REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija ruošiasi švęsti savo komunistinio režimo įkūrimo 70-ąsias metines ir žada Pekine visam pasauliui pademonstruoti savo karinę galią ir bet kurį pasaulio tašką galinčią pasiekti branduolinę raketą. Bet panašu, kad Pekinas ruošėsi šventę surengti kartu su lietuviais, kurie kvietė vilniečius stebėti galingą fejerverką, prisidengdami kultūriniu renginiu.

Kinija ruošiasi švęsti savo komunistinio režimo įkūrimo 70-ąsias metines ir žada Pekine visam pasauliui pademonstruoti savo karinę galią ir bet kurį pasaulio tašką galinčią pasiekti branduolinę raketą. Bet panašu, kad Pekinas ruošėsi šventę surengti kartu su lietuviais, kurie kvietė vilniečius stebėti galingą fejerverką, prisidengdami kultūriniu renginiu.

REKLAMA

Pekine šimtatūkstantinė minia repetuoja paradą, kuris jau spalio 1-ąją turėtų visam pasauliui parodyti, koks yra galingas Kinijos režimas.

Komunistinė šalis minės Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo 70-ąsias metines ir programos vinimi turėtų tapti viena galingiausių pasaulyje vadinama kinų balistinė tarpžemyninė raketa Dongfeng-41, galinti nunešti net kelias branduolines galvutes į bet kurį pasaulio tašką.

Tiesa, milijonus savo žmonių kovoje nužudęs ir represijomis bei visuotinu stebėjimu pagrįstas režimas sumąstė, kad metinėmis turėtų džiaugtis ne tik kinai, bet ir Lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA

Į 70-mečio šventę buvo nuspręsta pakviesti ir lietuvius, Vilniuje net buvo iškabinti plakatai, kviečiantys spalio 1 d. ateiti prie Baltojo tilto. Čia turėjo iššauti ir galingi fejerverkai. Tačiau planai užkliuvo Vilniaus savivaldybei, kurios atstovai sako, kad jeigu net ir bus prašomas leidimas dėl plakato pakabinimo – tokia galimybė nebus suteikta.

REKLAMA

Įvairiose sostinės gatvėse dar prieš kelias dienas vilniečius į komunistinio režimo šventę kvietę plakatai vakar buvo skubiai nuimti. Pasirodo, Kinijos ambasada nebuvo gavusi savivaldybės leidimo jų pakabinti bei šaudyti fejerverkus.

„Prie Baltojo tilto renginys apskritai negali vykti, nes šiuo metu ten vyksta remontas. Taip pat buvo kviesta stebėti fejerverkus, tačiau ir jiems reikalingas savivaldybės leidimas“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Leidimo Kinijos ambasada negavo ir trečiadienį ryte. Būtent šią dieną mūsų Seime viešėjo Kinijos deputatų delegacija bei „Draugystės su Estija, Latvija ir Lietuva“ grupės pirmininkas Xu Shaoshi.

REKLAMA
REKLAMA

 Susitikimuose dalyvaujantis Kinijos ambasadorius ir kai kurie mūsų parlamentarai liejo apmaudą dėl savivaldybės sprendimo.

„Tai kultūrinis renginys, mes norėjome palinksminti vietos žmones fejerverkais. Tai tik fejerverkų šou, kultūros renginys. Tai neturi nieko bendra su politika. Bet jei meras dėl kažkokių priežasčių su tuo nesutinka, gerai. Tai ne problema. Bet gaila dėl vilniečių, kurie nepamatys tokio puikaus fejerverkų šou“, – teigia ambasadorius H. E. Shen Zhifei.

„Kaip Konfucijus kažkada sakė – reikia statyti vėjo malūnus, negu statyti sienas. Aš manau, kad tai kultūrinis renginys, kuris vilniečiams nebūtų užgaulus, įžeidžiantis ar trukdantis“, – kalbėjo tarpparlamentinės grupės pirmininkas Kęstutis Glaveckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, su tokiais pamąstymai toli gražu sutinka ne visi.

„Fejerverkų šaudymas buvo planuojamas ne pavasario šventės, kurią dauguma Kinijos piliečių švenčia ir pripažįsta, ne Naujųjų metų proga, bet pažymint totalitarinio režimo įsigalėjimą Kinijoje.

Lietuvos įstatymai draudžia propaguoti totalitarizmą ir totalitarinius režimus. Tas pats galioja ir Kinijai, kuri šiuo metu įkalinusi 1 mln. savo piliečių koncentracijos stovyklose. Tai režimas, kuris neneigia ir neatsiprašinėja, kad išžudė 65 mln. gyventojų per tuos 70 metų. Kitaip tariant, to įvykio šventimas būtų totalitarinio režimo Kinijoje šventė“, – mano Seimo narys Mantas Adomėnas.

REKLAMA

Beje, prieš kelias savaites Vilniuje, per konservatoriaus Manto Adomėno organizuotą mitingą, skirtą Honkongo protestuotojams palaikyti, įvyko susirėmimas su Pekino rėmėjais, po kurio pora žmonių, kėlusių neramumus, buvo išvežti policijos, o tuo metu Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija Kinijos ambasadoriui dėl išpuolio buvo įteikusi notą.

Tarptautinių santykių ekspertai sako, kad tokiame kontekste Vilniuje planuota šventė atrodo keistai.

„Ambasados iniciatyva atrodo pakankamai keistai. Jeigu dar atsiminsime, kad pastaruoju metu tarp Lietuvos ir Kinijos įvyko keletas diplomatinių, politinių skandalų, tai aš tikrai abejočiau, kad tai pats tinkamiausias laikas panašioms iniciatyvoms“, – sako tarptautinių santykių ekspertas Konstantinas Andrijauskas.

Pasak pašnekovo, nereikėtų pamiršti ir to, kad Kinija šiemet pirmą kartą mūsų saugumo tarnybų buvo įtraukta į potencialių grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui sąrašą. Kinijos galios augimas, pasak ekspertų, didelis iššūkis visam pasauliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų