REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva jau skelbia apie gripo sezono pradžią. Apie tai, koks šiais metais laukia mūsų gripas, kokiais simptomais pasireišia ir ar verta nuo jo skiepytis, kalbamės su profesoriumi, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriumi Sauliumi Čaplinsku.

Lietuva jau skelbia apie gripo sezono pradžią. Apie tai, koks šiais metais laukia mūsų gripas, kokiais simptomais pasireišia ir ar verta nuo jo skiepytis, kalbamės su profesoriumi, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriumi Sauliumi Čaplinsku.

REKLAMA

Ar šiųmetis gripas numatomas grėsmingas?

Manau, kad nereiktų nei gąsdint, nei per daug nusiraminti, nes gripas yra gripas.

Pasaulio sveikatos organizacija prognozuodama, koks galėtų būt gripo sezonas, kokie gripo štamai galėtų vyraut konkretų sezoną šiaurės pusrutulyje, remiasi rekomendacija, kurdami vakciną pagal tai, kokia situacija buvo pietų pusrutulyje.

Šiandien Lietuvoj yra užpirkta keturvalentė vakcina, kuri plačiau dengia visus prognozuojamus štamus, kurie cirkuliuos šiaurės pusrutulyje, neišvengiamai atkeliaus ir į Lietuvą, na ir žiūrint į tai, koks gi tas sezonas buvo Australijoj, galim pasakyt, kad jeigu mūsų interviu būtų buvęs tuo metu, kai Australijoj buvo tik tai prasidėjęs gripo sezonas, tai tuomet prognozės buvo labai gąsdinančios. Šiais metais Australijoj gripas pradėjo plisti labai anksti. Vis dėlto sezonui pasibaigus pastebėta, kad jis lygiai taip pat greitai ir atslūgo.

REKLAMA
REKLAMA

Turėtume suprasti, kad gripu galime susirgti kiaurus metus, bet kuriuo metu galim užsikrėsti – daug keliaujam, pas mus atvažiuoja žmonės ir panašiai, bet vis tik pakilimo pikas yra šaltuoju metų periodu, dažniausiai tai būna lapkričio, gruodžio, sausio mėnuo.

REKLAMA

Na ir iš čia aiški būtų rekomendacija, kad jeigu bus panašiai kaip Australijoj, turėsim greitesnį pakilimą, tai reiktų pasiskiepyti kaip galima anksčiau.

Pasaulio sveikatos organizacija kiek vėliau pateikė rekomendacijas šiaurės pusrutuliui šiais metais, ilgiau užtruko tos prognozės paskaičiavimai, kokią vakciną rekomenduoja būtent mums šį gripo sezoną.

Ar komercinės vakcinos, pasiekusios Lietuvą neprasidėjus gripo sezonui, atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas? 

Taip. Būtent tos pačios vakcinos atitinka tas pačias rekomendacijas.

Bet kartu noriu atkreipti dėmesį į kitą dar dalyką: šaltuoju metų laikotarpiu padaugėja ne tik peršalimo ligų ir gripo, bet padaugėja  komplikacijų, susirgimų, netgi mirčių nuo kitų chroninių ligų, ir seniai aišku, kad tai siejama su peršalimo ligom, ypač su gripu. 

REKLAMA
REKLAMA

Jūs kalbat apie plaučių uždegimą, širdies ligas?

Ypač kalbu apie paūmėjimą širdies ligų, komplikacijas sergantiems diabetu, na ir aišku, sergantiems plaučių ligom. 

Tuomet atsiranda įvairios tromboembolinės komplikacijos dėl sutirštėjusio kraujo, dėl krešuliukų ir kur jau jos nukeliaus, ten ir gali būt vieta.

Dar kita bėda, kad prie to prisideda dar pažeisti kvėpavimo takai ir lengviau tada užsikrėst ar pradėt daugintis, sakysim, jau užsikrėtus bakterijai, pneumokokui, kuris sukelia plaučių uždegimą.

Statistika yra negailestinga ta prasme, kad aštuoni procentai vyresnio amžiaus žmonių, aštuoni procentai senjorų mirčių pasaulyje, maždaug tenka pneumonijoms, plaučių uždegimui, kurį sukelia pneumokokas, vėlgi, komplikacija po persirgto gripo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš čia akivaizdi mano rekomendacija, prašymas visiems, kurie rūpinasi savo tėveliais, kurie rūpinasi savo sveikata, savo artimųjų sveikata, dabar galima pasiskiepyt, pats laikas pasiskiepyt nuo pneumokokinės infekcijos.

Iš kitos pusės, nuo pneumokokinės infekcijos galima netgi skiepytis tuo pačiu metu, kai skiepyjamasi nuo gripo. Į vieną ranką skiepas nuo gripo, į kitą ranką skiepas  pneumokoko, galima taip. Ir skiepai nuo pneumokoko susiformuoja visam gyvenimui.

Užtenka vieno skiepo?

Taip, užtenka vieno skiepo. Na, ir tiesiai šviesiai sakau, kai buvo galimybė, kai mes turėjom būtent Užkrečiamų ligų ir AIDS centre netgi penkiolika tūkstančių dozių, gautų labdaros būdu, plačiai paskelbėm informaciją ir greitai išskiepyjom visus skiepus, ir savaime aišku, kad ir aš, ir kiti mano kolegos, mes pasiskiepijom, pasinaudojom ta proga, bet dabar šitą progą turi visi, kas turi tam tikras ligas, pagal tam tikras indikacijas.

REKLAMA

O šių metų gripas pasižymės tam tikromis komplikacijomis? Ką galima prognozuoti? Ką galima jau dabar nuspėti?

Šiaip tai, mes paprastai sakom, kad mes aiškias gripo prognozes pateiksim tuomet, kai baigsis gripo sezonas.

Gripo prognozės tikrai yra labai sudėtingos, nes situacija gali keistis labai greitai, būtent dėl to didelio gripo kintamumo.

Pakalbėkime apie tai, kas jau žinoma po sezono Australijoje. 

Taip, pagal tai, kas žinoma, tai galima pasakyt viena, kad vis tik, ten plito A gripo virusas, didesnę dalį mirčių Australijoj sudarė būtent mirtys nuo A tipo gripo viruso, didžioji dauguma tipo buvo būtent, teko AH3N2 tipui.

Situacija tokia buvo, kad jeigu pabandyt padalint pagal gyventojų skaičių ir pabandyt padaryt prognozes, kiek Australijoje mirė nuo gripo, tai gali būti, kad šį sezoną bus tris kartus daugiau mirčių, būtent nuo su gripo susijusių komplikacijų. 

REKLAMA

Vis dėlto, noriu pabrėžt, kad čia yra labai spekuliatyvinė idėja, kur gali būt ir daug geresnis sezonas, deja, gali ir pasiteisint.

Praėjusiais metais kilo nemenkas sujudimas dėl vakcinų: rinkoje buvo trivalenčių ir keturvalenčių. Kokia situacija bus šiemet ir ar reikės vėl rinktis tarp kelių?  

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro specialistai praeitą sezoną pasakė, kad trivalentė vakcina yra lygiai taip pat gera, tiktai keturvalentė, na, apsaugo nuo didesnių variacijų štamų, jeigu jie plistų. Šiais metais, kadangi valstybės lėšom yra užpirkta keturvalentė vakcina, šiai spekuliacijai nebelieka vietos. Tai yra nupirkta tai, kas rekomenduojama šiam sezonui, geriausio, Pasaulio sveikatos organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar gali būti, na, kad vis dėlto gripas bus kitoks negu numatyta vakcina?

Gali.

O kiek procentų galima paprognozuoti?

Ekspertai sako, kad gripo vakcinos efektyvumas svyruoja nuo 10 iki 70 procentų. Dažniausiai vakcinos efektyvumas siekia 30-60 procentų.

Tai priklauso nuo daugelio faktorių, vienas iš jų, kiek atspėjo mokslininkai, koks gripo virusas bus. Sakome, kad gripas keliauja iš Australijos, tačiau mes nežinome, kaip jis pasikeis keliaudamas. 

 Iš čia, pasakyt, koks bus efektyvumas – sudėtinga – bet bendra idėja yra tokia, kad net jeigu būtų tik tai dešimt procentų apsauga, tai geriau, negu jokios.

Tikėtina, jog ji turėtų svyruoti, na, penkiasdešimt procentų, galbūt, netgi dar daugiau. Dar labai svarbu paminėti, kad jeigu žmogus galvoja, jog tikrai nesusirgs, nes turi labai stiprų imunitetą, tai jis gali parnešti virusą į namus. Pavyzdžiui, pats nesusirgęs ligą pernešti galie tėvui, mamai, nėščiai žmonai ir vaikams. 

REKLAMA

Deja, dažnai šios aplinkybės mes neįvertiname. Žinoma, lygiaverčiai reikėtų prisiminti ir nespecifines apsaugos priemones: rankų higieną, čiaudėjimo ir kosėjimo kultūrą. 

Kokio amžiaus grupės yra labiausiai pažeidžiamos?

Žmonės, nepriklausomai nuo amžiaus, sergantys lėtinėmis ligomis. Toliau: žmonės, kuriems daugiau nei 65-eri. Didelė rizika susirgti žmonėms su nusilpusiu imunitetu bei tiems, kurie dirba uždarame kolektyve.

Kita grupė: nėščios moteris. Jeigu jos susirgs gripu, tai komplikacijas, deja, pajus būsimas kūdikis. Iš kitos pusės, jeigu ji pati turės imunitetą, tai apsaugos ir kūdikį. 

Vis dėlto, dažnai nėščios moterys abejoja, ar verta skiepytis, mat vis dar vyrauja gandai apie tai, jog skiepas nėštumo metu sukelia pavojų. 

REKLAMA

Galbūt tai liko nuo sovietinių laikų, kuomet buvo idėja, kad galbūt nėščioms negalima skiepytis ir taip toliau, bet dabar mokslas kategoriškai teigia priešingai. Vienareikšmiškai yra rekomendacija ir aiškiai įrodyta nauda skiepų nuo gripo, ne tik mamai, bet ir jos kūdikiui.

Visą pokalbį su profesoriumi žiūrėkite čia: 

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų