REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Tvarka ir teisingumas“ nusprendė išardyti dabartinę partiją ir kurti viską iš naujo. Būsimasis politinis darinys ne tik neturės sklendžiančio erelio logotipe, bet į rinkimus turėtų žengti su nauju lyderiu ir naujomis politinėmis vertybėmis. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai tvirtina, kad žingsnis sveikintinas, bet gerokai pavėluotas.

„Tvarka ir teisingumas“ nusprendė išardyti dabartinę partiją ir kurti viską iš naujo. Būsimasis politinis darinys ne tik neturės sklendžiančio erelio logotipe, bet į rinkimus turėtų žengti su nauju lyderiu ir naujomis politinėmis vertybėmis. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai tvirtina, kad žingsnis sveikintinas, bet gerokai pavėluotas.

REKLAMA

„Tvarkos ir teisingumo“ valdyba trečiadienį nutarė kurti naują politinę partiją su nauju pirmininku. Dabartinio tvarkiečių lyderio Remigijaus Žemaitaičio teigimu, partijos valdyboje sutarta, kad naujos partijos lyderis turėtų būti žmogus iš šono.

Pastaruoju metu su R. Žemaitaičiu konfliktavęs jo pirmasis pavaduotojas partijoje Vytautas Kamblevičius patvirtino apie ketinimus kurti naują politinę jėgą.

REKLAMA
REKLAMA

R. Žemaitaitis teigė, kad politinės jėgos pavadinimas bus arba „Suvereni Lietuva“, arba „Vieninga Lietuva – Suvereni Lietuva“. Jis valdybai pristatė ir naujos partijos simboliką.

REKLAMA

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas teigė, kad kitą savaitę darbo grupė pradės derybas su galimais partijos lyderiais, į judėjimą kviečiami ir kiti žmonės.

„Kviesime visus, ir nepartinius, nes mūsų partijai einant į savivaldos rinkimus mes turėjome nemažai žmonių, kurie buvo nepriklausantys partijai. Aišku, kviečiame juos. Buvę ir esami partijos nariai, kurie buvo nepatenkinti „Tvarka ir teisingumu“, tai irgi matomai galės jungtis prie mūsų jėgos“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

V. Kamblevičius sakė, kad galutinius sprendimus dėl partijos pavadinimo, simbolikos priims tvarkiečių kongresas vėliau šiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Pavėlavo kelis metus

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis portalui tv3.lt sakė, kad toks tvarkiečių žingsnis yra logiškas, tačiau pavėluotas. Pašnekovo nuomone, naujoji partija nesutelks reikalingų resursų ir rinkėjai nespės jų įsidėmėti.

„Prieš porą metų reikėjo viską keisti ir kažką daryti, žengti žingsnius, kurie nukreipti prieš kitų metų rinkimus“, – įsitikinęs L. Bielinis.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Saulius Spurga pritarė, kad sprendimas vietoje „Tvarkos ir teisingumo“ įkurti naują partiją yra natūralus.

„Kadangi ši partija nerado savo vietos Lietuvos politiniame gyvenime ir turi daugybę šleifų: vis dar siejama su Rolandu Paksu, yra teisiama, neaišku, kas išsirutulios iš to, rinkimų rezultatai prastoki“, – kalbėjo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklauso nuo to, ką pasiūlys

Trečiadienį portalo tv3.lt studijoje apsilankęs R. Žemaitaitis teigė, kad prieš 2020 m. Seimo rinkimus verta suvienyti įvairias politines jėgas. Politiko nuomone, galimi partneriai naujai kuriamai partijai galėtų būti Liberalų sąjūdis, Aušrinės Armonaitės vadovaujama Laisvės partija ir Artūro Zuoko į priekį vedama Lietuvos laisvės sąjunga.

„Galime surasti sąlyčio taškus“, – įsitikinęs R. Žemaitaitis.

„Klausimas, ar iš kelių mažai gyvybingų politinių partijų pavyks sukurti vieną gyvybingą“, – tokias tvarkiečių lyderio kalbas įvertino S. Spurga.

MRU docentas teigė, kad sunkiai įsivaizduoja tvarkiečius kartu su Liberalų sąjūdžiu ar Laisvės partiją.

REKLAMA

„Jeigu kalbėtume apie Artūrą Zuoką, tai jis yra pragmatikas. Jo partija irgi tokia, kuri nieko nelaimi nacionaliniuose rinkimuose, tai gal ir įmanomas kažkoks variantas“, – samprotavo S. Spurga.

L. Bielinio nuomone, galimas partijų vienijimasis priklausys nuo to, ką kitoms politinėms jėgoms sugebės pasiūlyti tvarkiečiai.

„Viskas yra pamatuojama labai aiškiais santykiais, galimybėmis, potencialu. Visos šios politinės jėgos dabar skaičiuoja, naudinga jiems ar ne. Jeigu jie paskaičiuos, kad naudinga, tai jungsis. Čia apie noriu ar nenoriu nėra kalbos“, – įsitikinęs VDU profesorius.

Nemato naujų lyderių

Tvarkiečiai nusprendė ne tik kurti naują partiją, bet ieškoti naujo pirmininko iš šalies. Tai portalo tv3.lt studijoje patvirtino ir R. Žemaitaitis.

REKLAMA

„Aš nemanau, kad aš esu tas vienytojas ir galėčiau vienyti. Manau, kad gali atsirasti žmogus, kuris galėtų imtis šito vaidmens“, – sakė R. Žemaitaitis.

Politikas teigė, kad ieško tokio politiko, kuris galėtų imtis lyderystės naujoje politinėje jėgoje.

Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai skeptiškai vertino naujo lyderio paieškas. L. Bielinis mano, kad tokio stipraus politiko tvarkiečiai neras. S. Spurga svarsto, kad iš šalies pakviesti partijų vadovai nėra raktas į sėkmę.

„Mažai yra tokių populiarių politikų, kurie suteiktų tą impulsą. Importuotų lyderių klausimai yra diskutuotini. Prisiminkime Valentino Mazuronio perėjimą į Darbo partiją. Tokie mėginimai paprastai būna nesėkmingi“, – tvirtino politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateitis – miglota

S. Spurgos nuomone, naujosios partijos sėkmė 2020 m. Seimo rinkimuose priklausys nuo daugelio veiksnių.

„Ar iš tikrųjų, ar partija bus nauja, ar turės naują programą, naujų idėjų ir naujų lyderių? Nuo to viskas ir priklausys. Dabar tokių prielaidų nematau. Jei tik pakeis pavadinimą... Mūsų rinkėjai yra pakankamai raštingi ir išmanantys, toks triukas jų neapgaus“, – įsitikinęs MRU docentas.

L. Bielinis, vertindamas naujos partijos šansus prieš kitais metais vyksiančius rinkimus į parlamentą, šviesios ateities nepiešė.

„Manau, kad padėtis yra beviltiška“, – nukirto politologas.

Tvarkiečių frakciją Seimo rudens sesijos pradžioje paliko jos seniūnas, partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytautas Kamblevičius, Seimo nariai Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava ir Juozas Imbrasas. Įsteigus frakciją „Lietuvos gerovei“, prie jos prisidėjo ir tvarkietis Kęstutis Bartkevičius.

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas R. Žemaitaitis liko vienas ir dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ kaip juridinis asmuo yra teisiama korupcijos byloje, ji kaltinama iš kyšių ar neteisėtai iššvaistyto turto gavusi daugiau nei 350 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų