REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besitęsianti kova dėl piratinių tinklapių naudojimo netyla. Nors vieni teigia, kad nustatyti nelegalaus turinio vartotojų mastą yra sudėtinga, kiti ir toliau fiksuoja šimtų tūkstančių vartotojų prisijungimus prie piratinių svetainių.

Besitęsianti kova dėl piratinių tinklapių naudojimo netyla. Nors vieni teigia, kad nustatyti nelegalaus turinio vartotojų mastą yra sudėtinga, kiti ir toliau fiksuoja šimtų tūkstančių vartotojų prisijungimus prie piratinių svetainių.

REKLAMA

Dar šių metų pradžioje viešai pasklidusi žinia apie tai, kad piratinis puslapis „Linkomanija“ neva užvėrė duris internetinėje erdvėje, todėl nebus pasiekiamas nelegalaus turinio vartotojams, realybė yra kiek kitokia – internautai ir toliau gali laisvai naudotis talpinamu turiniu minėtame piratiniame puslapyje.

Pasak Intelektinės nuosavybės apsaugos centro (INAC) vadovo Vyto Simanavičius, kuris taip pat buvo vienas iš darbo grupės narių priimant Seimo įstatymą dėl Autorių teisių ir gretutinių teisių priedų pakeitimo įstatymo, nors piratinių svetainių skaičius ir sumažėjo, tačiau lankytojų srautas išliko stabilus.

„Anksčiau, kuomet atlikome analizę, Lietuvoje buvo apie 200 nelegalių portalų. Pagal naujus skaičiavimus – jų liko apie 60, tad kritimas yra akivaizdus. <…> Visgi, uždraudus „Linkomanijos“ veiklą, lankomumas balandžio mėnesį stipriai išaugo. Pagal paskutinius skaičiavimus šiuo metu pakilo piratinės svetainės „filmai.in“ lankomumas, o „Linkomanijos“ vartotojų skaičiai išliko stabilūs“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kokios pagrindinės priežastys lemia, kad šie skaičiai ne mažėja, bet didėja, V. Simanavičius pabrėžia, kad dėl to gali būti kalta teisinė plotmė, neužtikrinanti atitinkamos atsakomybės, taip pat piratavimą skatina galimybė apeiti blokavimus.

REKLAMA

„Lankytojų skaičius galėjo išaugti dėl blokavimo apėjimo. Be to, daugelis pažeidėjų žino, kad dėl to nesulauks ieškinių ir jie bus nenubausti, tad dėl to blokavimas praranda prasmę“, – mano prieš piratavimą pasisakantis V. Simanavičius.

Vardina, kas galėtų būti kitaip

Pasak V. Simanavičiaus, būdų užkardyti piratinių svetainių egzistavimą tikrai yra, tačiau tam trūksta politinės valios.

„Kai buvau darbo grupėje ir diskutavome dėl blokavimų, buvo numatytas reklamos draudimas, mokėjimo tarpininkų apribojimas, kad šie negalėtų teikti paslaugų. Tačiau viskas dingo. Matyt, kažkas iš to pralobo“, – svarsto INAC vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, pašnekovas mano, kad kai kurios nuostatos, atsispindinčios Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) teisinėje bazėje, yra netinkamos, kadangi daugelis nelegalų turinį siūlantys internetiniai puslapiai gali būti užblokuojami Lietuvoje, bet ne užsienyje, todėl nelegalaus turinio gigantė „Linkomanija“ ir toliau gali sėkmingai vykdyti nelegalią veiklą.

Pastebima, kad LRTK suteikia atblokavimo galimybę, jeigu nelegalų turinį siūlanti įmonė po užblokavimo pašalino autorių teises pažeidžiančias nuostatas.

„LRTK nurodymai yra pertekliniai. Jeigu piratinės svetainės veikia Lietuvoje, mes jas galime užblokuoti, tačiau mums reikia, kad srautas būtų blokuojamas iš užsienio. Be to, leidimas atblokuoti puslapį, jeigu šis pašalino visą nelegalų turinį, yra nepriimtinas – visos šalyse nelegalūs tinklapiai blokuojami visam laikui. <...> Yra priemonių, kaip būtų galima užkirsti kelią nelegalių svetainių egzistavimui, bet blogiausia yra tai, kad viskas daroma tik teoriškai, o ekspertų niekas nesamdo“, – kalba V. Simanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo teigimu, vienintelis laimėjimas prieš minėtą nelegalų turinį siūlančią svetainę yra tai, kad po teismo nutarties Lietuvoje blokuoti priėjimą prie „Linkomanijos“, finansinių technologijų įmonė „Paysera“ nebeatlieka finansinių transakcijų, susijusių su minėta nelegalaus turinio svetaine.

INAC surinktais liepos mėnesio duomenimis, viena iš nelegaliai filmus talpinanti „filmai.in“ svetainė sulaukė virš 100 tūkst. lankytojų, „torrent.ai" arba jau minėtoji „Linkomanija" – daugiau kaip 50 tūkst. vartotojų.

Su nelegalaus turinio išvadomis sutinka ne visi

Visgi, teisme prieš „Linkomaniją“ asociacijai LATGA atstovavęs advokatas Andrius Iškauskas mano, kad tiksliai nustatyti skaičius, kiek žmonių vis dar naudojasi nelegaliu turiniu, trūksta konkretaus tyrimo, kuris leistų įvertinti dabartinę situaciją.

REKLAMA

„Per paskutinius metus aš nesu girdėjęs jokio atlikto tyrimo, kuris parodytų piratavimo tendenciją. Šiuo klausimu galima išgirsti tik ekspertinius vertinimus. Tačiau mes neturime jokių konkrečių įrankių, kaip „Linkomanijos“ lankomumą reikėtų pamatuoti. Akivaizdu, kad jos valdytojai sakys, kad lankomumas nepamažėjo, nes sakyti kitaip būtų neprotinga.

Žinoma, įmanoma įdiegti „Gemius“ statistikos skaičiavimo mechanizmą, bet šiuo metu galime remtis tik subjektyviais ekspertų įvertinimais”, – pastebi A. Iškauskas.

Uždirba šimtus tūkstančių eurų

Piratinių svetainių prieinamumą, pasak pašnekovo A. Iškausko, gali apriboti keletas svarbių veiksnių, kuriems, jo manymu, skiriama per mažai dėmesio.

REKLAMA

„Yra trys vėžliai, ant kurių laikosi ši kova ir progresas – tai prieigos mažinimas prie nelegalaus turinio, galimybė naudotis legaliomis platformomis bei švietimas. <...> Aš manau, kad nepraeis nei 10 metų, kai mes šią temą užmiršime, nes nelegali prieiga bus visuotinė, tad nebus verta piratauti. Tai bus tik marginalų užsiėmimas, kurie negalės patenkinti savo specifinių poreikių“, – įsitikinęs A. Iškauskas.

Kovoje prieš „Linkomanijos“ vykdomą veiklą dalyvavęs advokatas taip pat pabrėžia, kad įstatyminėje dalyje galima atrasti tam tikrų spragų, viena jų – nelegalių svetainių finansavimo neapribojimas, dėl kurio tokių svetainių savininkai uždirba šimtus tūkstančių eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, kad piratinės svetainės veikia ne altruistiniais tikslais, o daro iš to gana nemažą verslą. Kaip rodo bylos, tokių tinklapių savininkai surenka šimtus tūkstančių eurų. Finansų institucijoms būtų galima duoti tam tikrus nurodymus, kad būtų užkirsta galimybė gauti pinigus už tokią veiklą, taip pat reklamos tarpininkams nereikėtų leisti reklamuoti savo produkto tokiose svetainės. Taigi teisinėje bazėje dar daug ką galima nuveikti“, – įsitikinęs A. Iškauskas.

Įstatymų pakeitimai teikia vilties

Pakoreguota Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyminė nuostata, kurią 2018 m. lapkričio 8 d. priėmė Seimas, nurodo, kad jei internetinė svetainė skelbia nelegalų turinį, pažeidžiantį autorių teises, LRTK gali jį užblokuoti arba, svetainei tokią informaciją pašalinus, ją per 5 darbo dienas atblokuoti.

REKLAMA

Priešingai negu V. Simanavičius, asociaciją LATGA teisme atstovavęs advokatas A. Iškauskas šiuos įstatymo pakeitimus laiko sėkmingu žingsniu kovoje prieš autorių teisių pažeidimus, prisimindamas neseniai įvykusį atvejį su Rusijos naujienų portalu „Sputnik“, kuomet Lietuvoje veikianti „sputniknews.lt“ svetainė buvo užblokuota dėl autorių teisų pažeidimo, tačiau, jai pašalinus nelegalią informaciją, vėliau LRTK ją atblokavo.

„Manau, kad tai labai teisinga nuostata. Vieną kartą tai buvo išbandyta su „sputniknews.lt”, kuomet apie 1,5 tūkst. naujienų iš kito portalo buvo talpinama nelegaliai. Kai nelegalios naujienos buvo pašalintos, minėtas portalas toliau galėjo tęsti savo veiklą. Tai parodė šio įstatymo veiksmingumą“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA

Telekomunikacijų bendrovės pastebi legalaus turinio augimą

Lietuvoje veikiančios telefonų paslaugų tiekėjo „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis teigia, kad telekomunikacinė bendrovė blokuoja nelegalaus turinio svetaines.

„Jei turinys yra įstatymų numatytais būdais pripažintas nelegaliu, „Telia“  vykdo teismo ar kitų priežiūros institucijų nurodymą ir blokuojame prieigas prie jį platinančių svetainių. Tuo pačiu bendradarbiaujame su autorius ginančiomis organizacijomis ir remiame jų iniciatyvas“, – kalba A. Stasiulaitis.

Be to, pašnekovas pabrėžia, kad pastaruoju metu tarp vartotojų išaugo legalaus turinio poreikis. „Aktualaus ir kokybiško turinio poreikis Lietuvoje pastaraisiais metais stipriai auga – tai matome iš didėjančio legalaus turinio vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, per pastaruosius metus TV filmų nuomos vartojimas padidėjo net trečdaliu. HBO vartotojų skaičius per paskutinius metus augo daugiau kaip 7 kartus.  „TVPlay Premium“ paslauga irgi viršijo lūkesčius, nes po nemokamo išbandymo didžioji dalis klientų liko su mokama paslauga. Kino klubo nuoma taip pat verčia džiūgauti, nes paslaugos vartojimas augo daugiau nei 4 kartus per paskutinius metus“, – sako A. Stasiulaitis.

Šiuo metu „TVPlay Premium“ ir HBO paslauga „Telia“ kainuoja 6,90 euro už mėnesį, o papildomai kas mėnesį dar gali tekti sumokėti už „Telia TV“ paslaugą, kuri klientams kainuoja 2,90 euro.

Tuo metu bendrovės „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalims Andrius Baranauskas sako, kad jų įmonė taip pat stengiasi aktyviai kovoti su nelegaliu turiniu – blokuoja svetaines, susijusias su seksualiniu turiniu, taip pat pagal įstatymus nurodytus nelegalius puslapius. 

REKLAMA

Pašnekovas pastebi, kad legalaus turinio augimas yra gana ženklus. Pasak A. Baranausko, pagrindinės to priežastys – paprastesnę prieigą prie turinio ir gera kaina už paslaugas.

Užsisakant „TVPlay Premium“ paslaugą, „Tele2“ taiko du standartinius mokesčius: be tiesioginių sporto transliacijų ši paslauga kainuoja 6,99 euro mėnesiui, o su tiesioginėmis – 9,99 euro.

Telekomunikacinės įmonės „Bitė Lietuva“ interneto produktų vystymo vadovas Paulius Kudarauskas sako, kad nelegaliam turiniui nėra jokios tolerancijos, todėl piratinės svetainės yra blokuojamos.

„Patys neturime teisės spręsti kas yra legalu, o kas ne, todėl apribojame prieigą prie nelegalaus turinio internetinėje erdvėje, kaip to reikalauja šalies teisinė bazė. Pavyzdžiui, laikomės įpareigojimo blokuoti prieigą prie „Linkomanijos“, – sako pašnekovas.

REKLAMA

Kaip ir kitų telefonų paslaugų teikėjų atstovai, P. Kudarauskas pabrėžia, kad legaliam turiniui žmonės skiria vis daugiau lėšų.

„Pastebime, kad klientai perka vis daugiau turinio internete. Jau kurį laiką siūlome galimybę įtraukti išlaidas parduotuvėse „Google Play“ ir „Apple Store“ į savo mėnesinę sąskaitą. Pirmąjį šių metų pusmetį šiose virtualiose parduotuvėse „Bitės“ klientai išleido du kartus daugiau pinigų nei tuo pačiu laikotarpiu 2018 metais“, – teigia telekomunikacinės bendrovės atstovas.

Nors oficialiai daugelis piratinių svetainių Lietuvoje yra blokuojamos, tačiau, pakeitus DNS (Kompiuterio ar telefono domenų vardą – aut. past.), naudotis nelegaliu turiniu galima ir toliau.

Šiam tikslui pasiekti internetinėje erdvėje galima rasti ne vieną puslapį, kuris nurodo būdus, kaip būtų galima išvengti taikomo blokavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų