REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar nuo praėjusio penktadienio nesėkmingai ieškoma pabėgusio itin pavojingo nusikaltėlio Andriaus Kalasiūno. Kaune iš statybvietės Laisvės alėjoje pasišalinęs be sargybos priežiūros dirbęs nuteistasis – pagarsėjęs sadistas, nuteistas už buvusios savo merginos, nusprendusios jį palikti, neteisėtą laisvės atėmimą ir pasikėsinimą nužudyti itin žiauriai kankinant.

Dar nuo praėjusio penktadienio nesėkmingai ieškoma pabėgusio itin pavojingo nusikaltėlio Andriaus Kalasiūno. Kaune iš statybvietės Laisvės alėjoje pasišalinęs be sargybos priežiūros dirbęs nuteistasis – pagarsėjęs sadistas, nuteistas už buvusios savo merginos, nusprendusios jį palikti, neteisėtą laisvės atėmimą ir pasikėsinimą nužudyti itin žiauriai kankinant.

REKLAMA

Kaltinimą šioje byloje palaikęs Kauno apygardos prokuroras per baigiamąsias kalbas net palygino teisiamąjį su Aušvico koncentracijos stovyklos budeliu Josefu Mengele.

Kol vyksta šio itin pavojingo asmens paieška, Kalėjimų departamento vadovas Virginijus Kulikauskas išsakė savo požiūrį dėl pastarųjų dienų įvykių. Nepaisant to, kad itin pavojingas sadistas šiuo metu vaikšto laisvas, V. Kulikauskas ir toliau tikina, kad darbinės resocializacijos praktika ateityje bus dar labiau stiprinama. O tai reiškia, kad dar daugiau nuteistųjų turės galimybę dirbti tokiomis pat sąlygomis, kaip pasprukęs A. Kalasiūnas.

Sistemos vadovo požiūris

Vertindamas pastarųjų dienų įvykius Kalėjimų departamento vadovas V. Kulikauskas teigė, kad yra reikliai vertinamas kiekvienas nusižengimo atvejis:

REKLAMA
REKLAMA

„Nuteistojo pasišalinimas iš darbo vietos viešojoje erdvėje sulaukė nevienareikšmių vertinimų ir keliamas klausimas, kodėl nuteistajam, padariusiam sunkų nusikaltimą, suteikta teisė dirbti be sargybos laisvėje.

REKLAMA

Noriu pabrėžti, kad bausmę atliekantys nuteistieji yra įtraukiami į resocializacijos – įvairios naudingos veiklos programas, padedančias nepraprasti ar įgyti darbinių įgūdžių, keisti elgesį. Pasiteisinusi darbinės resocializacijos praktika ateityje bus dar labiau stiprinama.“

Kalėjimų departamento vadovas pabrėžė, kad kasdien už pataisos įstaigų sienų dirba arba mokymo užsiėmimus lanko apie 400 nuteistųjų, kurie turi teisę vykti be sargybos ar palydos:

„Kuriam nuteistajam galima suteikti tokią teisę, sprendžia speciali komisija ir pataisos įstaigos vadovas. Per praėjusius trejus metus iš atvirų objektų – nesaugomų kolonijų ar darbo vietų pasišalino 22 nuteistieji ir 2 nuteistieji pabėgo iš saugomų objektų ar konvojavimo metu. Pabrėžiu, visi jie buvo sulaikyti ir atliks arba atlieka papildomą bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet išlieka panaši tokių pažeidimų tendencija – 5 atvejai. Kol kas nesulaikytas vienas asmuo. Pasišalinimo ar pabėgimo metu smurtinių nusikaltimų nebuvo padaryta.“

V. Kulikauskas pridūrė, kad apie bausmę atliekančio nuteistojo pabėgimą nedelsiant, teisės aktų nustatyta tvarka yra informuojamas artimiausias tos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas:

„Policijai paskelbus nuteistojo paiešką yra bendradarbiaujama, teikiant visą reikalingą informaciją ar duomenis, galinčius turėti įtakos kuo greičiau sulaikyti nuteistąjį.

Kiekvienu tokio pažeidimo atveju pataisos įstaigoje buvo atliktas ne tik ikiteisminis tyrimas nuteistojo atžvilgiu, bet ir pradėtas tarnybinis patikrinimas, siekiant išsiaiškinti veiklos silpnąsias vietas ar galimas spragas. Kalėjimų departamento vadovybė reikliai vertina ir vertins pareigūnų darbą, galimai lėmusias nuteistųjų pabėgimo ar pasišalinimo priežastis ir aplinkybes.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dirbo šalia prokuroro

Devynerių metų laisvės atėmimo bausme 2016-ųjų lapkritį Kauno apygardos teismo nuteistas A. Kalasiūnas pabėgo iš statybvietės, esančios kaltinimą joje palaikiusio prokuroro darbovietės kaimynystėje, kur dirbo su kitais tokiais pačiais, anot Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos vadovybės, paleidimui į laisvę ruošiamais nuteistaisiais bei, pirminiais duomenimis, imigrantais iš Ukrainos, skelbė „Kauno diena".

Čia jis dirbo mažiausiai porą mėnesių ir naudojosi situacija, rodydamas įtartiną susidomėjimą prokuratūros vidiniame kieme laikomais jos darbuotojų asmeniniais automobiliais. O praėjusią savaitę buvo pastebėtas ir „Kauno dienos" redakcijos prieigose – Muzikinio teatro sodelyje. Beje, ne vienas – o atėjęs į, panašu, kad dalykinį susitikimą su nelabai tuo patenkinta moterimi.

REKLAMA

Anot Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus Dainiaus Sušinsko, pasišalinti iš darbo vietos A. Kalasiūnas teisės neturėjo. Net ir per pietų pertrauką, nes buvo maitinamas vietoje – darbdaviui atvežant maistą iš pataisos namų.

Pasak D. Sušinsko, būtent ši bendrovė ir buvo atsakinga už A. Kalasiūno bei kitų nuteistųjų, su kuriais buvo sudariusi darbo sutartis, kontrolę. Pasiteiravus D. Sušinsko, ar, pasirašant sutartis su nuteistuosius laisvėje įdarbinančiomis įmonėmis, domimasi, ar šiose nedirba nuteistųjų draugai ir giminės, atsakyta, kad ne. Esą, ar tokia įmonė – tinkama partnerė, kaip ir ar nuteistieji gali joje dirbti, sprendžia jų įstaigoje specialiai tam sudaryta komisija.

REKLAMA

Būna, kad ji suklysta, nes nuteistieji kartais nerandami darbo vietose. Su viena tokia Vilniaus įmone praėjusią savaitę dėl to net nutraukta sutartis. O bėgliai, dirbę laisvėje be priežiūros, buvo parsigabenti ir iš Graikijos, ir iš Anglijos, kurią pasiekė su brolio dokumentais.

Anot D. Sušinsko, nuteistasis, norintis gyventi už pataisos namų ribų ir dirbti laisvėje, turi atitikti tam tikras sąlygas: būti atlikęs tam tikrą dalį bausmės ir jos atlikimo metu neturėti jokių nuobaudų. Formaliai A. Kalasiūnas šias sąlygas atitiko, nors ir D. Sušinskui, jo prisipažinimu, sudarė įtartinai saldaus ir sukto žmogaus įspūdį.

Todėl, minėtos komisijos sprendimu, jam ir buvo leista gyventi už pataisos namų ribų ir dirbti laisvėje. Ir tokiu pasitikėjimu A. Kalasiūnas, D. Sušinsko duomenimis, jau naudojosi daugiau kaip metus ir būdamas ne vienos jo elgesį darbo metu turėjusios kontroliuoti įmonės žinioje. Anot pašnekovo, visos jos dirbo Kaune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų