REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Nuteistųjų gyvenimas Marijampolės pataisos namuose: pažvelkite į vidų Audriaus Bareišio nuotr.

Marijampolės pataisos namuose keli nuteistieji sukėlė maištą dėl gaunamo maisto. Apie tai pranešė vieno iš bausmę atliekančių asmenų mama. Moteris kreipėsi į tv3.lt redakciją su tokio turinio laišku.

43

Marijampolės pataisos namuose keli nuteistieji sukėlė maištą dėl gaunamo maisto. Apie tai pranešė vieno iš bausmę atliekančių asmenų mama. Moteris kreipėsi į tv3.lt redakciją su tokio turinio laišku.

REKLAMA

Šios įkalinimo įstaigos atstovai pateikė savo versiją dėl pastarųjų dienų įvykių ir teigia, jog tokiu būdu keli nuteistieji siekia sutrikdyti jau daugybę metų galiojančią įprastą maisto patiekimo tvarką.

Negauna to, kas priklauso?

„Mano sūnus šiuo metu kali Marijampolės pataisos namuose, drausmės būryje. Jau rugpjūčio mėnesį sūnus sakė, kad jiems patiekiamas labai prastas maistas. Duona būna supelijusi, manų košė sušokusi gabalais.

Bulvių košė, kuri turi būti patiekiama su spirgučiais, yra gaminama su riebalais ir svogūnais. Ir toks maistas nuteistiesiems patiekiamas nuolat. Jie ne kartą rašė skundus dėl maisto Marijampolės pataisos namų administracijai, bet į tai yra nereaguojama“, – savo laišką pradėjo nuteistojo mama.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris pasakojo, kad drausmės būryje (kur yra laikomas jos sūnus) 2019 metų rugsėjo 18 d. nuteistieji paprašė, kad jiems maisto porcijas dėtų tokias, kokios priklauso pagal normą:

REKLAMA

„Ir taip jau drausmės būryje jau seniai yra duodama mažiau maisto nei priklauso. Tad jie paprašė, o maistą dalinusi moteris, matyt, atsisakė tai padaryti. Todėl nuteistieji išreiškė nepasitenkinimą.

Dėl to net 7 nuteistiesiems buvo pritaikytos nuobaudos visam mėnesiui. Situacija tokia, kad įkalinimo įstaigoje net negali gauti savo porcijos, kuri tau priklauso. O jei dar paprašai, tai vėliau lieki kaltas ir sulauki bausmių.“

Moteris pridūrė, kad, anot jo, drausmės būrio prižiūrėtojai nuteistųjų skundų dėl maisto kokybės tiesiog nepriima:

REKLAMA
REKLAMA

„Jie neregistruoja tų skundų ir jų neišsiunčia kaip priklauso. Elgiasi neadekvačiai, nors privalėtų atlikti savo pareigą. Nuteistiesiems ten taip pat sunku gauti medikų paslaugas, todėl net nėra abejonių, kad taip yra pažeidžiamos nuteistųjų teisės.“

Maištauja tik keli nuteistieji

Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kunca neslėpė, kad prieš keletą dienų kilo problemų būtent dėl nuteistųjų maitinimo:

„Suprantate, tam tikra grupė nuteistųjų visada reikalauja pasverti jiems duodamą maistą. Ir anksčiau pasitaikė atvejų, kai, tarkime, jiems būdavo duodama 2 gr daugiau duonos nei priklauso. Tada jie pradėdavo sakyti, kad neduokite, man tiek nereikia. Sutikite, kad gramas į gramą pasverti duonos kiekį nėra taip jau paprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamirštama ir tai, kad yra numatyta 5 proc. paklaida. Nuteistieji pradeda prašyti pasverti maistą, o mums yra numatytas laikas, per kiek turime juos visus pamaitinti. Jei vieniems sversime, tai kiti pareikš pretenzijas, kodėl jiems patiektas atšalęs maistas. Turime laikytis reikalavimų ir negalime tenkinti kiekvieno prašymo pasverti duonos riekę.“

Jūsų minima situacija (buvo pacituotas nuteistojo mamos atsiųstas laiškas – aut. past.) įvyko dėl to, kad nuteistieji eilinį kartą prašė pasverti maistą, o jį dalinęs asmuo, kuris nėra nuteistasis, o iš laisvės samdomas žmogus, atsisakė tai padaryti.

„Yra grupelė nuteistųjų, kurie nuolat kelia pretenzijas dėl to paties. Pavyzdžiui, 1000 nuteistųjų varškė gera, o kokiems 2-3 ji pasenusi, nevalgoma. Arba jiems duona skrandį graužia.

REKLAMA

Tąkart nuteistieji pradėjo reikšti pretenzijas maistą dalijančiam asmeniui. Jie pagrasino, kad tą žmogų verdančiu vandeniu aplies. Anksčiau jau buvo atvejis, kai karšta koše buvo apipylę maistą dalijantį žmogų.

Maištauja ta grupė nuteistųjų, kurie anksčiau gyveno viename lizde. Ketiname juos išskirstyti po atskiras kameras, tad dėl to, greičiausia, ir kilo toks nepasitenkinimas, bandymas laužyti nusistovėjusią tvarką“, – svarstė Z. Kunca.

Pareigūnas paneigė teiginius, kad prieš maištaujančius nuteistuosius buvo panaudotas smurtas:

„Neturiu ko slėpti. Prieš vieną nuteistąjį buvo panaudotas elektrošokas, o su kitais susitvarkyti pakako antrankių. Dar du nuteistieji, solidarizuodamiesi su maištininkais, patys save susižalojo. Vienas ranką, o kitas kaklą susipjaustė.

REKLAMA

Šie nuteistieji buvo išvežti į ligoninę, kur medikai juos sutvarstė ir jie sugrįžo į įkalinimo įstaigą. Jei mes būtume turėję mediką vietoje, tai būtų vietoje juos sutvarstę ir net nebūtų reikėję jų vežti.“

Skundai nebestebina

Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas pripažino, kad nuteistieji, kaip taisyklė, skundžiasi itin dažnai ir tą daro ne tik dėl maisto:

„Skundų yra daug. Situacija šiuo klausimu nesikeičia. Dažniausia nuteistieji, kurie iš tikro nori spręsti problemą, jie kreipiasi į mus ir mes tada sprendžiame problemą. Bet yra dalis nuteistųjų, kuriems geriau rašyti skundus ir dar būtinai paprašyti raštiško atsakymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būna, kad radijas sugenda ir galima tą be skundo išspręsti. Bet skundų rašymas yra tapęs kai kurių nuteistųjų gyvenimo būdu. Kažkas prisiteisia dėl kažko, tai ir visi kiti pradeda kopijuoti tą nuteistąjį. Kartais skundžiasi dėl nepatogumų, kuriuos, tarkime, patyrė prieš 5-10 metų.“

Z. Kunca prisiminė ir vieno nuteistojo skundą, kai jis dėl 20x20 cm. plotelio trūkumo jo kameroje parašė kompensacijos:

„Įprastai nuteistieji skundžiasi dėl laikymo sąlygų, dėl per mažos patalpų kvadratūros, dėl kažkur pastebėto pelėsio. Ir užsiprašo tūkstančių ar net dešimčių tūkstančių eurų už tai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų