuose tualetuose nuleisti vandenį. 

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi skaitytojai, kurie nuotraukose užfiksavo prekybos centre „CUP“ esančiuose moterų tualetuose ant klozetų priklijuotus lipdukus – juose vaizduojamos neužmirštuolės, kurios primena nepamiršti nuleisti vandens. Į tv3.lt kreipėsi Lina (tikrasis vardas redakcijai žinomas, – aut. past.), kuri svarsto, ar tai nėra nepagarba istorinėms datoms, kurių minėjimo simboliu yra tapusi neužmirštuolė.

Prekybos centro administracija to neinicijavo

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su prekybos centro „CUP“ rinkodaros vadove Remigija Račyliene paaiškėjo, kad šie lipdukai tualetuose atsirado be administracijos žinios. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai mes tokių lipdukų neklijavome. Kažkas tai atliko savavališkai ir skubiai bus nuimti. Tokių lipdukų mes nei gaminome, nei klijavome ir tikrai neužmirštuolė yra skirta istorinėms datoms paminėti. Labai atsiprašome ir skubiai bus nuimta“, – atsakyme rašė R. Račylienė. 

REKLAMA

Ne pirmas atvejis

Naujienų portalui tv3.lt pavyko sužinoti, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai viešuose Vilniaus prekybos centrų tualetuose savavališkai klijuojami šie lipdukai. 

Pradėjus rengti šią publikaciją rugsėjo 23-ąją, naujienų portalą tv3.lt „Neužmirštuolės“ akcijos koordinatorė Laura Juozaitytė informavo, kad jai iš patikimų šaltinių yra žinoma apie panašius lipdukus prekybos centre G9. 

Tąkart naujienų portalui kreipusis į prekybos centro administraciją G9 vadovė Vilija Duobaitė atsakyme rašė: „Iš mus aptarnaujančios valymo kompanijos, nesame gavę pastebėjimų apie neužmirštuolės lipdukus, todėl į klausimus negaliu atsakyti“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ visuomenė pradėjo dalintis nuotrauka, kurioje užfiksuotas analogiškas lipdukas prekybos centro G9 tualete. 

Spalio 2 d. PC G9 vadovės V. Duobaitės pasiteiravus, ar jai, kai nuotrauka pasidalinta feisbuke, yra žinoma apie prekybos centro tualetuose užklijuotus lipdukus su neužmirštuole, V. Duobairė pateikė oficialų komentarą, rugsėjo 26-ąją pateiktą naujienų portalui 15min.lt: „Lipdukai atsirado ne mūsų prekybos centro iniciatyva – juos užklijavo mums nežinomi asmenys. Vos pastebėję lipdukus, mes juos iškart nuklijavome. Visi mūsų darbuotojai yra informuoti, kad vos pastebėję šiuos lipdukus juos nedelsiant pašalintų ir informuotų centro apsaugą ir administraciją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt taip pat pavyko sužinoti, kad jau ne pirmą kartą panašios savavališkos „iniciatyvos“ tualetuose pasikartoja ir prekybos ir pramogų centre „Akropolis“.

Pasirodo, kad pirmas toks atvejis „Akropolyje“ buvo užfiksuotas net prieš dvejus metus. „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas naujienų portalą tv3.lt informavo, kad dėl tokio poelgio buvo kreiptasi ir į policiją.  

„Galime tik apgailestauti dėl tokių neatsakingų piliečių poelgių. Jie ne tik nesuderinami su prekybos ir pramogų centrų „Akropolis“ veikla bei mūsų puoselėjamos vertybėmis, tačiau ir menkina nuostabios, jau kelerius metus Lietuvoje gyvuojančios iniciatyvos, pagrindines vertybes.

REKLAMA

Pastaruoju metu tokių atvejų neužfiksavome. Pirmas toks neatsakingas elgesys buvo užfiksuotas prieš beveik dvejus metus bendrojo naudojimo patalpose. Dėl atsakingų asmenų tapatybės nustatymo bei atsakomybės taikymo tuokart kreipėmės į policiją tolesniam tyrimui, tačiau tyrėjams nepastebėjus turtinės žalos, tyrimas nebuvo tęsiamas.

Neketiname taikstytis su tokiu elgesiu. Visuomet aiškinamės įvykių aplinkybes bei imamės veiksmų, siekiant operatyviai pašalinti tokius nepagarbius dalykus. Prireikus, visuomet  bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis.

Nors situacija nemaloni, tačiau kartu norisi ir pasidžiaugti, kad didžioji dalis mūsų lankytojų – sąmoningi, pilietiški asmenys, kurie nedelsiant informuoja apie tokius nepriimtinus veiksmus. Tad tik dar kartą norisi paraginti būti ne tik labiau sąmoningiems, tačiau ir puoselėti tautinės savimonės vertybes“, – rašoma „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovo Dominyko Mertino atsakyme.

REKLAMA

„Prieš dvejus metus pirmą kartą pastebėjus tokį neatsakingą elgesį bendrojo naudojimo (tiek vyrų, tiek moterų) patalpose, pavieniai atvejai dar kelis kartus buvo pasikartoję. Pastaruoju metu tokių atvejų neužfiksavome“, – pridūrė D. Mertinas.

Neužmirštuolės akcijos puoselėtojai laiko nepagarba

Neužmirštuolės akcijos koordinatorė Laura Juozaitytė naujienų portalui tv3.lt komentavo, kad bet kokį pasityčiojimą iš neužmirštuolės simbolio akcijos iniciatoriai laiko nepagarba, o pasikartojančius atvejus vertina kaip organizuotą piktybinę akciją.

„Neužmirštuolės simboliu ne tik išreiškiama pagarba Sausio 13-osios aukoms ir visiems nukentėjusiesiems, tai kartu pažadas atminti, kiek mums kainavo Lietuvos laisvė. Daugybė žmonių šį simbolį jau įprato įsisegti prie krūtinės, juo, minint Sausio 13-ąją, papuošia savo socialinių tinklų paskyras, tad bet kokį vizualinį pasityčiojimą iš šio simbolio laikome nepagarba visiems tiems, kam Neužmirštuolės iniciatyva brangi ir prasminga. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprantame, kad ne visiems simbolis savas ar artimas, neretai ir patys prisiklausome sąmokslo teorijų apie jį, tačiau savo veikla esame nusiteikę kantriai ir nuoširdžiai parodyti, kad nei vieno valstybinio simbolio tikrai nežadame išstumti, tenorime kurti modernią istorinės atminties formą. Visgi Jūsų atsiųstos nuotraukos nuteikia nemaloniai, nes tai tampa panašu į organizuotą piktybinę akciją – analogiškas nuotraukas patys gavome praėjusią savaitę. Todėl labai dėkojame prekybos centrams, jau sureagavusiems ir pašalinusiems lipdukus, tikimės, kad jų pavyzdžiu paseks ir kiti“, – viliasi Neužmirštuolės akcijos koordinatorė. 

Nuo 2014-ųjų gyvuojanti iniciatyva, pasak L. Juozaitytės, neretai sulaukia prieštaringų nuomonių visuomenėje – vieni ją palaiko, kiti negaili kritikos. Kaip svarsto pati akcijos koordinatorė, gali būti, kad Neužmirštuolės iniciatyvos priešininkai tualetuose klijuoja lipdukus specialiai bandydami keisti neužmirštuolės simbolio supratimą. 

„Provokacijų ar žeminančių žinučių „Facebook’e“ – tiek žinučių tiesiogiai mums, tiek komentarų po mūsų postais forma – sulaukiame kasmet, tiesa, vis mažiau. Neretai sulaukiame „dėmesio“ ir straipsnių forma, kaip esame ne valstybinis simbolis ir kaip stengiamės nupolitizuoti ar savintis Sausio 13-osios minėjimą. Dažniausiai į tai buvome linkę nereaguoti, tą iš esmės darome ir lig šiol, tiesiog stengiamės daugiau kalbėti viešai. Tai tapo ypač aktualu, kai pradėjome aukoti Krašto apsaugos savanorių pajėgoms, tad ginti mūsų simbolį tapo ir pareiga saugant ir mums svarbią partnerystę su KASP“, – pastebi akcijos koordinatorė L. Juozaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų