REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau mėnesį galiojanti naujoji vaiko dėl ligos praleistų pamokų pateisinimo tvarka spėjo pasėti nemažai chaoso. Dalis ikimokyklinukų tėvelių skundžiasi, kad net ir esant nedideliam vaiko negalavimui jie yra vis tiek priversti kreiptis į gydytojus, mat kitu atveju už praleistas dienas turės susimokėti. Medikai taip pat kraipo galvomis: išrašą e.sistemoje šie gali pateikti ne visada, o jei mokykloje tėvams leis pateisinti vos kelias dienas, nauji pokyčiai netenka prasmės.

Jau mėnesį galiojanti naujoji vaiko dėl ligos praleistų pamokų pateisinimo tvarka spėjo pasėti nemažai chaoso. Dalis ikimokyklinukų tėvelių skundžiasi, kad net ir esant nedideliam vaiko negalavimui jie yra vis tiek priversti kreiptis į gydytojus, mat kitu atveju už praleistas dienas turės susimokėti. Medikai taip pat kraipo galvomis: išrašą e.sistemoje šie gali pateikti ne visada, o jei mokykloje tėvams leis pateisinti vos kelias dienas, nauji pokyčiai netenka prasmės.

REKLAMA

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sprendimas atsisakyti vaiko ligos atveju iš gydytojo privalomos atnešti pažymos iš pradžių džiugiai sutiktas tiek tėvų, tiek medikų. Tačiau siekis sumažinti bereikalingą popierizmą, panašu, kol kas dar neduoda žadėtų vaisių.

Štai viena kaunietė Saulė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.) piktinasi, kad darželis vis tiek reikalauja pateikti iš e.sveikatos ištrauktą išrašą, nors tai padaryti gali būti neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

„Liga nėra svarbi, tik nuo kada iki kada vaikas sirgo, kad būtų pateisinta ir nereikėtų mokėti. Taigi, pavyzdžiui, vieniša mama, nenorėdama prarasti darbo, sergančiam vaikui samdo auklę, moka pinigus. O nepristačius pažymos dar reikės mokėti ir už darželį, nors nei buvo vaikas buvo jame, nei valgė“, – kalbėjo ji.

REKLAMA

Anot moters, bėda ne tik ta, kad gydytojai negali išrašyti pažymos. Neretai ir gauti ligą patvirtinantį išrašą iš e.sveikatos darosi sudėtinga.

„Pavyzdžiui, jei vaikas susirgo, ne visada yra talonų tą pačią dieną. Man pačiai buvo taip, kad antradienį nevedžiau vaiko į darželį, nes susirgo. Tačiau laikas pas gydytoją buvo tik kitam antradieniui. Žinoma, ji priėmė apžiūrai, bet į e.sveikatą duomenų nesuvedė, nes būtų reikėję tai daryti po darbo, nes jau priėmė įterpusi tarp kitų žmonių.

Taigi atvesdama vaiką į darželį po savaitės kaip neturiu ką pristatyti: iš e.sveikatos nėra ką ištraukti, o popierinio varianto nerašo, nes nepriklauso. Manau, darželis turi turėti savo formą arba tiesiog priimti raštu rašytą pateisinimą. Čia ir būtų palengvinimas daktarams, o ir tėvai atsakingai rūpinasi vaikais, niekam nėra malonu darbe imti biuletenį, bet vaikai serga... Ypač lankantieji pirmais metais“, – skundėsi Saulė.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekviena savivaldybė nusprendžia savaip

Respublikinės ikimokyklinio ugdymo vadovų asociacijos prezidentė Liucija Milašauskienė portalą tv3.lt informavo, kad kiekvienoje savivaldybėje dėl pamokų pateisinimo yra vis kita tvarka.

„Kiekvieno miesto valdžia apsisprendžia pati ir perduoda ugdymo įstaigoms, kad būtų vykdoma tvarka. Vilniaus savivaldybė tiesiog duoda tėvams anketą ir jie patys užrašo, kada vaikas sirgo, deda parašą ir daugiau nieko nereikia. Kaune ir daug kitų miestų p[rašoma iš e.sveikatos išsitraukti išrašą, kur būtų patvirtintas vaiko ligos faktas. Tėvai su vaiko kodu puikiai tą padaryti.

Natūralu, kad kol sistema įsivažiuoja, pasitaiko nesklandumų. Vieni tėvai nenori, kad išvis juos žymėtų e.sistemoje, kiti gal ne visada randa, kitą kartą ne visada medikai pažymi. Dar yra trikdžių, bet iš esmės šie pokyčiai – didžiulis palengvinimas gydytojams. Aišku, jei liga trunka ilgiau, tai tada jau reikia gydytojo pateisinimo“, – aiškino pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikus gaišins tik dėl pažymų?

Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas taip pat neslėpė, kad atsiliepimų dėl naujos tvarkos girdi įvairiausių. Anot jo, nors yra mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kurios labai sklandžiai perėjo prie sistemos ir nekelia papildomų problemų tėvams, vis dėlto kitur vis dar gaji sena, stagnacinė sistema.

„Be abejo, kad tėvams didelis palengvinimas, kai dėl nedidelio vaiko negalavimo nereikia skubėti pas gydytoją. Tačiau realybė tokia, kad kai kurių įstaigų atstovai sako, kad netinka tėvų pateisinimas, reikia gydytojo pažymos ir panašiai. Bet jeigu nepasitikima tėvais,  nežinau, kaip galima apskritai judėti į priekį visoje švietimo bendruomenėje. Tai jau yra problema“, – kalbėjo tėvų atstovas.

REKLAMA

Todėl, jo teigimu, nereikia stebėtis, kad tai sukelia įvairių kuriozinių situacijų.

„Pažymų jau fiziškai nebegalima išduoti, nors kai kurie tėvai dar eina pas gydytojus jų prašydami. Taigi tėvai verčiami blaškytis iš vienos įstaigos į kitą – iš poliklinikos grįžta atgal į mokyklą ar darželį, o ten sako, kad nieko nežino, be pažymos nepriims, nebus pateisinimo“, – kalbėjo D. Trečiakauskas.

Jis pabrėžė, kad ne mažesnis absurdas – laisvė pasirinkti pateisinamų dienų skaičių.

„Kaip visada yra problema, kad valstybės tarnautojai bijo atsakomybės. Ir tada pasirenkamas saugesnis variantas – padarykime mažiau, leiskime pateisinti 2–3 dienas, o toliau laukiame pažymų iš gydytojo. Taigi susiduriame su kuriozine situacija: jei vaikas nėjo dvi dienas į mokyklą, viskas gerai, bet jei nėjo trečią dieną, jau reikalauja iš gydytojo pažymos.

REKLAMA

Ir tada susiduriama su problema: vaikas iš tiesų negalavo, bet tai nebuvo rimta, tad į gydymo įstaigą nebuvo kreiptasi, bet mokykla nusistatė tvarką, kad reikia pateisinimo. O jei tėvai nesikreipė į gydymo įstaigą, atbuline data ligos fakto fiksuoti negalima. Manau, iš įstaigos pusės į tai reikėtų pasižiūrėti geranoriškai. Juk mato, pažįsta moksleivius, jų tėvus, kad nėra taip daroma piktybiškai. Kitu atveju jei dėl lengvo vaiko peršalimo tėvai ims gydytojus kviestis į namus, klausimas, kad medikai turės gydyti, o kada lakstyti ir išrašinėti pažymas?“ – svarstė pašnekovas.

Atbuline data fiksuoti ligos neturi teisės

Tai, kad ligos fakto atbuline data nustatyti gydytojas neturi teisės, patvirtino ir Antakalnio poliklinikos III Šeimos skyriaus vedėja Izabelė Juškienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei vaiko nebuvo ugdymo įstaigoje ir jis neapsilankė pas gydytoją, negalime atbuline suteikti išrašo, kad vaikas negalėjo dalyvauti dėl ligos. Šiaip daug kas priklauso nuo pačios ugdymo įstaigos, didžioji dalis jų paprašo informuoti jau pirmą dieną, kada suserga vaikas ir pradėti žymėti neatvykimą į ugdymo įstaigą. O po to jau žiūri, kokia situacija – jei liga užsitęsia, tai atneša apsilankymo išrašą. Arba suteikiamas pateisinimas jau po ligos“, – aiškino gydytoja.

Ji pridūrė, kad didžiausi nesusipratimai buvo rugsėjo pradžioje, kai viskas buvo nauja ir pačios ugdymo įstaigos nebuvo pasiruošusios.

„Dar vienam kitam tėveliui ir dabar pasitaiko neaiškumų. Didžioji dalis kyla dėl to, kad yra manančių, jog šią naują tvarką nustato gydymo įstaiga. Tačiau viena aišku, jei ugdymo įstaigos nustatys po kelių dienų terminą, kada galės pateisinti tėvai, tai mažai spręs problemą“, – sakė jis.

REKLAMA

Dar dėl prieš kelias savaites kilusio bruzdesio savo poziciją išsakė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis ragino ugdymo įstaigas kuo greičiau atlikti nepadarytus „namų darbus“ – parengti tvarkas nelankymui pateisinti bei su jomis supažinti tėvelius.

Portalas tv3.lt primena, kad nuo rugsėjo pirmosios atsisakius perteklinių 094/a pažymų, kuriomis iki šiol buvo pateisinamas mokinių, studentų neatvykimas į ugdymo įstaigą, savivaldybės ir ugdymo įstaigos turėjo parengti tvarkas ir nusimatyti, kaip pateisins neatvykimą dėl ligos, su jomis supažindinti tėvus ar globėjus, pilnamečius mokinius, studentus.

Medikai jau yra pareiškę kritišką poziciją dėl galimų pateisinti pamokų skaičiavimo.

Susiduriate su tokia problema? Papasakokite mums:

TURI NUOTRAUKŲ AR VIDEO MEDŽIAGOS ŠIA TEMA?
Atsiųsk mums!
SIŲSTI

Dėkojame! Medžiaga sėkmingai išsiųsta redaktoriui.

REKLAMA

Peržiūrėjus, ji bus patalpinta į straipsnį.

SIŲSTI
arba
PRIDĖTI
Klaida: nuotrauka, kurią bandote įkelti, užima per daug vietos ... (kažkas panašaus)
Įkelkite savo turimas nuotraukas ar video medžiagą ir nurodykite savo kontaktinius duomenis, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti.
PUBLIKUOTI
PUBLIKUOTI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų