REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miškuose šiuo metu – pats elnių vestuvių įkarštis. Tad girininkai gamtos mėgėjus kviečia į miškus patiems išgirsti, kaip taurieji elniai vilioja savo pateles. Ypatingų elnių vilionių garsų klausėsi ir TV3 Žinių žurnalistai.

Miškuose šiuo metu – pats elnių vestuvių įkarštis. Tad girininkai gamtos mėgėjus kviečia į miškus patiems išgirsti, kaip taurieji elniai vilioja savo pateles. Ypatingų elnių vilionių garsų klausėsi ir TV3 Žinių žurnalistai.

REKLAMA

Į mišką Trakų rajone išvysti gyvosios gamtos dovanojamo spektaklio suguža apie 30 žmonių. Dabar – pats elnių rujos įkarštis, kuris tęsis dar porą savaičių. Ekskursijos vadovas girininkas prieš žengiant į mišką pademonstruoja, į kokį garsą atkreipti dėmesį.

Girininkų visoje Lietuvoje vykdoma elnių vestuvių klausymo akcija vykdoma jau ketvirtus metus. Pasak girininkų – žmonių susidomėjimas auga ir esą tikrai ne veltui. Mat elnių vestuvės kasdien stebina net ir juos, visko mačiusius miškininkus:

„Jaunas patinas įsivaizduok vedžiojasi 18 patelių. O kitam kampe du patinai, vienas tikrai brandus, kitas gal devynių metų dėl trijų patelių kovoja, net žemė dulka.“

REKLAMA
REKLAMA

Į miško vidurį prie elnių pamėgtų proskynų temstant pasiryžę eiti smalsuoliai neslepia – jie elnius tikisi ne tik išgirsti:

„Aš labiausiai tikiuosi tai juos pamatyti, jeigu tik išeis. Aš tai tikiuosi išgirst, pamatyt tai turėtų būti stebuklas, nes tokia didelė kompanija. Tai čia manau nerealu.“

REKLAMA

„Aš turiu tokį pomėgį – ragų ieškojimą. Tai man labai įdomu yra elniai. Tai Niekad nesu girdėjęs, kaip jie baubia. Tai norėjau išgirsti pirmą kartą.“

Pasak girininko, per maždaug mėnesį trunkančią rują, elniai beveik nieko nevalgo, nors kitu metu suvartoja apie 15 kg maisto per parą. Šiuo metu pateles jie vilioja ir gražiais, kovai paruoštais ragais. Po pusvalandžio tylaus laukimo pasigirsta pirmieji garsai.

Pasak grininko, tai – patelė. Vyras imasi triuko, kad prabiltų patinas. Triukas suveikia. Netoliese pasigirsta vieno patinėlio maurojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Kažkam patinėlį pavyksta net ir užfiksuoti. Teritoriją, kurioje vyksta tauriųjų elnių ruja, kiti žvėrys aplenkia. Po valandos miško koncerto klausytojai jau tamsoje dalijasi savo įspūdžiais:

„Labai įdomu buvo. Iš tikrųjų daug kartų miškuose buvau ir naktį, bet tokio dalyko negirdėjau.“

„Tokia savotiška meditacija buvo miške pabūti po darbų, labai smagu. O šiaip tas riaumojimas toks įdomus. Jeigu einant, pagalvočiau, kad kokia meška.“

Pasak medžiotojų ir žvejų draugijos atstovų, elnių populiacija Lietuvoje šiuo metu yra smarkiai išaugusi. Pasak vyro, mūsų šalyje gyvena apie 55 tūkstančius tauriųjų elnių. Todėl esą norint suvaldyti smarkiai augantį jų skaičių šiuos žvėris medžioti būtina.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susidūrimas automobilių keliuose, jų daugėja, tiesiog katastrofa kai kur yra. Ir aš manyčiau, kad medžiotojai atlieka tą reguliatoriaus vaidmenį, tačiau ne bet ką imdami sau, ir žiūrėdami, kas gamtai nebereikalinga“, – sako draugijos atstovas Egidijus Bukelskis.

Tauriuosius elnius Lietuvoje galima medžioti nuo rugsėjo iki sausio vidurio. Jų ruja turėtų baigtis po kelių savaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų