REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Lukiškių aikštėje visuomenei pristatyta Laisvės kalvos monumento realaus dydžio bandinys (Irmantas Gelūnas/Fotobankas)

Sostinės gyventojai dvi savaitės galės įvertinti, kaip atrodys konkursą laimėjęs memorialas „Laisvės kalva“. „Bunkeriu“ ir „kalvele“ visuomenėje praminto kūrinio autorius tikisi, kad teisminiuose ginčuose užstrigęs projektas bus įgyvendintas, o Vilniaus meras siūlo memorialą vertinti, kai jis bus galutinai užbaigtas. 

20

Sostinės gyventojai dvi savaitės galės įvertinti, kaip atrodys konkursą laimėjęs memorialas „Laisvės kalva“. „Bunkeriu“ ir „kalvele“ visuomenėje praminto kūrinio autorius tikisi, kad teisminiuose ginčuose užstrigęs projektas bus įgyvendintas, o Vilniaus meras siūlo memorialą vertinti, kai jis bus galutinai užbaigtas. 

REKLAMA

Lukiškių aikštėje antradienį buvo pastatytas skulptoriaus Andriaus Labašausko memorialo „Laisvės kalva“ maketas. 

Pirmadienį pradėti statyti du realaus dydžio būsimojo monumento segmentai – taip siekiama leisti realiai pajusti, kaip būsimoji skulptūra, skirta įamžinti laisvės kovotojams, įsilieja į aplinkinę erdvę. Maketas Lukiškių aikštėje stovės dvi savaites.

Išlieka optimistu

Memorialo autorius A. Labašauskas pasakojo, kad dabar Lukiškių aikštėje eksponuojama viena iš būsimo statinio dalių.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai abstraktus miškas, kuris iš dalies simbolizuoja būtent tą erdvę, kur vyko pasipriešinimo kovos. Tas simbolinis miškas kalvos šlaite, kaip nuoroda į pogrindį, erdvę, kurioje visuomet tos kovos ir vyko“, – aikštėje susirinkusiems žurnalistams sakė A. Labašauskas.

REKLAMA

Aikštėje stovintis maketas yra sudarytas iš dviejų plokščių. Pasak skulptoriaus, pabaigtame memoriale tokių plokščių iš viso bus trisdešimt. Virvės, nutiestos nuo plokščių, žymi, kokio maždaug dydžio bus memorialas ir kokią vietą jis užims Lukiškių aikštėje.

„Laisvės kalva“ jau kurį laiką sulaukia priekaištų iš Kultūros paveldo departamento, kad pažeidžia lygų aikštės reljefą, šis ginčas jau nukeliavo į teismą.

A. Labašauskas teigė, kad pirmiausia paveldosaugininkai klausė ar memorialas yra statinys, tačiau vėliau departamentas pakeitė savo poziciją ir teismui pateikė savo poziciją, kad statinys prieštarauja lygiam reljefui.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuėjo iki absurdo ir aš dabar nežinau kaip traktuoti. Kultūros departamento nuomone, visi statiniai prieštarauja reljefui. Simboliškai galime sakyti pasijuokdami, kad tarp kalvų aikštėje stovime“, – sakė skulptorius.

Menininko tvirtinimu, vykstantys teisminiai procesai stabdo darbą ir, kol nėra teismo sprendimo, „Laisvės kalva“ toliau gaminama nebus. Tačiau A. Labašauskas įsitikinęs – memorialas bus pastatytas.

„Aš visą laiką tikėjau. Ne nuo manęs daug kas priklauso, bet aš visą laiką išlieku optimistas ir tikiu geresniu rytojumi“, – kalbėjo A. Labašauskas.

Anot skulptoriaus, dar yra kūrybinių idėjų, kaip būtų galima pakoreguoti memorialą. Menininko teigimu, jei būtų uždegta žalia šviesa, memorialas būtų pagamintas per maždaug pusantrų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meras siūlo palaukti galutinio rezultato

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sakė, kad buvo norima pamatyti, kaip memorialas įsikomponuotų Lukiškių aikštėje. Pačiam merui, anot jo, buvo įdomu, kaip memorialas atrodo žiūrint nuo Gedimino prospekto, ar neužstoja Lukiškių aikštės erdvės.

R. Šimašius teigia, kad savivaldybė palaiko A. Labašauską, nes jo idėja laimėjo Vyriausybės konkursą, tačiau, pasak mero, tarp konkurso variantų galėjo būti galimybę Lukiškių aikštę palikti tuščią.

„Jeigu jau išrinkom, reikia padaryti viską, kad jis gražiai įsikomponuotų ir gražiai užpildytų šitą aikštę. Aš, kaip žmogus, kai žiūriu, jis man aikštės nesudarko, o praturtina“, – kalbėjo R. Šimašius.

REKLAMA

„Laisvės kalva“ sukėlė didelę diskusijų erdvę viešojoje erdvėje. R. Šimašiaus nuomone, reikėtų palaukti, kol memorialas bus pastatytas ir tada vertinti jau užbaigtą kūrinį.

„Tada bus ta diena, kai sakysim „vau, pakeičiau nuomonę ir vis dėlto, labai gerai“ ar „ai, tikėjausi kažko geriau“, – pasakojo sostinės galva.

R. Šimašius mano, kad protestų ir mitingų prieš „Laisvės kalvą“ bus, tačiau meras priminė, kad internetiniame balsavime A. Labašausko idėja nedidele balsų persvara pralaimėjo Vyčio skulptūrai, o didžioji dalis vilniečių palaikė būtent „Laisvės kalvą“.

Memorialo plokštėse matomi medžiai R. Šimašiui siejasi su lietuvių tvirtybe.

„Kažkada čia okupantas buvo stabą pastatęs. O mūsų atskirų žmonių jėga ir vienybė, ką man simbolizuoja šitie medžiai, įveikė ir tą stabą ir jo neštas negandas“, – tvirtino R. Šimašius.

REKLAMA

Vilniaus meras tikisi, kad teismas leis statyti „Laisvės kalvą“ ir memorialo kūrimo darbai pajudės toliau. Vyriausybė ir Kultūros ministerija Lukiškių aikštės memorialui yra numačiusi 500 tūkst. eurų. R. Šimašiaus teigimu, kol kas galutinę projekto sąmatą pasakyti yra sunku.

Aistros dėl Vyčio ir kalvos

A. Labašausko sukurto memorialo „Laisvės kalva“ plokštės vaizduos simbolinę pasipriešinimo erdvę – mišką ir medžių kamienų elementus, ant kurių bus reversu išlieti kovotojų slapyvardžiai. Antradienį pristatytas maketas stovi toje vietoje, kuri ir numatyta „Laisvės kalvai“, jį pratęs memorialo ribas žyminčios virvės, leisiančios vilniečiams įsivaizduoti memorialo dydį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialiai „Laisvės kalvai“ bus sukurta interneto svetainė, jos lankytojai galės pamatyti, kaip atrodys užbaigtas projektas.

Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro skelbtą memorialo Lukiškių aikštėje konkursą A. Labašausko projektas laimėjo prieš dvejus metus, bet antrąją vietą laimėjusio projekto – Vyčio memorialo „Laisvės karys“ – autoriai dėl atrankos rezultatų bylinėjasi teismuose.

Galutinio sprendimo teismas dar nėra priėmęs, tačiau praėjusią savaitę atmetė protestuojančiųjų prašymą neleisti maketo į aikštę.

Nelaimėjusi memorialo Lukiškių aikštėje konkurso, skulptoriaus Arūno Sakalausko skulptūra „Laisvės karys“ buvo pastatyta Kaune, priešais Kauno pilį.

REKLAMA

Tačiau aktyviausi Vyčio memorialo gerbėjai vis dar reikalauja pastatyti skulptūrą ir Lukiškių aikštėje. Vis tik, anot prieš kelias savaites aikštėje protestavusių aktyvistų, tai galėtų būti ne Kaune jau stovinčio „Laisvės kario“ kopija, o ankstesniuose konkursuose dalyvavęs žaibo pavidalo Vytis.

Diskusijos dėl reprezentacinės valstybės Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo vyksta nuo nepriklausomybės atkūrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų