REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus metams iki Seimo rinkimų politikai ėmėsi pokyčių. Po pateikimo buvo pritarta įstatymo projektui, kuris sumažintų barjerą, norintiems patekti į parlamentą.

Likus metams iki Seimo rinkimų politikai ėmėsi pokyčių. Po pateikimo buvo pritarta įstatymo projektui, kuris sumažintų barjerą, norintiems patekti į parlamentą.

REKLAMA

Įstatymo pakeitimų projekto rengėjas, liberalas Simonas Gentvilas siūlo sumažinti kartelę, kurią peržengusios partijos patenka į Seimą. Dabar šis barjeras yra 5 proc., o S. Gentvilas siūlo ją nuleisti iki 4 proc.

Seimas po pateikimo pritarė šiam įstatymo projektui. Kad įsigaliotų, jam reikės pereiti svarstymo ir priėmimo stadijas. Įstatymo pateikimui pritarė 61 Seimo narys, 6 balsavo prieš, 17 parlamentarų susilaikė.

Projekto rengėjas S. Gentvilas teigė, kad visame pasaulyje nuomonių įvairovė didėja, kaip ir joms atstovaujančių partijų skaičius. Politikas aiškino, kad įstatymo esmė – suvienodinti patekimo į parlamentą kartelę partijoms, koalicijoms su savivaldybių tarybų rinkimams taikoma kartelė.

S. Gentvilas tikino, kad 4 proc. kartelė nėra žema, nes toks pats kriterijus taikomas Austrijoje, Norvegijoje, Danijoje – 2 proc., o norintys patekti į Nyderlandų parlamentą privalo surinkti vos 0,67 proc. rinkėjų balsų.

REKLAMA
REKLAMA

Edmundas Pupinis nuogąstavo, kad atsiras daug įvairių sąrašų, partijų ir „partijėlių“, kurioms bus daug lengviau patekti į Seimą.

„Ar jūs manote, kad tai vertybė, kad būtų labai margas parlamentas? <...> Dabar matome, kad susidaro atskiros frakcijos, kurios reketuoja pagrindinę frakciją“, – samprotavo valstiečių frakcijos narys.

REKLAMA

S. Gentvilas atsakė, kad ir ši kadencija parodė, kad didžiausios partijos gali skilti, o rinkėjo valia žymiai svarbesnė nei „partijų užsikonservavimas“.

„Turime leisti būti atstovaujamiems ir mažesnių politinių darinių“, – įsitikinęs S. Gentvilas.

Mykolas Majauskas svarstė, kad toks įstatymo projektas yra liberalų konflikto pasekmė.

„Ar ne paprasčiau atisėst su Aušrine Armonaite, Remigijumi Šimašiumi, Viktorija Čmilyte ir susitaikyt. Tada nereikės keisti įstatymų. Visi pateksite į Seimą ir laimingai gyvensite“, – ironizavo konservatorių narys.

REKLAMA
REKLAMA

S. Gentvilas atkirto, kad prieš kurį laiką nutekėjusioje slaptoje konservatorių strategijoje buvo planuojama skaldyti liberalus.

„Tai nesusiję su liberalų skaldymusi“, – pažymėjo S. Gentvilas.

Jurgis Razma svarstė, ar tokį projektą neturėtų teikti reitinguose geriau atrodančios partijos, nes Liberalų sąjūdis visuomenės nuomonės apklausose balansuoja ant 5 proc. barjero. Jis tvirtino, kad rinkimų sistemos stabilumas yra svarbi vertybė, todėl kvietė nepritarti pasiūlymui mažinti barjerą, norintiems patekti į Seimą.

Įstatymo projektu siūloma suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų reguliavimą. Iki šiol partijos, norėdamos gauti mandatų Seime, privalo rinkimuose surinkti bent 5 proc. balsų. Jei bus pritarta siūlomam projektui, partijoms užteks surinkti 4 proc. balsų. Jungtiniai kandidatų sąrašai, koalicijos šiuo metu privalo surinkti 7 proc., siūloma kartelę sumažinti iki 6 proc.

Atitinkamai mažinama ir riba, kurios neperžengus užstatas nėra grąžinamas ir siūloma nustatyti, kad pasibaigus politinės kampanijos laikotarpiui, Vyriausioji rinkimų komisija per 40 dienų grąžina rinkimų užstatą jį sumokėjusiai partijai arba asmeniui, jeigu kandidatų sąrašas (kandidatas) rinkimuose surinko ne mažiau kaip 2 procentus atitinkamoje rinkimų apygardoje rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų