REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad Vyriausybė laikysis Lietuvos sprendimo neįsileisti Baltarusijoje baigiamos statyti Astravo atominės elektrinės (AE) elektros. 

Premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad Vyriausybė laikysis Lietuvos sprendimo neįsileisti Baltarusijoje baigiamos statyti Astravo atominės elektrinės (AE) elektros. 

REKLAMA

Taip jis reagavo į kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko Vytauto Landsbergio bei dalies Seimo narių kreipimąsi. 

Pasak premjero, Vyriausybės programoje įtvirtintas siekis, kad nesaugi Astravo atominė jėgainė nepradėtų veikti, o jeigu taip atsitiks, joje pagaminta elektra nepatektų į Lietuvos rinką.

„Vyriausybės vardu noriu jus patikinti, kad Lietuvos pozicija dėl Baltarusijoje statomos Astravo AE keliamos grėsmės Lietuvai nesikeičia. Man ypač svarbus Lietuvos žmonių saugumas. Todėl neturime pagrindo keisti poziciją dėl Astravo AE“, – teigiama Vyriausybės spaudos tarnybos išplatintame premjero pareiškime.

S. Skvernelis pabrėžė, kad būtent dabartinės Vyriausybės teikimu Seimas priėmė įstatymą dėl Astravo AE.

Premjeras priminė, kad šių metų vasarį Vyriausybė pritarė Veiksmų planui dėl Astravo AE, o kovą jis pats laišku kreipęsis į Baltarusijos ministrą pirmininką, siūlydamas pertvarkyti projektą. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak S. Skvernelio, visi šie faktai rodo, kad tik pastaraisiais metais Seimas ir Vyriausybė ėmėsi ryžtingų veiksmų siekiant ES ir kitų šalių paramos Lietuvos pozicijai stabdyti jau nuo 2010 metų planuojamą ir nuo 2013 metų statomą atominės jėgainės Baltarusijoje projektą.

REKLAMA

Premjeras pažymėjo, kad rugsėjo 24 dieną Lietuva dar kartą pateikė reikalavimą Europos Komisijai ir valstybėms narėms visapusiškai įsitraukti į Astravo AE skirtų branduolinės saugos rekomendacijų įgyvendinimo kontrolę ir viso proceso stebėseną.

Anksčiau rugsėjį Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai buvo įteiktas raštas su pasiūlymu dar iki įvežant branduolinį kurą į Baltarusijos teritoriją pasirašyti su Lietuva susitarimą dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinę avariją. Anot S. Skvernelio, toks susitarimas leistų apie galimas avarijas AE sužinoti nedelsiant.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija kreipėsi į šalies vadovus dėl Astravo atominės elektrinės.

„Gerai, kad laikomės savo jau priimto nutarimo, jog Astravo grėsmė Lietuvai yra prioritetų prioritetas. Būtų gerai, kad valstybės institucijose irgi taip būtų daroma“, – šeštadienį partijos tarybos posėdyje sakė garbės pirmininkas V. Landsbergis.

Kreipimasis skirtas prezidentui Gitanui Nausėdai, ministrui pirmininkui S. Skvernelui, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui.

Konservatoriai teigia, kad atsinaujinantis politinis dialogas tarp Lietuvos ir Baltarusijos bei trečiadienį Niujorke įvykęs šių šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas yra grėsmė nacionaliniam saugumui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skelbiame aliarmą dėl ryškėjančios didelės grėsmės nacionaliniam valstybės saugumui ir nepriklausomai egzistencijai per kapituliacijos ženklus, rodančius, kad Astravo elektrinė Lietuvoje palaipsniui legitimizuojama oficialios užsienio politikos formuotojų ir vykdytojų“, – rašoma kreipimosi tekste.

Konservatoriai, be kita ko, reikalauja stabdyti bet kokias iniciatyvas, kurios skatina bendradarbiavimą su Baltarusija ir šios šalies prezidento Aleksandro Lukašenkos režimu. 

Savo ruožtu, užsienio reikalų ministras L. Linkevičius anksčiau praėjusią savaitę BNS teigė, kad siūlydami vengti dialogo su Baltarusija opoziciniai konservatoriai atstovauja Rusijai.

REKLAMA

Lietuvos diplomatijos vadovas sakė, kad „mūsų požiūris į elektrinę nesikeičia“, tačiau taip pat pridūrė matantis „platesnio aspekto dialogą“ su Baltarusija.

Prezidentas G. Nausėda ir užsienio reikalų ministras L. Linkevičius sako, kad Lietuvai reikia pamažu atnaujinti dialogą su Baltarusija, kad būtų galima padėti jai išsaugoti savarankiškumą nuo Rusijos.

Lietuvos vyriausybė teigia, kad Astravo atominė elektrinė 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų. Minskas priekaištus atmeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų