REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šokiruojantis ženklas pačiame sostinės centre. Greta žydų bendruomenės būstinės žemėmis išpaišyta svastika. Bendruomenė jau reikalauja apsaugos.

Šokiruojantis ženklas pačiame sostinės centre. Greta žydų bendruomenės būstinės žemėmis išpaišyta svastika. Bendruomenė jau reikalauja apsaugos.

REKLAMA

Svastika, supilta iš žemių ir dar apkaišyta gėlėmis, sekmadienį šokiravo žydų bendruomenės namų Vilniuje lankytojus. Bendruomenė reikalauja policijos tyrimo, kas supylė šį ženklą čia, miesto centre esančioje Pylimo gatvėje.

Sekmadienio rytą svastika ant šaligatvio buvo pastebėta ten, šalia šviesoforo. O visai šalia šiame pastate yra įsikūrusi Vilniaus žydų bendruomenė. Jos nariai įsitikinę, kad vieta svastikai pasirinkta neatsitiktinai.

Nerimstant aistroms dėl Kazio Škirpos alėjos pervadinimo Vilniuje bei atminimo lentos generolui Vėtrai, žydų bendruomenės namai ir tolėliau toje pačioje gatvėje esanti sinagoga, anot bendruomenės pirmininkės, pastaruoju metu sulaukia įvairiausių gąsdintojų, tad žydų atstovė prašo valdžią skirti apsaugą. Dėl grasinimų prieš mėnesį keletui dienų žydų bendrija buvo uždariusi sinagogą ir savo patalpas.

REKLAMA
REKLAMA

„Įtampa dėl gatvės pavadinimo, dėl plakato pakabinimo. Maža to, kad svastika, gėlytės įsodintos. Ciniškas poelgis. Svastikų paišymas mieste netoleruotinas. Nesvarbu, prie bendruomenės, ar ne. Jei padažnėjo skambučių, įėjimų į bendruomenę norint aiškintis santykius, reikia į tai atkreipti dėmesį. Tegu valstybė imasi priemonių apsaugai. Tai valstybės pareiga. Yra policijos pareigūnai, įvairios tarnybos“, – teigia žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

REKLAMA

Išvydę iš žemių supiltą svastiką, žydų bendruomenės atstovai iškvietė policijos pareigūnus. Šie įvykį užfiksavo ir kitą savaitę ketina spręsti, ar pradėti tyrimą dėl svastikos forma supiltų žemių šalia žydų bendruomenės pastato.

Šį įvykį jau pasmerkė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Beje, gretimoje gatvėje yra daug barų, kur turistai ir vilniečiai leidžia laiką iki pat paryčių. O už nacistinės simbolikos eksponavimą numatyta bauda nuo 150 iki 300 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų