REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aurelijaus Veryga nusprendė viešai išreišti palaikymą vėžiu sergančiam premjerui Sauliui Skverneliui ir nusiskuto plikai galvą. Ir iškarto tsusilaukė piktų opozicijos kaltinimų ir svaiškių palaikymo.  Vieni ministrą giria, kiti deda į šuns dienas. Nors Veryga aiškina, kad savo šukuosena jis stengiasi solidarizuotis ir su visais kitais onkologiniais ligoniais, jam karčių žodžių negaili ir pacientai. 

Aurelijaus Veryga nusprendė viešai išreišti palaikymą vėžiu sergančiam premjerui Sauliui Skverneliui ir nusiskuto plikai galvą. Ir iškarto tsusilaukė piktų opozicijos kaltinimų ir svaiškių palaikymo.  Vieni ministrą giria, kiti deda į šuns dienas. Nors Veryga aiškina, kad savo šukuosena jis stengiasi solidarizuotis ir su visais kitais onkologiniais ligoniais, jam karčių žodžių negaili ir pacientai. 

REKLAMA

Seimo posėdžių salėje Aurelijus Veryga šiandien pasirodė su nauja šukuosena. Sveikatos apsaugos ministras nusiskuto plaukus esą palaikydamas premjerą A. Skvernelį, kuris šiuo metu serga limfoma – kraujo sistemos vėžiu.

„Norėjau solidarizuotis, tai ką aš padariau yra tikrai smulkmena. Toks labai nedidelis dalykas. Tiesiog parodyti tam tikrą emocinį solidarumą su onkologiniais pacientais, kurie su savo išvaizdos pokyčiais susiduria ne savo valia. Aš tą padariau laisva valia, aš taip norėjau ir taip galiu, bet kada padaryti su savimi“, – sako ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga nori savo šukuosena taip pat nori paraginti visus šalies gyventojus atsakingai žiūrėti į savo sveikatą, reguliariai tikrintis:

„Valstybė garantuoja daugybę galimybių pasitikrinti dėl onkologinių ligų, labai maža, santykinai maža visuomenės dalis tuos pasinaudojo. Tai yra proga priminti ir paraginti žmones atsakingai žiūrėti.“

REKLAMA

Kiti ministrai, bei Seimo nariai skirtingai vertina A. Verygos elgiasį, Vieni juokauja, kad patys nesiryžtų išsiskirti savo plaukais.

„Sveikinu Verygos tokį žingsnį, kadangi jis yra sveikatos apsaugos ministras. Skambinau savo žmonai, klausiau, kaip ji sureaguotų, jeigu aš nusiskusčiau plikai. Sakė neigiamai“, – kalbėjo ministras Elvinas Jankevičius.

„Nežadu palaikyti tokiomis akcijomis, nes turiu labai daug randų, negražiai atrodysiu“, – mano ministras Andrius Palionis.

„Suprantu šitą žingsnį. Aišku Aurelijui nuo tos būsenos, kuri buvo prieš kelias dienas iki dabar, nelabai daug reikėjo nusiskusti. Man reiktų daug daugiau. Bet šitoje vietoje mes esam solidarūs su Premjeru, su visais tais žmonėmis, kurie serga vėžiu“, – kalbėjo Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti A. Verygos idėją vertina atsargiau.

„Nelabai man patinka eskalavimas šitos temos viešoje erdvėje. Nes tai subtilus, asmenininis klausimas. Vis tiek kokias pareigas beužimtų žmogus, jis turi teisę į asmeniškumus“, – sako ministras Jaroslov Narkevič.

„Kolega Veryga, ta priemonė arčiausiai sveikatos apsaugos. Nemanau, kad visi Lietuvos žmonės turėtų imti ir nusiskusti“, – pasakoja ministras Raimundas Karoblis.

Kol politikai aptarinėjo naująją Aurelijaus Verygos šukuoseną ir dalinosi mintimis apie solidarumą šalia Seimo posėdžių salės onkologinius ligonius bei gydytojus vienijančios organizacijos kalbėjo apie savo problemas. Jie negaili A. Verygai aštrių žodžių, akcentuoja, kad kraujo vėžiu sergantys gyventojai laiku negauna jiems svarbių vaistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pacientui sergančiam onkologine liga, kraujo vėžiu, laiku nepaskyrus gydymo ir jo negavus, šitie pacientai žūsta. Tikrai du metus susirašinėjome su Sveikatos apsaugos ministerija ir tai visiškai rezultato neturintis susirašinėjimas. Jeigu vaistai yra kompensuojami Bulgarijoje, Slovėnijoje, Čekijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, bet Lietuvoje jie yra nekompensuojami, nes yra dirbtinai nuvertina terapinė vertė, tai tada kuom lietuvio organizmas skiriasi nuo Lenkijos ir kodėl Lenkijoje pilietis turi galimybę“, – pasakoja asociacijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė.

Kraujo vėžį įveikusi medikė Raminta, Seime pasakoja, kad jai reikalingų inovatyvių vaistų teko ieškoti užsienyje:

REKLAMA

„Mano atveju buvo atrasta tokia mutacija, kur vienintelis vaistas buvo galimas, bet tuo metu Lietuvoje nė kvapo jo nebuvo. Draugų buvau pastūmėta ieškoti pati šiek tiek, tą iniciatyvą telkti. Ir radau pati per Londono profesorę, hematologę, pas kurią važiavau po transplantacijos.“

Sveikatos apsaugos ministras aiškina, kad ši problema jam žinoma. Esą šiuo metu ministerija stengiasi tobulinti naujų vaistų įsisavinimo tvarką:

„Tos procedūros yra keičiamos. Aš ne kartą esu minėjęs, kad mes tiesiog ištaškydavom pinigus, kur nereikia. Permokėdavom už vaistus, kurie galėtų būti ženkliai pigesni.“

Tačiau A. Veryga priduria, kad naujos terapijos onkologiniams pacientams labai brangios:

„Daugiau pinigų bus skirta vaistams. Aišku lygintis mums labai sudėtinga. Mes bendrai nuo BVP skiriame santykinai nedidelį procentą apskritai sveikatos priežiūrai. Tame tarpe ir vaistams. Šalys, kurios skiria didesnį procentą, jos gali daugiau nupirkti.“

Šiandien nevyriausybinės organizacijos taip pat Seime bandė surasti kaulų čiulpų donorų, kurių su kraujo vėžiu kovojantiems pacientams Lietuvoje trūksta. Dėl to labai dažnai kaulų čiulpų transplantacijai tenka pasitelkti donorus iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų