REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtarimai korupcija klampina Seimo narį valstietį Kęstutį Smirnovą. 65 tūkst. eurų iš valstybinio Sporto rėmimo fondo gavo jo žmonos valdomos sporto organizacijos. O štai vos 8 tūkst. paprašęs seimūno brolis savo sporto klubui – gavo špygą. Dėl įtartinų pinigų dalybų seimūnas K. Smirnovas mėgina tikinti pirštų neprikišęs ir nieko nežinojęs. Opozicija dėl to valdantiesiems jau grasina užkurti karštą pirtį.

Įtarimai korupcija klampina Seimo narį valstietį Kęstutį Smirnovą. 65 tūkst. eurų iš valstybinio Sporto rėmimo fondo gavo jo žmonos valdomos sporto organizacijos. O štai vos 8 tūkst. paprašęs seimūno brolis savo sporto klubui – gavo špygą. Dėl įtartinų pinigų dalybų seimūnas K. Smirnovas mėgina tikinti pirštų neprikišęs ir nieko nežinojęs. Opozicija dėl to valdantiesiems jau grasina užkurti karštą pirtį.

REKLAMA

Šakiuose įsikūręs sporto klubas „Audra“, kuriam vadovauja Seimo nario Kęstučio Smirnovo žmona, čia miestiečiai veda sportuoti savo vaikus ir patys gali stiprinti sveikatą ne tik ant imtynių kilimo, bet ir treniruoklių salėje, lauko teniso, krepšinio aikštelėse. Iš suaugusių lankytojų klubas ima 25 eurų mėnesio mokestį, o iš vaikų – po 20 eurų.

Tačiau klubui to negana. Jis prašo dar ir valstybės pinigų, pateiktos net 3 paraiškos pastatams ir aikštynui rekonstruoti, sporto veiklai ir naujam inventoriui. Švietimo, sporto ir mokslo ministerija pinigų negaili – šiam klubui šiemet atseikėjo 38 tūkst. eurų iš Sporto rėmimo fondo inventoriui įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiek, kiek norėtų sportuojantys asmenys, kad būtų atnaujintas inventorius, mes tiek sau negalime leisti net gavus finansavimą“, – sako Graplingo federacijos prezidentė Gintarė Bubnytė-Smirnovienė.

REKLAMA

Gintarė Smirnovienė tikina, esą Seime įsitaisęs ir sporto pinigų skirstymo reformą sugalvojęs vyras gauti paramą nepadėjo:

„Tikrai ne, rašymas, vertinimas. Įneša įtampos, laukimo, nežinios. Niekuo neišsiskiria šie metai. Kiekvienas projektas, teikiamas į didesnius ir vietos lygyje, yra su „jauduliuku“ kaip bus.“

Beveik 30 tūkst. eurų skyrimas K. Smirnovo šeimos sporto klubui jau pakvipo afera. Pirminę klubo paraišką net 57 tūkst. eurų nepriklausomi ministerijos ekspertai buvo atmetę. Tačiau vėliau paraišką nusprendė persvarstyti ministerijos vadovybė ir klubui skyrė 38 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano žmona negali dirbti jokioje organizacijoje? O jei dirba, ji negali teikti jokio projekto, nes susidurs su etika, kadangi jos vyras yra Seimo narys? Tai neteisinga, mano žmona turi teisę dirbti, dalyvauti darbo rinkoje ir vykdyti savo pareigas“, – klausia Seimo narys, valstietis Kęstutis Smirnovas.

K. Smirnovo žmonos apetitas valstybės pinigams vien klubu neapsiribojo. Šiame pastate Šakiuose įsikūręs ne tik sporto klubas, bet ir K. Smirnovo žmonos vadovaujama Graplingo imtynių federacija. Jai ministerija taip pat nepagailėjo net 27 tūkst. eurų, esą taip pat inventoriui.

„Čia turėtų atsakyti vertintojai arba vertinimo komisija. Tame nedalyvauju ir negaliu atsakyti, kodėl buvo vienaip ar kitaip.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie masiškumą turi, kylanti federacija, šiandien vienos federacijos ne olimpinės, o po kažkiek metų tampa olimpinėmis. Jas reikia plėtoti“, – teigia Sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis.

Kad Seime įsitaisiusio K. Smirnovo šeimos projektams ėmė taip dosniai byrėti valstybės pinigai, jau stebisi ir vyresnis seimūno brolis Vytautas. Jis Šakiuose valdo kitą sporto klubą, tačiau jo prašymas vos 8 tūkst. eurų valstybės paramai gauti buvo atmestas.

„Norisi savo kilimą turėti Šakiuose, kad galėtume vesti varžybas. Su vaikais dirbam, su jaunimu, nemalonu, kad negavom, bet ką padarysi. Praėjom, bet dėl balų skaičiaus negavom. Norisi, kad būtų sąžiningiau viskas“, – pasakoja K.Smirnovo brolis Vytautas Smirnovas.

REKLAMA

Kęstutis Smirnovas į Seimą išrinktas Vilkaviškio rinkimų apygardoje, tad sutapimas ar ne, tačiau iš sportui numatyto biudžeto šiai rekonstruojamai miesto autobusų stočiai jau skirti 15 tūkst. eurų, esą sporto aikštei įrengti.

Dosnių dotacijų sulaukė ir K. Smirnovo rinkimų apygardoje esantis Kybartų sporto klubas „Sveikata“ – skirta 75 tūkst. eurų, taip pat Vilkaviškio rajono Gražiškių gimnazija, kuri gavo 20 tūkst. eurų. Tokios Sporto rėmimo fondo dalybos Seimo opozicijai jau kelia didžiulių įtarimų.

„Tokių skandalų kaip dabar, faktų, ne pirmi metai dirbu sporto komisijoje Seime, bet tikrai nemačiau. Smirnovo atveju reikėtų pažiūrėti per viešų ir privačių interesų prizmę“, – mano Seimo narys Algimantas Salamakinas.

REKLAMA

„Projektai, kurie nepateko, yra stumiami iš apačios, gaus finansavimą. Tuos dalykus reikia aiškintis. Ir ne tik Seimo nariams“, – kalbėjo Seimo narys, konservatorius Sergejus Jovaiša.

Vilkaviškio gyventojai, kurių valia imtynininkas Smirnovas pateko į Seimą prieš trejus metus, dabar kalba įvairiai:

„Labai tikėjomės, kad padės neįgaliųjų draugijai, nesulaukėme net ir apsilankymo. Kai reikėjo išrinkti, malonus buvo visiem.“

„Nesijaučia globos. Į renginius didelius atvyksta, pastovi ir tiek.“

„Atvažiuoja, pakalba, pabendrauja, tik tiek ir galiu pasakyti.“

K. Smirnovo rinkimų apygardoje šiemet lyja valstybės pinigais, tuo metu šimtai sporto klubų ir tradicinių sporto renginių, kuriuose dalyvaudavo tūkstančiai žmonių, visoje šalyje liko be finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų