REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje antradienį gaudžiant sirenoms prasidėjo civilinės saugos pratybos, kuriomis ruošiamasi reaguoti į galimą branduolinę nelaimę Astravo atominėje elektrinėje Baltarusijoje netoli Lietuvos sienos.

Lietuvoje antradienį gaudžiant sirenoms prasidėjo civilinės saugos pratybos, kuriomis ruošiamasi reaguoti į galimą branduolinę nelaimę Astravo atominėje elektrinėje Baltarusijoje netoli Lietuvos sienos.

REKLAMA

Per nacionalinį radiją ir televiziją gyventojai išgirdo patarimus, ką daryti įvykus branduolinei ar radiologinei nelaimei.

„Įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai (...) kuo greičiau eikite į artimiausią pastatą, kurio langai ir sienos nėra pažeisti. Uždarykite duris ir langus, užsandarinkite vėdinimo angas ir dūmtraukius, saugiausia likti pastato centre ar rūsyje. Klausykite per radiją, televizijas skelbiamas informacijas ir rekomendacijas, kaip elgtis“, – sakė pranešėja.

Sutriko puslapio veikla

Prasidėjus pratyboms sutriko pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms svetainės lt72.lt veikla. Ji neveikė apie dešimt minučių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vidaus reikalų ministerijos atstovės Ievos Dirmaitės, taip nutiko dėl lankytojų srauto.

„Visada po sirenų paleidimo, kai būna pirmas srautas, kelias minutes, sutrinka svetainė. Po kelių minučių atsinaujina“, – sakė ji.

REKLAMA

Šioje svetainėje pateikiama informacija, kaip pasirengti nelaimei, kaip elgtis jai įvykus, kaip gauti reikiamą informaciją ekstremaliosios situacijos metu.

Nežinotų, kaip elgtis

Saulėtą rudenišką dieną prie prekybos centro „Panorama“ sirenų gausmas girdėjosi silpnai.

„Negirdėjau ir negavau jokio pranešimo, nežinau kam šios pratybos skirtos“, – BNS sakė 34 metų vyriausioji seselė Laura Paskevičiūtė.

Ji teigė, kad tikriausiai nežinotų, kaip elgtis įvykus branduoliniam incidentui, tačiau pabrėžė, kad tokio pratybos yra naudingos ir reikalingos. 

REKLAMA
REKLAMA

„Yra vienas rūsys Šilo gatvėje, ten ir bėgčiau“, – kalbėjo 50 metų sociologas Algirdas Sruoga. 

Jis tvirtino, kad sirenų negirdėjo, pranešimo telefone negavo, nors anksčiau gaudavo. 

Tuo tarpu 27 metų programuotojas Artiomas Klimovas sakė, kad žinutę gavo, bet sirenų negirdėjo. 

„Tikrai nežinočiau kaip elgtis. (...) Pratybos reikalingos, kad patikrinti sistemas, buvo telefone nuorodos parašytos, per jas būtų galima rasti informacijos“, – kalbėjo jis. 

32 metų vadybininkė Olvyga Klimienė tvirtino, kad sirenų taip pat negirdėjo, tačiau žinutę gavo.

„Turbūt nežinočiau ką daryti, bet pratybos reikalingos, čia turbūt pačių žmonių problema, kad jie nepamato, nepasidomi“, – kalbėjo moteris. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pratybos truks keturias dienas

Vidaus reikalų ministerija skelbia, kad ši gyventojų perspėjimo sistema įprastai tikrinama dukart per metus, tačiau šiemet tai – ir valstybinio lygio pratybų dalis.

Gyventojai, tinkamai sukonfigūravę telefonus, taip pat gavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento žinutes apie gyventojų perspėjimo sistemos patikrinimą su raginimais įsijungti Lietuvos radiją ar televiziją.

Trečiadienį per pratybas bus imituojama gyventojų evakuacija – po 50 savanorių bus evakuojama iš Švenčionių rajono į Zarasų rajoną ir iš Vilniaus rajono į Kalvarijos savivaldybę.

Ketvirtadienį numatoma radiacinė žvalgyba iš oro, bus pasitelkti du sraigtasparniai, taip pat numatoma vykdyti antžeminę žvalgybą.

REKLAMA

Mokymuose dalyvaus apie 300 pareigūnų, karių, tarnautojų iš šešių savivaldybių.

Per pratybas tikrinama, kaip šalies institucijos yra pasirengusios reaguoti ir vykdyti joms pernai atnaujintame Valstybiniame gyventojų apsaugos plane numatytas funkcijas.

Nesutarus dėl pratybų scenarijaus su Vilniaus miesto savivaldybe, sostinės pareigūnai jose nedalyvaus, bus tik stebėtojai.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Astravo jėgainė netoli Lietuvos sienos statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Baltarusija tokius priekaištus atmeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų