REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija kreipiasi į šalies vadovus dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės.

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija kreipiasi į šalies vadovus dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės.

REKLAMA

„Gerai, kad laikomės savo jau priimto nutarimo, jog Astravo grėsmė Lietuvai yra prioritetų prioritetas. Būtų gerai, kad valstybės institucijose irgi taip būtų daroma“, – šeštadienį partijos tarybos posėdyje sakė Garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Kreipimasis skirtas prezidentui Gitanui Nausėdai, ministrui pirmininkui Sauliui Skvernelui, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui.

Prieš kreipimosi svarstymą šeštadienį partijos tarybos nariams buvo parodyta ištrauka iš HBO serialo „Černobylis“ apie atominės elektrinės katastrofą.

Konservatoriai teigia, kad atsinaujinantis politinis dialogas tarp Lietuvos ir Baltarusijos bei trečiadienį Niujorke įvykęs šių šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas yra grėsmė nacionaliniam saugumui. 

REKLAMA
REKLAMA

„Skelbiame aliarmą dėl ryškėjančios didelės grėsmės nacionaliniam valstybės saugumui ir nepriklausomai egzistencijai per kapituliacijos ženklus, rodančius, kad Astravo elektrinė Lietuvoje palaipsniui legitimizuojama oficialios užsienio politikos formuotojų ir vykdytojų“, – rašoma kreipimosi tekste.

REKLAMA

Jie reikalauja daryti viską, kad Astravo AE nepradėtų veikti, neuždelsti atsijungimo nuo vadinamojo BRELL žiedo, diplomatinėmis priemonėmis siekti bendros Baltijos šalių ir Europos Sąjungos pozicijos, kad Astravo AE pagaminta energija nepatektų į šių šalių rinkas.

Taip pat reikalaujama siekti, kad ES lygiu būtų patvirtintas ekologinis mokestis iš trečiųjų šalių importuojamai elektros energijai, iš Baltarusijos tiekiamai elektrai neleisti apeiti Lietuvos energetikos sistemos per Latviją, reikalaujama apsvarstyti pasitraukimą iš 1963 Vienos konvencijos dėl atsakomybės už branduolinę žalą.

REKLAMA
REKLAMA

Jie taip pat reikalauja stabdyti bet kokias iniciatyvas, kurios skatina bendradarbiavimą su Baltarusija ir Aleksandro Lukašenkos režimu. 

„Nesileiskime mulkinami kalbomis apie Baltarusiją, kaip suverenumo siekiančią valstybę. Tegu mulkinasi Briuselis, jei nesupranta, kad yra mulkinamas ir melžiamas sutartinio V. Putino ir A. Lukašenkos dueto“, – teigė V. Landsbergis.

Savo ruožtu, užsienio reikalų ministras L. Linkevičius anksčiau šią savaitę BNS teigė, kad siūlydami vengti dialogo su Baltarusija opoziciniai konservatoriai atstovauja Rusijai.

Taip jis reagavo į konservatorių pareikštą nerimą, kad Lietuva gali keisti poziciją ir nebeblokuoti ES sutarties su Baltarusija dėl bendradarbiavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Linkevičiaus, šio dokumento ketinama neblokuoti, jeigu į jį bus įtraukti punktai dėl demokratijos ir branduolinės saugos.

Lietuvos diplomatijos vadovas teigė, kad „mūsų požiūris į elektrinę nesikeičia“, tačiau taip pat pridūrė matantis „platesnio aspekto dialogą“ su Baltarusija.

Prezidentas G. Nausėda ir užsienio reikalų ministras L. Linkevičius sako, kad Lietuvai reikia pamažu atnaujinti dialogą su Baltarusija, kad būtų galima padėti jai išsaugoti savarankiškumą nuo Rusijos.

Ankstesnė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė buvo sustabdžiusi dialogą su Minsku, jos sprendimu nesusitikdavo ne tik šalių vadovai, bet ir užsienio reikalų ministrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų